Ten proradný Putin. Už zjistil, jak využít Katalánsko, píší v USA. Tomu neuvěříte

09.10.2017 12:01

Bývalý editor ruského deníku Vedomosti a v současnosti člen amerického think-tanku Kennan Institute Maxim Trudoljubov tvrdí, že ruská média záměrně věnují stále více prostoru zahraničním událostem. Jde prý o novou strategii ruské propagandy. Článek přináší americký časopis Newsweek.

Ten proradný Putin. Už zjistil, jak využít Katalánsko, píší v USA. Tomu neuvěříte
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin - Ukrajina

„Ruská státní televize doslova žije zahraničím. Většina hlavních příběhů se nějakým způsobem vztahuje k cizině. Některé z těchto příběhů jsou dokonce hlavními zprávami. Ať už se jedná o masakr v Las Vegas, krach britské letecké společnosti Monarch Airlines, či násilné střety mezi španělskou policií a příznivci samostatnosti Katalánska,“ píše Trudoljubov, podle kterého obsahovou změnou zpráv sledují Kremlem řízená média svoji strategii.

„Například zevrubné informování o krachu Monarch Airlines má své opodstatnění. Nedávno potkal stejný osud také ruskou leteckou společnost VIM Avia, kvůli které uvízlo v zahraničí 80 000 turistů. A je téměř jisté, že podobné situace se budou v Rusku opakovat. V září stihl podobný osud také ruské banky Otkritie a B&N Bank. Následoval řetězec rychlého občerstvení Hospitality Planet a další,“ píše ruský novinář.

Celý text v angličtině je ZDE.

Podle Trudoljubova tak chce Kreml prostřednictvím médií sdělit Rusům, že podobné věci se dějí všude, a není proto zapotřebí se jimi zneklidňovat. „Vnucování příběhu o krachu britské společnosti, kterou drtivá většina Rusů vůbec nezná, rozhodně není náhodné a je součástí nové strategie. Zkrátka a dobře, Rusům je sugerováno, že ve světě to není o nic lepší než v jejich zemi,“ konstatuje autor článku a zmiňuje dále referendum v Katalánsku.

„Příběh o katalánském referendu v sobě skrývá ještě zásadnější sdělení. Pouhá diskuze o oddělení části země může být v Rusku považována za trestný čin. Když jde ovšem o boj o nezávislost někde jinde ve světě, líčí jej ruská televize jako spravedlivý boj proti národnímu kapitálu. Také před třemi lety bylo referendum o nezávislosti ve Skotsku hlavním bodem zpráv. Právě v tom roce ruští vojáci vnikli na Ukrajinu a připojili Krym k Rusku.“

„Skotské referendum bylo pro státem řízená ruská média darem z nebes a umožnila jim vytvořit souvislosti s referendem na Krymu. Doslova divy potom udělala propaganda na sociálních sítích. Uvědomil jsem si tehdy, že zahraniční události může vládnoucí propaganda využít ke svým účelům. Katalánské referendum má coby součást hlavních zpráv v ruské televize potvrdit, že separatismus je na dekadentním Západu stále častější problém. Těžko ale říci, jak se budou „experti na zahraniční politiku“ z řad novinářů hodit Putinovi při prezidentských volbách, kdy bude muset hovořit o domácích záležitostech,“ uzavírá autor článku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…