Teror v Evropě: Islamisté pobili nejvíc lidí. Ale...

13.10.2019 20:52

Za poslední dva roky klesá počet teroristických útoků a jejich obětí v Evropě. Podle Europolu nejvíce teroristických činů (83) v roce 2018 spadalo pod kategorii „etno-nacionalistické a separatistické“. 24 útoků bylo spáchaných „islamisty“, za 19 stál levicový terorismus a pouze za jedním pravicový. Islamistické teroristické činy tak v minulém roce nebyly v Evropě nejpočetnějšími, mají ovšem nejvíce obětí. Na statistiku upozornil server iDNES.cz.

Teror v Evropě: Islamisté pobili nejvíc lidí. Ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Taktické cvičení pořádané Krajským ředitelstvím policie hl. města Prahy v součinnosti s ostatními složkami IZS, městskou policií. magistrátem, Dopravním podnikem hl. města Prahy a MČ Praha 5 na téma teroristického útoku v obchodním centru

Anketa

Kdyby za svého života Karel Gott kandidoval na prezidenta, volili byste ho?

59%
41%
hlasovalo: 22861 lidí
Co se týče celosvětových údajů o terorismu, server iDNES.cz upozorňuje, že od ledna do října letošního roku došlo podle neziskové organizace PeaceTech Lab k 1 505 teroristickým útokům, které měly na svědomí 6 592 mrtvých. Úplně nejfatálnější pak byl dubnový útok na Srí Lance, který vedl k smrti 259 lidí. Jedná se o druhý nejhorší teroristický útok na cizí půdě od 11. září.

Podle Global Terrorism Database (GTD), která zaznamenává teroristické činy od roku 1970, od roku 2014 počet teroristických útoků do roku 2017 neustále klesá. Letošní a loňský rok zatím zahrnut nebyl.

Celkový počet teroristických činů je ovšem obtížné určit, skutečný počet útoků může být mnohem vyšší, jelikož se statistiky soustředí jen na počet obětí a incidentů. Některé státy zase za teroristy označují téměř všechny své protivníky.

Sestupný trend teroristických útoků zaznamenal rovněž i Europol. Ten za poslední roky zaznamenal 150 úmrtí v roce 2015, spojených s terorismem. 130 obětí v roce 2015 připadalo na útoky v Paříži.

Následujícího roku zemřelo při útocích 135 lidí, z toho 85 zahynulo během útoku nákladním vozidlem ve francouzském Nice. V roce 2017 se počet mrtvých snížil na 62 a v roce 2018 na 13.

Europol za minulý rok zaznamenal sedm úspěšných džihádistických útoků, jen tři z nich ale vedly k úmrtím. Celkově pak Europol uvádí 129 útoků, přičemž započítává i ty, které selhaly nebo byly zmařeny.

Nejvíce teroristických činů (83) spadalo pod kategorii „etno-nacionalistické a separatistické“. 24 útoků bylo spáchaných „islamisty“, za 19 stál levicový terorismus a za jedním pravicový. Islamistické teroristické činy tak nejsou v Evropě nejpočetnější, mají ovšem nejvíce obětí.

Podle výkonné ředitelky Europolu Catherine De Bolleové je za snížením teoristických útoků lepší kordinace mezi zeměmi EU. „Veřejné instituce a soukromé organizace, které byly zvyklé pracovat převážně separátně, ustanovily nové a kreativní způsoby kooperace,“ uvedla.

Zlepšující se spolupráci vyzdvihuje i generální tajemník Interpolu Jürgen Stock. Ten uvedl, že na základě dat shromážděných členskými zeměmi vytvořil Interpol databázi více než 45 000 bojovníků Islámského státu (IS).

Poslední útoky v Evropě se odehrály ve Francii a v Německu. Minulý čtvrtek pracovník policejní prefektury ubodal v Paříži své čtyři kolegy, než byl zastřelen dalším policistou. Podle francouzských vyšetřovatelů byl pachatel Michael Harpon radikalizovaný islamista. Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner varoval, že hrozba terorismu v zemi zůstává „vysoká“, až velmi „vysoká“. Tuto středu pak sedmadvacetiletý Němec Stephan Balliet zabil dvě náhodné oběti, ženu u synagogy a muže v nedalekém rychlém občerstvení s kebabem, poté, co se mu nepodařilo ozbrojenému vniknout do synagogy v Halle. Podle německé ministryně spravedlnosti se jednalo o pravicově extremistický teroristický čin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…