Ten váš pan prezident byl strašně zajímavý člověk! Žantovský promluvil o setkání s britskou panovnicí

17.06.2017 16:03

Ředitel Knihovny Václava Havla a bývalý velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský v sobotní MF Dnes zavzpomínal na svá setkání s britskou královnou Alžbětou II. a na to, co mu královna říkala. Návštěvu prezidenta Zemana u královny považuje za velký diplomatický úspěch České republiky.

Ten váš pan prezident byl strašně zajímavý člověk! Žantovský promluvil o setkání s britskou panovnicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

Fakt, že českého prezidenta Miloše Zemana přijala britská královna Alžběta II., je podle Michaela Žantovského velký úspěch. Šlo pravděpodobně o schůzku z kategorie těch setkání, o které může požádat prakticky každý, ale královna rozhodně každého nepřijme. Ten, kdo o audienci žádá a je přijat, se může považovat za šťastlivce. I proto je tato návštěva velkým diplomatickým úspěchem.

Sám Žantovský viděl královnu několikrát a asi nejvýznamnějším setkáním byl pro Žantovského moment, kdy královna přijala jeho pověřovací listiny a poté s ním asi 15 minut mluvila. Vzpomínala tehdy na setkání s Václavem Havlem v roce 1990.

„Vzpomínali jsme na návštěvu Václava Havla v roce 1990 a ona říkala: Ten váš pan prezident byl strašně zajímavý člověk! Ptala jsem se ho, jaké to je, stát se přes noc prezidentem, když ještě půl roku předtím seděl ve vězení, a on odvětil: Madam, kdyby se najednou otevřely dveře a přišli si mě odvést, vůbec bych se nedivil. Jako správný diplomatický cynik jsem si v duchu říkal: No jo, byla na audienci od poradců připravena, ale ona pokračovala: Co dělá ten mladíček, co tu s vámi byl? Bylo mu snad dvacet, takový štíhloučký, s brýlemi. A já: Aha, vy myslíte Alexandra Vondru, tak on už tedy není úplně štíhlý, ani takový mladíček... Hlavně jsem ale věděl, že na to nemohla být připravená, tohle zjištění pro mě bylo hrozně příjemné a ostych byl rázem pryč,“ říká Žantovský,

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…