Ten průzkum, co citoval pan Ovčáček... Na ČT proběhla debata o prezidentově vizi handicapovaných

15.01.2015 22:58

V podstatě jednotná fronta proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Tak vypadala debata politiků a specialistů na téma vzdělávání zdravých a handicapovaných dětí. Pár slov na obranu hlavy státu pronesl jen ministr školství Marcel Chládek, ovšem až potom, co jednoznačně promluvil ve prospěch společného vzdělávání obou skupin dětí. Zmínil přitom i financování. Předseda ODS Petr Fiala poukázal na to, že české školství má zásadnější problém někde jinde.

Ten průzkum, co citoval pan Ovčáček... Na ČT proběhla debata o prezidentově vizi handicapovaných
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman v Chocni při setkání s občany

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), ředitel Jedličkova ústavu a škol Petr Hrubý, odborný konzultant EDUin Tomáš Feřtek a bývalý ministr školství, předseda ODS Petr Fiala ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize diskutovali o kontroverzním výroku Miloše Zemana. Týkal se handicapovaných dětí.

Záminka šikany a skutečný problém

Ředitel Jedličkova ústavu a škol Petr Hrubý prezidentova slova jasně odsoudil, aby to vzal zpět, musel by prezident svůj výrok zásadně změnit. Zdravé a postižené děti se podle jeho názoru mohou vhodně doplňovat a obohacovat. A jestliže prezident svůj výrok doplnil výrokem o šikaně, Hrubý obratem připomíná, že tu můžeme najít v celé řadě dětských kolektivů a záleží na pedagogovi, aby tomuto jevu čelil.

Následně do debaty vstoupil Fiala a řekl, že ODS s výrokem prezidenta absolutně nesouhlasí a považuje ho za necitlivý. Co největší počet handicapovaných dětí má podle něj dostat prostor k tomu, aby se vzdělával v běžných třídách. Jen tam, kde to nelze, mají nastoupit školy speciální. Je třeba zajistit také trvalejší financování potřebných asistentů a podobně. "Ale pak je tu jiný problém, kde do speciálních škol chodí děti, které žádný handicap nemají," podotkl Fiala. Tuto "bolest" našeho systému nám ostatně vyčítají i v zahraničí.

Po něm promluvil Feřtek, který se vyjadřoval k průzkumu, na nějž se odvolával i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, když slova prezidenta obhajoval. Nadpoloviční většina společnosti je prý pro inkluzivní vzdělávání. "Oni by byli pro tu inkluzi, ale mají trochu strach z toho, jestli to stát zvládne. Máme zde přitom dobře fungující systém péče o tyto děti. Já si myslím, že inkluze je cíl, ke kterému směřujeme," uvedl Feřtek.

Děti musí poznat své handicapované vrstevníky

Jasná slova pronesl i ministr školství Marcel Chládek. "My potřebujeme, aby naše děti viděly, že mezi námi žijí děti s handicapem a že je třeba jim někdy pomáhat. Ale dětmi s těžkým handicapem mohou být poškozeny, pokud přijdou do školy, která na to není připravená," uvedl částečně na obhajobu prezidenta ministr.

Prozradil také, že se navyšují finanční prostředky v této oblasti, neboť jen nelze čekat na peníze z evropských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…