Syřané a Iráčané milují Putina. Děkují Rusku. Říkají, že Rusové to vyřeší, na rozdíl od USA, uvádí americká AP

13.10.2015 9:54

Americká tisková agentura AP zjistila přímo v Sýrii a Iráku, že na rozdíl od Západu celá řada místních obyvatel ruský vojenský zásah vítá s nadšením. Odborníci zase naznačují, že Rusku se díky tomuto kroku daří posilovat své postavení v regionu na úkor nepříliš oblíbených Spojených států.

Syřané a Iráčané milují Putina. Děkují Rusku. Říkají, že Rusové to vyřeší, na rozdíl od USA, uvádí americká AP
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Anketa

Která země má lepšího prezidenta, Česká republika nebo Slovensko?

10%
hlasovalo: 7832 lidí

Kazatel Maamún Rahmech minulý týden před davy lidí označoval v Damašku ruského prezidenta Vladimira Putina za velkého a milovaného vůdce, který zničil mýtus o nepřekonatelné Americe. Plakáty Putina se objevují na automobilech a billboardech i v jiných částech Sýrie a Iráku, kde tamější obyvatelé považují vstup Ruska do občanské války v Sýrii za bod zvratu. Doufají, že by po nepříliš úspěšných operacích koalice vedené Spojenými státy mohli být radikálové vytlačeni z jejich území. Agentura AP poukazuje na to, že zatímco Západ Putinovu podporu syrského prezidenta Bašára Asada kritizuje, přímo v Sýrii panují i značně odlišné názory.

„Putin nejenom mluví, ale především podniká konkrétní kroky,“ vyjadřuje názor Syřanů považujících americkou politiku v Sýrii a Iráku za chaotickou a neefektivní Sobhan Eléwí z Damašku. Agentura AP připomíná, že ruské lodě vystřelily ze své základny v Kaspickém moři řízené střely, jež zasáhly své cíle v syrských městech Rakka a Aleppo. „Cílem této operace však spíš bylo ukázat svoji sílu zbytku světa než dosáhnout konkrétních vojenských cílů. Něco takového je ovšem mezi frustrovanými příznivci Asada považováno za velmi potřebnou psychologickou podporu a naději, že je ještě stále možné nad povstaleckými skupinami a Islámským státem zvítězit,“ glosuje AP.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Ruská intervence jednoznačně zvýšila morálku syrské armády a syrského lidu. Prezident Putin je význačná osobnost oplývající nezaměnitelným charismatem. Světoví vůdci začnou dříve či později jeho rozhodnutí schvalovat,“ je přesvědčen Dr. Samir Haddá, který žije v Homsu. Také v Iráku si ruská vojenská intervence získává své příznivce a mnozí z nich by přivítali, kdyby Rusové rozšířili obdobné operace také do jejich země. Některé umělecké obchody v Bagdádu již dle AP začaly prodávat portréty Putina na počest jeho zásahu v Sýrii. „Rusko nebude hrát žádné hry. Prostě jdou vyřešit problém a dělají to na rozdíl od Američanů v tichosti a efektivně. Ne jako Američané, kteří musí vše provádět před kamerami,“ cituje vyjádření jednadvacetiletého studenta medicíny Husseina Karima americká agentura.

„V jedné z karikatur objevujících se na Facebooku a Twitteru je vyobrazen americký prezident Barack Obama jako sunnitský šejk a Putin zase jako šíitský imám. To také naznačuje, komu Iráčané fandí. Na další karikatuře zase drží drsně vyobrazený Putin za límec vůdce Islámského státu Abú Bakra al-Baghdádího, který se tváří ustrašeně a volá o pomoc amerického prezidenta Obamu,“ uvádí AP s tím, že na většině karikatur vypadá Putin jako rázný svalnatý muž. „Všeobecně je ruský zásah považován za přesouvaní vlivu v regionu, kdy Rusko získává v boji proti Islámskému státu mnohem větší úlohu. Fascinace Putinem má své kořeny v nesouhlasu s dlouholetou a nepříliš úspěšnou americkou intervencí v regionu, která dle mnohých vedla jen k dalším konfliktům,“ píše AP.

Názor obyčejných Iráčanů sdílí i politici. Irácký premiér již minulý měsíc veřejně připustil, že jeho vláda sdílí s Ruskem, Íránem a Sýrií zpravodajské informace a otevřela společné operační centrum v Bagdádu. „Plakáty velebící Putina však visely i v Egyptě, když tuto zemi ruský prezident navštívil v únoru. Místní noviny ukazovaly Putina bez košile, jak drží různé střelné zbraně. Titulek čtenářům říkal, že je ruský vůdce hrdinou naší doby. Tričko s jeho podobiznou dokonce na sobě měli i někteří demonstranti z řad podporovaných Hizballáhem v Libanonu,“ uvádí AP a přináší názor redaktora v Londýně vydávaného arabského deníku Al Havat Ghassana Charbela. „Putin se domnívá, že syrská krize je vynikající příležitost, jak eliminovat postavení Spojených států v regionu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…