VIDEO Teror ve Francii! Výbuch, hlava napíchnutá na vratech, ministr prozradil jméno útočníka. Sledujte s námi

26.06.2015 12:01

Na jihu Francie v pátek dopoledne došlo k výbuchu, který mohl souviset s činností islamistů. Ve městě Grenoble nastal výbuch v továrně, kde útočník odpálil několik plynových bomb. Na místě se našla islamistická vlajka.

VIDEO Teror ve Francii! Výbuch, hlava napíchnutá na vratech, ministr prozradil jméno útočníka. Sledujte s námi
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Z místa činu, záběry na mobilní telefon, které řidič umístil na Youtube

Anketa

Volili byste Martina Konvičku, kdyby vstoupil do politiky?

hlasovalo: 11171 lidí

V továrně došlo k výbuchu nádoby s plynem. Vedle továrny pak bylo podle informací z místa nalezeno tělo bez hlavy a rovněž vlajka s islamistickými nápisy. Hlava od těla byla podle agentury AFP posléze nalezena přibitá na bráně továrny, doplněná vzkazem v arabštině. Odhaduje se však, že počet mrtvých či zraněných bude vyšší.

Policie prý již zatkla jednoho podezřelého muže. Francouzský premiér Manuel Valls okamžitě nařídil zpřísnění bezpečnostních opatření na celém území. Do Grenoblu zamířil ministr vnitra. Útok přišel půl roku poté, co v Paříži islamisté vystříleli redakci časopisu Charlie Hebdo a zavraždili celkem sedmnáct lidí.

„Měl jsem strach, vyšel jsem ven, abych zjistil, co se stalo, ale nic jsem neviděl. Napadlo mě, že mají potíže v té chemické továrně, v životě by mě nenapadlo, že by tady mohl někdo spáchat atentát. Od té doby policie zablokovala silnice a my jsme v šoku,“ citoval server listu Le Figaro majitele hotelu vzdáleného 100 metrů od továrny. V češtině tuto informaci přinesla Česká televize.

Podle webu britského deníku The Telegraph se zajatý muž měl přiznat, že patří k Islámskému státu.

Informace v angličtině naleznete ZDE

Server deníku The Telegraph píše, že prezidentem společnosti, na kterou byl útok proveden, je íránský podnikatel Seifi Ghasemi. Íránský režim bojuje proti Islámskému státu.

Zdroje z místa hlásí, že zatčený útočník absolutně nekomunikuje s policií a nemá u sebe žádné doklady. Policie ho tedy prozatím nebyla schopna identifikovat. Policie také prozradila, že tělo zavražděného muže bylo nalezeno poblíž místa výbuchu, ale bez poznamenání tímto výbuchem. Je tedy možné, že mrtvý muž není pracovník továrny a jeho tělo bylo na místo dopraveno záměrně až po jeho smrti.

Může to být také jeden z útočníků, média totiž spekulují o tom, že původně byli dva. Prozatím se tuto informaci ale nepodařilo ověřit. Tuto informaci zmínil na krátké tiskové konferenci i francouzský prezident Francoise Hollande, který opouští jednání vrcholných představitelů EU a vrací se do vlasti. „Chápu, že převládají emoce, ale v tuto chvíli musíme také jednat,“ poznamenal francouzský prezident. Vzkázal také, že přední představitelé EU vyjádřili solidaritu s francouzským lidem.

Bezpečnostní expert Andor Šándor ve vyjádření pro Českou televizi ocenil, že francouzská policie uvolňuje k útoku málo informací. „Oni se poučili po útoku na časopis Charlie Hebdo,“ poznamenal. Osobně má za to, že útočník či útočníci zřejmě chtěli vyvolat mnohem větší výbuch, ale nepodařilo se jim to. Kladl si také otázku, zda mohl útočník či útočníci být původem z Francie, neboť s prostorem továrny byl či byli pravděpodobně obeznámeni. „Pravděpodobně se tam předtím pohybovali legálně.“ 

Útočníka zneškodnil hasič. Ministr prozradil jméno pravděpodobného atentátníka

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazenevue doplnil, že vyšetřování neustále probíhá a totožnost zadrženého pachatele se v tuto chvíli upřesňuje, pravděpodobně jím je Yacine Sali. Jde o muže, který už byl sledován kvůli radikalizaci, ale v jistou chvíli bylo sledování pozastaveno. „Také probíhá ověřování totožnosti oběti,“ oznámil ministr.

Šéf resortu poděkoval za rychlou neutralizaci útočníka a za práci policie i hasičů. Útočníka zneškodnil jeden z hasičů. Připomněl také, že teprve před dvěma dny francouzský parlament přijal nový zákon o tajných službách. Jejich kompetence byly posíleny, stejně tak byl v minulosti významně navýšen rozpočet tajných služeb.

„Je to nová zkouška, které je naše země vystavena... Soucítím s obětí tohoto dramatu, s nevinným člověkem, který byl hanebně sťat. Jsem zhnusen barbarstvím tohoto zločinu. Pachatel byl jednotlivec, který zřejmě žil v tomto regionu, tedy v Lyonu. Byl sledován v roce 2006, ale v roce 2008 jeho sledování nebylo obnoveno,“ prozradil dále francouzský ministr vnitra Bernard Cazenevue. Tím své vystoupení prakticky uzavřel, neboť je podle něj možné, že budou zadrženy ještě další osoby, takže by nebylo dobré je varovat přes média.

Britský The Telegraph doplnil k případu další informace. Zadržený útočník měl ženu a tři děti. Podle informací mu je asi 30 let. Dodejme, že solidaritu s francouzským lidem vyjádřil i český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

K situaci se vyjadřují i další politici. Mezi nimi i šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová, která volá po urychleném vyhoštění osob podezřelých ze sympatií k islámskému radikalismu z Francie. Na dotazy novinářů ale zareagovala také manželka zadrženého útočníka a matka tří dětí.

Policie již identifikovala muže, jenž byl zabit a jeho hlava následně vystavena na bráně továrny. Jde o podnikatele z východní Francie. S odvoláním na zdroj blízký vyšetřování o tom informoval The Telegraph. Francouzský Le Monde dodal, že policie v souvislosti s útokem zadržela další osobu, muže, který monitoroval situaci v továrně před útokem.

Podle agentury AFP byla zadržena už i manželka Yacina Saliho. Jean-Christophe Cambadélis, šéf Socialistické strany ve Francii, si v souvislosti s těmito útoky klade otázku, zda jde o vzkaz teroristů, že jsou připraveni zaútočit kdykoliv a kdekoliv. Vždyť se podívejme do Lyonu, ale i do Tuniska a do Kuvajtu. Občané Francie musejí proto zůstat jednotní a obezřetní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…