Andrej Babiš, Miroslav Kalousek, Bohuslav Sobotka... Hádejte, koho mají lidé nejraději

09.03.2015 11:03

Nejlepší ministr financí vlád České republiky je ten stávající – předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Myslí si to pětina z více než čtyř tisíc respondentů, které mezi 7. a 14. lednem oslovila společnost SANEP. Na druhém místě se dle SANEPU poněkud překvapivě umístil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Andrej Babiš, Miroslav Kalousek, Bohuslav Sobotka... Hádejte, koho mají lidé nejraději
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při svém nominačním projevu

Anketa

Jste pro znovuzavedení prezenční vojenské služby?

61%
39%
hlasovalo: 8814 lidí

Za umístěním Andreje Babiše na čele žebříčku hodnocení jedenácti ministrů financí českých vlád stojí dle SANEP kromě jiného skutečnost, že je Babiš zároveň předsedou populárního hnutí ANO. Na své straně má tak prý početnou enklávu voličů, kteří údajně do prozatímního nejoblíbenějšího politika domácí politické scény stále vkládají své naděje na změnu politického prostředí.

Za schopného ministra Babiše považuje 52 % respondentů, což je dle SANEP dobrý výsledek, který se prý nicméně může velice rychle měnit podle toho, jaké kroky bude, jak v čele resortu financí, tak i jako předseda hnutí ANO, činit. Jak totiž údajně ukazují průzkumy volebních preferencí společnosti SANEP, hnutí ANO v posledních měsících zaznamenává pokles voličského zájmu.

Celý průzkum ZDE

Zajímavější je ovšem dle SANEP druhé místo, na němž se se ziskem 14,9 % hlasů umístil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek – ministr financí ve vládě premiérů Petra Nečase a Mirka Topolánka v letech 2007–2013. SANEP uvádí, že i přes to, že je na rozdíl od Andreje Babiše vnímán jako jeden z nejméně oblíbených politiků, dokázal si prý Kalousek s odstupem času vybudovat pozici profesionálního politika a schopného správce státní kasy, a to i u svých kritiků.

Třetí místo obsadil Eduard Janota – ministr financí ve vládě Jana Fischera (2009–2010), který dostal 12,5 % hlasů. Hned za ním se umístil stávající premiér Bohuslav Sobotka, jehož považuje za nejschopnějšího ministra financí 8,2 % dotázaných.  

Poslední místo obsadil ministr financí ve vládě Miloše Zemana Ivo Svoboda, který stál v čele resortu financí v letech 1998–99. Svobodu považuje za nejlepšího správce státní kasy 0,3 % dotázaných.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…