Teodor Marjanovič: Budeme muset kápnout božskou. Jestli USA, nebo Rusko a Čína

26.04.2016 11:45

Transatlantická obchodní dohoda mezi EU a USA (TTIP) bude sice pro Českou republiku přínosem, ale pouze v řádu zlomků procenta. Ekonomové takovýto stav označují jako kladná nula. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Teodor Marjanovič: Budeme muset kápnout božskou. Jestli USA, nebo Rusko a Čína
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Obchodní pakt má posílit český export a přinést nové šance. Nejoptimističtější scénář by byl ten, že by se vyjednavači Evropské komise a USA dohodli na kompletní eliminaci cel a odbourání předpisů a norem, jež by zlevnily evropský vývoz zboží a služeb o pětinu oproti dnešnímu stavu. V případě pesimistického scénáře by bylo zrušeno jen 90 procent veškerých cel. 

Díky dohodě by mohl také vzrůst český hrubý domácí produkt, a to až o 0,71 procent. V případě, že zůstanou administrativní bariéry, stoupne HDP jen o 0,05 procenta. Stejně tak tomu je i u zahraničního obchodu – export by si měl polepšit optimálně o 0,6 procenta, zůstane-li jen pesimistická varianta, stoupne o pouhých šest setin procenta. 

Jak uvedl Vilém Semerák z Centra pro ekonomický výzkum, celkový dopad TTIP je relativně malý, ale stále pozitivní. 

Své k TTIP uvedl také komentátor Hospodářských novin Teodor Marjanovič. Podle něj je TTIP atlantický rychlovlak. „Česká vláda se zatím k dohodě TTIP staví vstřícně. Leč lze očekávat, že až dojde na lámání chleba, bude muset zdejší scéna kápnout božskou, jestli se chce více upínat k Číně, nebo se spoléhat na euroatlantickou vazbu,“ myslí si. 

Původní text ZDE.

TTIP se vyjednává již od léta 2013, podle všeho však nebude přijata ještě za prezidentování Baracka Obamy, i když ten se o to velmi snaží. Obě strany, EU i USA, na dohodě pracují podle Marjanoviče už léta, v některých ohledech vlastně celá desetiletí.

„Ovšem děje se tak ve značném utajení, aby na veřejnost nepronikly detaily, které by pak, izolované mimo kontext, mohly někoho třeba znepokojit. Čemuž, dodejme, se ovšem ani tak nepodařilo zabránit. Tu a tam něco prosákne, a tak se z TTIP stal rudý hadr pro levicové intelektuály a jejich pouliční anarchistické pluky, někdy vyzbrojené dlažebními kostkami, jindy alespoň rudými prapory. Spatřují v TTIP odrazovou desku pro šíření geneticky modifikovaných potravin či pro hrůzu největší, jakousi smrtivládu velkých korporací a bank nad naší beztak vykořisťovanou a všelijakou ekonomickou nespravedlností bitou planetou,“ podotkl Marjanovič.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…