Ten zabitý generál byl něco jako Heydrich. Říkal to Jakub Szántó...

04.01.2020 13:29

Americké síly při leteckém útoku usmrtily velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního. O úmrtí vysoce postaveného Íránce informovaly zahraniční agentury včetně agentury Reuters. Analytik Jakub Janda z „Bezpečnostního centra Evropské hodnoty“ Sulejmáního smrt uvítal. A to, jak se vůči Íránu chová Česká republika, je podle Jandy absolutně otřesné.

Ten zabitý generál byl něco jako Heydrich. Říkal to Jakub Szántó...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Tyto jednotky exportují terorismus mimo íránské území do blízkovýchodního regionu, slouží jako ozbrojená pěst teheránského režimu. Za poslední roky mají na svědomí tisíce mrtvých,“ napsal analytik Jakub Janda na sociální síti Facebook k úmrtí jednoho z nejmocnějších mužů íránského režimu, s tím, že Sulejmáního lze bez uzardění přirovnat k největším nacistickým zrůdám. „Jakub Szántó Kásima Sulejmáního přesně přirovnává k Reinhardu Heydrichovi,“ dodává Janda.

Íránci teď od Američanů dostali přes prsty a podle Jandy je teď otázkou, jak odpoví.

Nabízí se možnost, že stávající režim napřed upevní svou moc uvnitř země a nechá zatknout a případně zavraždit představitele opozičních sil. Ale nemusí to stačit a Íráncům možná dojde, že budou muset zkrotit své ambice regionální mocnosti, protože jinak se vystaví riziku dalšího amerického kroku.  

Janda však lituje toho, že Evropská unie v této mocenské partii nehraje v podstatě žádnou roli, protože nemá v regionu síly, se kterými by mohla situaci ovlivnit. A pokud je smutné, co dělá, či spíše nedělá EU, tak za počínání českých občanů vůči Teheránu se můžeme podle Jandy často jen a jen hluboce stydět.

„Šílený mechanismus několikaletého prodeje českých víz íránským prominentům skupinou Zdeňka Zbytka a Jana Kavana je jen smutným příkladem reálné české politiky vůči Teheránu, za kterou se můžeme oprávněně stydět,“ udeřil Janda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…