Tento úředník společnost nerozdělí, nulou přece dělit nelze, stálo na oficiálním Twitteru Hermanova úřadu po Ovčáčkově jízdě. Pak to zase rychle smazali

23.10.2016 7:22

Tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček se rozjel na svém facebookovém profilu. Důvodem je diskuse o vyznamenání strýce Daniela Hermana Jiřího Bradyho, která se v posledních dnech rozpoutala.

Tento úředník společnost nerozdělí, nulou přece dělit nelze, stálo na oficiálním Twitteru Hermanova úřadu po Ovčáčkově jízdě. Pak to zase rychle smazali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

„Zajímavé je, že síly nenávisti v české společnosti vedou dva kněží,“ rýpl si do ministra kultury a zřejmě do kněze Tomáše Halíka Ovčáček. 

O Halíkovi pak Ovčáček napsal ještě jednou. „Celé dění těchto dnů je předčasným spuštěním prezidentské kampaně. Normální lidé už mají jednu jistotu. Tzv. elity budou proti nim ve volbách zastupovat seskupení 3H. Horáček, Herman, Halík,“ uvedl.

„Pan prezident obdržel 586 žádostí o udělení vyznamenání. 28. 10. ocení zhruba 30 osobností. Kavárnu ale zajímá jen ministrova přízeň,“ napsal také Ovčáček k současnému sporu. Ten se rozhořel kvůli vyznamenání Jiřího Bradyho, kdy se objevily informace, že jeho ocenění se neuskuteční kvůli tomu, že jeho synovec, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), se sešel s Jeho svatostí dalajlámou i přesto, že si to prezident republiky Miloš Zeman výslovně nepřál.

Své Ovčáček napsal také k plánovanému setkání na Staroměstském náměstí v den státního svátku 28. 10., které organizuje předseda hnutí STAN Petr Gazdík. „Prostě se 28.10. na ‚Staromáku‘ sejdou ti, kterým vadí, že v demokracii rozhodují občané a ne oni, tzv. elita. Budou vykřikovat hesla o demokracii a svobodě, přitom právě obojí chtějí zničit, aby nás mohli ovládat jako otroky,“ uvedl. 

Ve svém dalším příspěvku pak dokonce uvedl program „manifestace“. „18.30 černá mše celebrovaná T. Halíkem. Na závěr spálení panenky voodoo. 19:30 – rétorická soutěž P. Pitharta a M. Horáčka na téma pravda, láska k EU, islámu a migrantům, morálka a zlý Zeman. Vítěz se stane oficiálním prezidentským kandidátem pražské kavárny. Sázky na vítěze přijímají určené sázkové kanceláře. Přímý přenos z akce zajišťuje ČST Praha,“ uvedl s tím, že tato akce je mimo jiné důkazem toho, že Daniel Herman je jen součástí další antizemanovské kampaně.

„Pan prezident si nesmírně váží podpory občanů a děkuje jim. Pražskou kavárnou se otrávit nenechá. Jedeme dál!“ poděkoval také Ovčáček.

„Ne, já opravdu nebudu mít v kampani tiskového mluvčího. Milí lidi, ale snadno se pod tlakem pletou, a to aby jejich slova člověk věčně uváděl na pravou míru,“ rýpl si do Ovčáčka kandidát na prezidenta, textař Michal Horáček. 

„Naprosto výjimečně však uvedu na pravou míru slova tiskového mluvčího pana prezidenta. Byla totiž pronesena v souvislosti s páteční Oslavou státního svátku, na kterou se na Staroměstské náměstí dostaví zajímaví muzikanti, zpěváci a také ti, co něco řeknou, v první řadě rektoři českých vysokých škol. Nebude mezi nimi pan prof. Halík a nikdy ani očekáván nebyl; kde to ten pan mluvčí bere? Nikdo z pozvaných také nevystoupí na balkóně, z něhož mluvil soudruh Gottwald, jehož myšlenky pan mluvčí šířil v Haló novinách,“ řekl s tím, že nejde o žádnou schůzku pražské kavárny. „Sejdou se tam lidi z Podhradí. Přijedou i z jiných míst, stejně jako já. A bude jich, pane mluvčí, asi hodně,“ dodal.

„Opravte si tedy prosím svůj text, Váš pan šéf, přítel pravdy, by Vás za to zmatení věcí určitě pokáral. A to si jistě nepřejete: ‚Manifestace Pražské kavárny. Halík, Herman, Horáček, Pithart, neziskovky. Budou pánové promlouvat ze stejného balkonu jako Kléma?‘,“ zkritizoval jeden z Ovčáčkových statusů Horáček.

Na facebookové vzkazy Jiřího Ovčáčka pak zareagovalo také ministerstvo kultury. „Ti, jež se obávají, že aktuální výroky některých úředníků rozdělují společnost, mohou být klidní. Matematika nás učí, že nulou nelze dělit,“ zaznělo na Twitteru. I přestože tweet byl později smazán, koluje již internetem, mimo jiné jej sdílel zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…