Teror na tureckém letišti s desítkmi mrtvých. Zde máte přehledně, co k tomu říká svět

29.06.2016 10:07

„Bez ohledu na to, odkud teror přichází, naše země je natolik silná, aby mu dokázala vzdorovat. Vyzývám všechny turecké občany, aby se semkli a dokázali se jeden za druhého postavit,“ prohlásil po úterním teroristickém útoku na istanbulském letišti předseda turecké vlády Binali Yildirim. Není vyloučeno, že za útokem stáli přívrženci Islámského státu.

Teror na tureckém letišti s desítkmi mrtvých. Zde máte přehledně, co k tomu říká svět
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Několik smrtících explozí se v úterních odpoledních hodinách prohnalo mezi davy na istanbulském Atatürkově mezinárodním letišti. Prozatím je jasné, že 36 lidí přišlo o život a mnoho dalších bylo zraněno. Turecké úřady již z útoku obvinily Islámský stát, ačkoli napojení útočníků na radikální organizaci zatím nebylo jasně prokázáno.

Podle prohlášení tureckých úřadů si útočníci – vyzbrojeni zbraněmi typu AK-47 – ještě před samotným výbuchem vyměnili několik kulek se zaměstnanci ochranné služby letiště. Poté, co se dostali do bezvýchodné situace, jeden z ozbrojených mužů odpálil nálož, která usmrtila všechny tři útočníky, spolu s desítkami dalších lidí.

Podle turecké zpravodajské agentury TRT bylo mezi oběťmi i pět policejních důstojníků. Ve stejném vyjádření zaznělo, že zraněno bylo 147 lidí.

V úterý večer se k útokům na tiskové konferenci v Istanbulu vyjádřil turecký předseda vlády Binali Yildirim. „Bez ohledu na to, odkud teror přichází, naše země je natolik silná, aby mu dokázala vzdorovat. Vyzývám všechny turecké občany, aby se semkli a dokázali se jeden za druhého postavit,“ prohlásil politik. Později dodal, že již ve 2 hodiny 22 minut ráno byl letecký provoz znovu obnoven.

Zmínil, že mezi oběťmi bylo i několik cizinců.

Jeden ze svědků tragédie sdělil Reuters, že ještě před explozí jeden z útočníků procházel terminálem a náhodně střílel do lidí. „Střílel na každého, kdo se před ním objevil. Byl celý zahalen v černém. Stál jsem od něho asi padesát metrů,“ řekl sedmasedmdesátiletý turista z Jihoafrické republiky Paul Roos.

„Ukryli jsme se za přepážkou, ale na chvíli jsem vstal a pozoroval ho. Dva výbuchy přišly nedlouho po sobě. V tom okamžiku již přestal střílet. Otočil se a šel směrem k nám. Zbraň schovával ve své bundě. Nervózně se kolem sebe ohlédl, ujistil se, že se ho nikdo nepokouší zastavit, a vydal se po eskalátoru směrem dolů. Uslyšeli jsme několik dalších výstřelů, poté další výbuch a tím to skončilo,“ dodal svědek násilné scény.

Záběry z bezpečnostních kamer, které se začaly po výbuchu šířit na sociálních sítích, údajně zobrazují moment, kdy byl jeden z útočníků postřelen členem ostrahy letiště. Na záběru, jehož autenticita zatím nebyla potvrzena, je vidět, jak útočník upouští předmět připomínající zbraň na podlahu před tím, než se na ni sám zhroutí. O několik vteřin později dochází k výbuchu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval vlády všech zemí, zejména těch na Západě, aby spojily své síly a „tvrdě zasáhly proti teroru“, informuje Guardian.

„Ty bomby, které byly dnes odpáleny v Istanbulu, mohly být odpáleny na jakémkoli jiném letišti. Buďte si jistí tím, že pro teroristické organizace není žádný rozdíl mezi Istanbulem a Londýnem, Ankarou a Berlínem nebo Izmirem a Chicagem. Pokud se všechny vlády a veškeré člověčenstvo nespojí v boji proti tomuto nepříteli, můžou nás čekat ještě mnohem horší věci, věci, které se bojíme si představit,“ zdůraznil turecký prezident.

Diplomacie Spojených států zveřejnila oficiální vyjádření, ve kterém bylo uvedeno, že byl útok „zrůdným“ činem. Spojené státy prý i nadále pevně podporují Turecko.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier zas prohlásil: „Truchlíme spolu s vámi. Stojíme pevně za Tureckem.“

Naposledy si teroristé zvolili za cíl svého útoku druhé istanbulské letiště – Sabiha Gokcen. K útoku došlo v prosinci loňského roku a o život přišel jeden člověk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…