Teror v Egyptě: České ministerstvo odsoudilo útok na muslimy a varuje Čechy pohybující se v oblasti. Zeman kondoloval Sísímu

24.11.2017 18:48

České ministerstvo zahraničí ostře odsoudilo dnešní útok na mešitu na severu Sinajského poloostrova, při němž zemřelo víc než 200 lidí. Česká diplomacie to uvedla v prohlášení na twitteru. Oblast, kde se útok stal, je považována za nebezpečnou. Ministerstvo české občany varuje před pohybem v severní části Sinaje v aktuálním cestovním doporučení. Prezident Miloš Zeman v reakci na útok kondoloval svému egyptskému protějšku Abdalovi Fattáhovi Sísímu.

Teror v Egyptě: České ministerstvo odsoudilo útok na muslimy a varuje Čechy pohybující se v oblasti. Zeman kondoloval Sísímu
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

"Ministerstvo ostře odsuzuje páteční útoky na mešitu na severu Sinaje, které si vyžádala životy více jak 150 obětí včetně dětí, mnoho dalších bylo zraněno," tweetoval Černínský palác. "Rodinám zesnulých vyjadřujeme upřímnou soustrast, zraněným přejeme rychlé zotavení. V nelehkém boji s terorismem stojíme za Egyptem," stojí dále v prohlášení.

Zeman v kondolenčním telegramu vyjádřil Sísímu, rodinám obětí i egyptskému lidu svou nejhlubší soustrast. "Dovolte mi, abych Vás v této těžké chvíli ujistil, že Česká republika odsuzuje tyto odporné projevy násilí a extremismu a že boj proti terorismu patří také k našim jednoznačným prioritám," napsal český prezident svému egyptskému protějšku.

Podle policie útočníci mířili na mešitu v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od Aríše, který je střediskem provincie Severní Sinaj. Nejdříve odpálili nálož a pak vešli dovnitř a začali střílet na účastníky poledních modliteb. Potom zapálili automobil před mešitou a oblast obklíčili, aby zabránili přístupu záchranářů a zdravotníků. K akci se zatím žádná skupina nepřihlásila. Káhirské letiště po útoku zpřísnilo bezpečnostní opaření. Egypt vyhlásil za mrtvé třídenní smutek.

Ministerstvo zahraničí české občany před cestami po Sinaji odrazuje v aktuálním doporučení. "Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi zároveň nedoporučujeme jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí," uvádí úřad na webu. "MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí," upozorňuje ministerstvo.

České cestovní kanceláře na severní Sinaj už několik let nepořádají žádné zájezdy. Do oblasti ale podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže pořádají zájezdy některé britské či německé cestovní kanceláře. Egypt patří mezi oblíbené letecké destinace Čechů, zejména lokality Marsá Alam a Hurghada. Asociace očekává, že letos Egypt navštíví 260.000 až 280.000 Čechů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…