Tereza Spencerová k válce na Donbasu: Je jen jedno jediné východisko...

19.01.2015 14:01

Na Ukrajině se stále bojuje a nedá se očekávat, že by se situace dramaticky změnila ve prospěch Kyjeva, nebo povstalců z východu země. Nedá se čekat, že by svůj postoj nějak zásadně změnilo Rusko, a proto jediným, kdo může prolomit pat, je podle analytičky Terezy Spencerové Evropská unie.

Tereza Spencerová k válce na Donbasu: Je jen jedno jediné východisko...
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Spencerová na webu Literarky.cz připomíná, že bojové operace stále vedou obě strany, byť jejich centrem je letiště v Doněcku, které vlivem mnohaměsíčních bojů coby hromada trosek již dávno ztratilo svůj strategický význam. Obě strany však o něj usilují, přičemž ze strany Kyjeva se podle Spencerové jedná především o snahu ukázat, že to Kyjev ještě nevzdává a dělá alespoň něco.

Země se totiž nadále rozkládá, a vláda premiéra Jaceňuka očividně není schopna situaci zvládnout. Lidé nemají práci a ceny stoupají. Centrální banka natiskla nových 91 miliard hřiven, ale americký miliardář George Soros, známý sponzor prozápadních aktivistů ve východní Evropě, po návštěvě Kyjeva prohlásil, že bankrot země je reálný.

Celý komentář Terezy Spencerové ZDE

Soros také pronesl, že Evropská unie nechápe naléhavost situace. Podle Spencerové se to nedá říct, ale problém je hlavně v tom, že EU má problém s ujasněním názorů. Země „jižního křídla“ nikdy nepovažovaly kauzu vzdálené Ukrajiny za svou, a navíc mají dost vlastních starostí. Z ostatních států by jich prý až osm nejraději skončilo se sankcemi proti Rusku rovnou. Novinkou je, že už se nejedná jen o země střední Evropy, ale nově je v čele tohoto proudu Francie. A podobné názory začíná projevovat i Federica Mogheriniová, šéfka unijní diplomacie.

S tím souvisí i oživení úvah o propojení evropského a ruského hospodářského prostoru, ke kterému již dříve vyzýval Vladimír Putin. Opačný postoj však stále radikálněji zastává Angela Merkelová, proto se prý dá očekávat, že Brusel bude dál podporovat Kyjev. Jenže alternativou oživení vztahů s Ruskem je pouze „zamrznutí“ krize a pokračování bezvýsledných bojů, což nevede k ničemu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…