Tenhle pán? Od Zemana unikly drsné informace, které mohou leccos naznačit

25.10.2016 8:02

V době extrémního napětí kolem (ne)udělení státního vyznamenání strýci ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) Jiřímu Bradymu vytahuje MF Dnes ožehavé téma. Kdo podle ní může za přešlapy na Pražském hradě? Deník přináší svědectví zaměstnanců a jméno jednoho muže – šéfa protokolu Jindřicha Forejta.

Tenhle pán? Od Zemana unikly drsné informace, které mohou leccos naznačit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Muž, který si získal přízeň prezidenta Miloše Zemana i jeho předchůdce Václava Klause. Podle dnešního vydání MF Dnes je však velmi neoblíben mezi spolupracovníky. Jeden ze zdrojů MF Dnes mimo jiné uvedl, že se polovina Hradu modlí, aby již odešel dělat velvyslance do Vatikánu. Zároveň také upozorňují na nedostatky, ke kterým v poslední době na Hradě došlo.

„Všechny úkoly si stahuje pod sebe, e-maily podřízeným posílá na poslední chvíli, o půlnoci, to dělá zlou krev,“ zmiňuje následně jeden z jeho spolupracovníků. Podle jeho slov hraje Forejt jen na sebe, aby na prezidenta působil jako pan Nepostradatelný. Chová se prý přezíravě a arogantně. 

Anketa

Myslíte, že problémy s vyznamenáním Jiřího Bradyho na Zemana někdo schválně ,,narafičil", třeba někdo z jeho vlastní kanceláře?

94%
6%
hlasovalo: 15755 lidí

Podle spolupracovníků Forejt stojí za řadou současných přešlapů, ať už to je pozdní příjezd na pohřeb slovenského prezidenta Michala Kováče, či zmatek kolem státních vyznamenání. I loni dostali lidé pozvánky špatně, s chybnými osloveními. Jak však konstatuje MF Dnes – svědčí to především o jediném – hradní tým nefunguje, jak by měl. 

„Ať se hrdinové, kteří vám toto říkají, promění ve skutečné hrdiny a povědí mi to do očí,“ zareagoval pro MF Dnes hradní protokolář. 

Mezi spolupracovníky tak podle všeho panuje napětí, kdy na jedné straně má být poradce Martin Nejedlý s kancléřem Vratislavem Mynářem a proti nim právě šéf protokolu Jindřich Forejt. Obě strany mají soupeřit o vliv na prezidenta. „Všichni jsme součástí administrativy prezidenta, pracujeme pro prezidenta a snažíme se, aby to fungovalo co nejlépe,“ tvrdí však Forejt. 

Blízcí spolupracovníci pak rýpou i do toho, jak se protokolista dokázal se Zemanem sblížit. „Tohle Forejt umí. Za Klause si dokázal vytvořit osobní vztah s jeho ženou Livií. Tehdejší hradní kancléř (Jiří) Weigl ho ale dokázal ukočírovat. Současný kancléř Mynář to nedokáže, jeho pozice je slabší. A tak se snaží udržet vliv tak, že k prezidentovi nepouští moc návštěv,“ podotkl jeden ze zaměstnanců Hradu. A jeho slova potvrzují i další svědci, kteří poukazují na to, že o návštěvách u Zemana rozhoduje především Nejedlý. 

O naschválech na Hradě pak podle všeho mluví i někteří pravidelní prezidentovi hosté, kteří musí procházet bezpečnostní kontrolou jako všichni ostatní. Zeman však poukazované nedostatky nechce slyšet. „Bez Forejta si protokol neumí představit. A Nejedlý s Mynářem jsou zase pro něho symbolem vyhrané prezidentské volby. Mynář do toho opakuje, že je štítem, který odráží útoky na prezidenta,“ tvrdí jeden ze zaměstnanců. 

A tak i když v minulosti existovala snaha, že by byl Forejt vyšachován a na jeho místo by nastoupil Miroslav Sklenář, nestalo se tak.  

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…