Tento Putinův "ďábelský" plán funguje na jedničku. Podařilo se mu prý najít způsob, jak zasahovat do dění u nás

03.02.2015 11:15

Novinář Jeremy Bender si všímá údajů zveřejněných Centrem pro euroasijské strategické zpravodajství (CESI), ze kterých vyplývá rostoucí vliv Ruska na politické dění v Evropské unii. Moskva prý politiku starého kontinentu ovlivňuje prostřednictvím finanční podpory euroskeptických stran.

Tento Putinův "ďábelský" plán funguje na jedničku. Podařilo se mu prý najít způsob, jak zasahovat do dění u nás
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Bender konstatuje, že je Putin až překvapivě velmi úspěšný při ovlivňování evropské politiky prostřednictvím krajně pravicových stran. Své tvrzení zakládá na výstupech Centra pro euroasijské strategické zpravodajství (CESI), které ukazují rostoucí vliv Ruska v šesti různých zemích Evropské unie. „Strany kritické vůči EU ve Velké Británii, Francii, Německu, Řecku, Bulharsku a Maďarsku jsou stále populárnější. Každá z těchto stran udržuje úzké vztahy s Ruskem a všichni její politici odmítali sankce uvalené proti Moskvě po rozpoutání násilí na Ukrajině,“ popisuje Bender.

„Britská euroskeptická UKIP, která podporuje vystoupení Velké Británie z EU, udržuje vřelé a silné vazby na Rusko. V posledních volbách získala 29 %, což představuje v porovnání s předchozími volbami před pěti lety růst na dvojnásobek. Národní fronta Le Penové získala v národních volbách jen o 4 % méně a považuje Putina za svého spojence. Dokonce má  v plánu vytvořit širokou koalici s ostatními proruskými krajně pravicovými stranami v Evropském parlamentu. K těmto dvěma hlavním stranám je třeba připočíst také maďarský Jobbik, řecký Zlatý úsvit a bulharský Útok, jež jsou nejspíš financovány Moskvou. Odmítaly sankce a na ruského prezidenta se dívají jako na ochránce tradičních křesťanských hodnot,“ zmiňuje Bender.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Za nejbližšího spojence Ruska považuje Bender Maďarsko. „Tamější Jobbik je druhou nejsilnější politickou stranou v zemi, přičemž před ní je pouze Fidesz, jenž je rovněž považován za proruský. Obě tyto strany svorně odsoudily sankce vůči Moskvě a prosazovaly budování jaderných elektráren ruskými firmami,“ připomíná Bender. Britský novinář tvrdí, že růst evropských krajně pravicových stran je úzce spojen s ruskou zahraniční politikou, která je finančně podporuje, aby mohla ovlivňovat dění na kontinentu. „Za sovětské éry zase podobně Kreml podporoval komunisticky orientované politické strany,“ dodává Bender.

„Rusko by přivítalo, kdyby byla Evropská unie rozpuštěna a z cesty tak byla odstraněna protiváha ruské moci. Podle zprávy CESI jsou v Evropském parlamentu ze 20 % zastoupeny strany, které si přejí její rozpuštění,“ uzavírá Bender svůj text.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…