Tento pán prý doplatil na krizi na Ukrajině opravdu zle. Přišel o své území, přijde asi i o majetek. Nemá ho rád Kyjev, ani separatisté

29.08.2014 8:06

Rinat Achmetov byl donedávna nejbohatším Ukrajincem a takřka neomezeným vládcem Doněcku. Nyní se však podle Hospodářských novin jeho impérium hroutí. Nejprve ztratil svého hlavního patrona po útěku prezidenta Janukovyče, proruští separatisté na východě se na něj příliš netváří a vláda v Kyjevě jej také nemá v lásce.

Tento pán prý doplatil na krizi na Ukrajině opravdu zle. Přišel o své území, přijde asi i o majetek. Nemá ho rád Kyjev, ani separatisté
Foto: www.shakhtar.com
Popisek: Miloš Zeman s Rinatem Achmetovem, nejbohatším Ukrajincem

Když se po Majdanu dostala k moci nová vláda, dostala zajímavý nápad, jak zajistit stabilitu v zemi - jednotlivé regiony svěřit do správy místním oligarchům, kteří pak budou mít zájem na jejich rozvoji. V Dněpropetrovsku se to s miliardářem Kolomojským povedlo, ale Achmetov funkci gubernátora na Donbasu odmítl. Státu prý dost pomáhá už tím, že platí daně.

Ve skutečnosti měl prý rozehranou velkou hru, kdy se snažil prostřednictvím separatistů dosáhnout větší nezávislosti na Kyjevu. Značná část proruských aktivistů měla být přímo na jeho výplatní listině. Jenže pak jej prý zatlačil do pozadí bájný ruský dobrodruh Igor Strelkov a další lidé, napojení přímo na Rusko.

Achmetov se snažil stůj co stůj dosáhnout aspoň toho, že se v Doněcku, kde má řadu továren, nebude bojovat. Záběry z jeho vyjednávání s rebely, kterým přitom sprostě nadával, se bohužel dostaly na veřejnost.

Pak už miliardáři nezbylo, než rozjíždět vlastní akce, jako byl například Hlas Donbasu, kdy v jeho továrnách troubily sirény na protest proti násilí, chaosu a hospodářským škodám v regionu. Při hledání strategického spojence mu nakonec nezbylo, než se obrátit do Kyjeva. Tam však neuspěl.

„Nejdříve jsme se snažili domluvit s ním, dnes se on snaží domluvit s námi. Ale už je pozdě,“ uvedl jeden ze spolupracovníků prezidenta Porošenka.

Nyní prý oligarcha může kromě vlivu přijít i o svůj majetek. Ten totiž prakticky výlučně pochází z privatizace v devadesátých letech. Privatizace na Ukrajině má přitom naprosto hrůznou pověst a je vysoce pravděpodobné, že by některá z kauz Achmetova mohla doběhnout. Dnes již prý prokuratura zkoumá, jak získal energetický gigant Kyjevenergo. Podmínky prý byly tehdy nastavené tak, že se kromě něj raději nikdo nepřihlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…