Tendr starosty Prahy 6 Koláře za 800 milionů, který přihraje rekonstrukci a provoz domova důchodců soukromníkovi, se nelíbí opozici. Vypsala petici

29.04.2018 11:22

KAUZA Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) sám na sebe podal trestní oznámení kvůli dřívějšímu vyplacení nájemníka z objektu břevnovské polikliniky. Dle svých slov chce, aby policie prošetřila, zda ve věci došlo ke spáchání trestného činu. Předloni to byl ale právě starosta Kolář, pod jehož gescí proběhla změna v pojetí projektu na revitalizaci domova pro seniory na Vítězném náměstí. A ta se na Praze 6 nelíbí opozici, která proti jeho záměru dokonce vypsala petici. ParlamentníListy.cz pátraly, kde se skrývá pravda. Je tendr za 800 milionů korun na rekonstrukci a následný provoz domova důchodců skutečně problematický, anebo je za tím jen politický tlak z důvodu blížících se voleb?

Tendr starosty Prahy 6 Koláře za 800 milionů, který přihraje rekonstrukci a provoz domova důchodců soukromníkovi, se nelíbí opozici. Vypsala petici
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Vstupu do objektů v Šolínově ulici brání masivní petlice

Přibližně před týdnem informovala média o tom, že starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), syn známého diplomata Petra Koláře, podal trestní oznámení poněkud paradoxně sám na sebe.

Důvodem měla být podle serveru Novinky.cz kritika týkající se nakládání městské části Praha 6 s břevnovskou poliklinikou. Z té před dvěma lety vyplatila radnice nájemce částkou 40 milionů korun. Policie by nyní měla prošetřit, zda tímto vyplacením nebyl spáchán trestný čin, což mělo být i důvodem toho, proč Kolář oznámení sám na sebe podal.

Kolář, který se takto sám udal na policii, je coby starosta klíčovou osobou nastavení podmínek tendru nezanedbatelné hodnoty, který se na Praze 6 týká revitalizace a následného provozu centra sociálních služeb pro seniory, a to prakticky hned vedle Vítězného náměstí.

Výběrové řízení, jehož předpokládaná hodnota činí podle informací zveřejněných na internetu 800 milionů korun, se týká plánované rekonstrukce a následného provozování služeb pro seniory v trojici objektů v Šolínově ulici.

Trojdomí má za sebou dlouhou historii sahající až do dvacátých let minulého století. V té době byly objekty provozovány coby nejstarší sociální zařízení v Praze, původně pro osamělé ženy. Jak ParlamentníListy.cz zjistily od informovaného zdroje, sociální péče v domech měla nějakým způsobem fungovat i za socialismu. Zásadní změna přišla až v roce 2013. Od té doby zejí objekty prázdnotou, radnice měla v minulosti dokonce uvažovat i o jejich případném prodeji.  

Málo míst pro důchodce…

Radnice Prahy 6 má problém s nedostatkem volných míst a s dlouhými čekacími lhůtami ve státních zařízeních pro seniory. K meritu věci je třeba říci, že podobně je na tom i řada dalších měst a obcí v Česku. Na péči v soukromých zařízeních pak řada seniorů i přes státní příspěvky nemá dostatek financí.

Praha 6 si v této věci dokonce nechala udělat na začátku posledního volebního období odbornou studii s názvem Územní analýza potřeb obyvatel MČ Praha 6. Podle tohoto dokumentu by bylo vhodné, aby městská část svou vlastní kapacitu lůžek pro seniory navýšila o 300 až 350 volných míst. Využití objektů v Šolínově, které již dříve funkci sociálních služeb plnily, se tak prakticky přímo nabízí. To, že by radnice provoz služeb pro seniory v daných objektech ráda obnovila a hledá řešení, je tak známo již delší dobu. Konkrétnějších obrysů začala věc nabývat v roce 2016.

Jenže, jak ParlamentníListy.cz zjistily, tendr na revitalizaci objektu sociálních služeb, je buď „problematický“, anebo se stal na Praze 6 objektem politického boje.

Jak naznačují informace, které jsme získali, došlo v roce 2016 v souvislosti s revitalizací objektů ke změně původních plánů. Podle původního záměru radnice se totiž přebudování trojdomí v Šolínově ulici měla zhostit městkou částí vlastněná společnost SNEO (respektive projekt inženýrsky zajistit), přičemž měla následně samotné centrum sociálních služeb pro seniory provozovat městská část z veřejných peněz. Za inženýrské zajištění objektu měla podle původních dokumentů firma SNEO získat 6 milionů korun bez DPH .

Jednalo se o takzvanou „variantu A“. Z veřejných peněz by městská část trojici domů rekonstruovala a následně v nich i provozovala zařízení pro seniory s 24hodinovou péčí. V textu s datací z roku 2016 se přitom odhadovaná cena rekonstrukce trojice domů a jejich přípravy pro účely služeb pro seniory odhaduje na 220 milionů korun. 

Změna plánu

Jenže zhruba měsíc po schválení „varianty A“ (v roce 2016) bylo usnesení městské části přehodnoceno, přičemž radnice přistoupilo k tzv. „variantě B“. A ta již počítá s tím, že investorem rekonstrukce a následně i provozovatelem centra integrovaných služeb v Šolínově bude namísto městské části soukromý subjekt.

Ke změně tehdy došlo na základě jednání grémia starosty Koláře (TOP 09). Městská část se tak od záměru, že by projekt provozovala z vlastních peněz, rozhodla pro jakousi formu „outsourcingu“, ve hře by podle všeho měla být koncesní smlouva se soukromou firmou. Vítěz tendru by po následné rekonstrukci získal právo provozovat v objektu sociální služby na dobu třiceti let.

Podmínkou, se kterou tendr počítá, je to, že bude firma radnici Prahy 6 garantovat 30 lůžkových míst určených přednostně pro místní obyvatele. De facto se ale jedná pouze o desetinu toho, co by radnice podle své vlastní analýzy potřebovala. 

Forma plánované rekonstrukce trojice domů v Šolínově se nelíbí opozici na Praze 6 z řad Pirátů. Vadí jim jak nízký počet lůžek garantovaných takzvaně „pro místní“, tak i třicetiletá doba pronájmu. Piráti navíc aktuálně proti současné podobě tendru vypsali i petici

Problém naopak nevidí radní Prahy 6 pro sociální a zdravotní politiku Milena Hanušová (TOP 09). „V návrhu koncesní smlouvy je mnoho rizik právě na straně partnera. I proto je potřeba nalézt rovnováhu budoucího vztahu. Hledali jsme řešení, které nezatíží náš rozpočet náklady investičními ani provozními. 30 let je doba, která je pro uchazeče o provozování tohoto sociálního centra přijatelná a obvyklá,“ sdělila ParlamentnímListům.cz k věci Hanušová.

„Od svěření objektů do správy Prahy 6 v roce 2014 se zvažovalo několik řešení. Na základě zpracovaných analýz bylo prokázáno, že ‚varianta B‘ je pro městskou část výhodnější, zvláště z důvodů přenesení rizik a finanční zátěže na smluvního partnera,“ doplnila pro ParlamentníListy.cz Hanušová svůj úhel pohledu a podle ní se v případě projektu tohoto typu „nejedná o nic mimořádného“. „Nákladná je totiž nejenom samotná rekonstrukce, ale hlavně provoz zařízení s 24hodinovou sociální službou,“ dodala.

Podle Hanušové se oponenti projektu z řad opozičních zastupitelů snaží věc „zkreslit“, jelikož se blíží volby.

Piráti ale slovy svého místního místopředsedy Ivana Hrůzy mladšího záměr kritizují. „Názor Pirátů je ten, že celý objekt by měl primárně sloužit pro občany Prahy 6,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Ivan Hrůza junior. Podle Hrůzy má městská část nedostatek lůžkových kapacit ve státních zařízeních pro seniory již nyní. Záruka 30 lůžek pro místní obyvatele je podle něj v případě projektu nedostatečná. 

Podle informací ParlamentníchListů.cz jsou zatím do výběrového řízení na rekonstrukci a provoz sociálních služeb pro seniory v Šolínově ulici přihlášeny tři společnosti, které v této oblasti podnikají – Senior Holding, Senior Komplex a Ambeat Health Care. Každý ze subjektů se pak do tendru hlásí ve spojení se stavební firmou (RS Stavební, Geosan Group, Hochtief).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…