Tento průzkum pro ČT vyhodil ze Sněmovny Kalouska, knížete, Feriho...

30.09.2018 16:23

Sněmovní volby by v září podle modelu Kantar TNS vyhrálo ANO s 29,5 procenta, dosáhlo by stejného výsledku jako loni na podzim. Druzí by skončili Piráti s 15,5 procenta hlasů, jako jediná ze stran oproti minulým volbám posilují výrazněji. Třetí místo zaujímá ODS se 13 procenty. Do dolní komory by se podle agentury dostaly i další dosavadní sněmovní strany s výjimkou TOP 09. V září se nedařilo komunistům, kteří ze srpnových osmi procent spadli na 5,5 procenta. Model dnes zveřejnila Česká televize (ČT).

Tento průzkum pro ČT vyhodil ze Sněmovny Kalouska, knížete, Feriho...
Foto: Repro XTV
Popisek: Andrej Babiš v pořadu X Talk

Na čtvrté pozici se umístila SPD s devíti procenty a na páté ČSSD se sedmi procenty, šestí by byli komunisté. Do Poslanecké sněmovny by se ještě dostaly STAN (5,5 procenta) a KDU-ČSL (pět procent). TOP 09 v uplynulém měsíci ztrácela a nepřekročila by pětiprocentní hranici.

Sběr dat se uskutečnil od 1. do 21. září na reprezentativním vzorku 1 200 respondentů, do volebního modelu vstoupilo 860 respondentů. „Jde o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní,“ uvedla agentura. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/– 0,9 až 3,1 procentního bodu.

Nejlépe aktivizovat nové voliče z řad dřívějších nevoličů se podle průzkumu daří hnutí ANO a Pirátům. Podle analytika Pavla Ranochy se nyní opakuje scénář z minulosti. „S blížícími se komunálními volbami se totiž aktivizují některé skupiny voličů a v tom jsou nejúspěšnější právě hnutí ANO a Piráti,“ podotkl.

KSČM a KDU-ČSL vycházejí jako strany s nejvěrnějšími voliči (95 procent). „Za věrné jsou považováni ti, kdo za poslední tři měsíce svůj názor o volbě nezměnili,“ uvedla agentura.

Sociodemografické rozložení preferencí se příliš nemění. Hnutí ANO roste přízeň s věkem voličů, na druhé straně podporovatelů Pirátů naopak s věkem ubývá. ODS má největší podíl příznivců ve věkové kategorii 30–44 let. V případě vzdělání se ukazuje, že lidé se základním vzděláním a vyučení mají tendenci častěji volit KSČM a SPD. Mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním pak nalezneme častěji voliče STAN, ODS či TOP 09.

O své volbě bylo při posledním výzkumu pevně rozhodnuto 44 procent lidí a dalších 28 procent by spíš už neměnilo. Naopak více než čtvrtina by ještě výběr mohla změnit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …