Terorismus v ČR! Džamila Stehlíková navrhla omezit zbraně. Nové ohlasy k bombě v Rýmařově

11.04.2019 12:15

V úterý v podvečer otřásl budovou rýmařovského městského úřadu výbuch. Co vlastně vede člověka k tomu, že se pokusí odpálit budovu městského úřadu? Stalo se něco takového poprvé? A jaká bezpečnostní opatření mají vlastně budovy, kde se lidé scházejí? O problému diskutovala v pořadu Názory bez cenzury exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková a bezpečnostní expert David Rožek.

Terorismus v ČR! Džamila Stehlíková navrhla omezit zbraně. Nové ohlasy k bombě v Rýmařově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Džamila Stehlíková

„Je evidentní na první pohled, že šlo o sociopata. Jde o člověka, který je hnán nějakým motivem z paralelního světa,“ sdělila Stehlíková. Rožek s ní souhlasil, jen podotkl, že nejsou známy motivy, které za tím stály. „Ale nebude to náhoda. Je předčasné se pouštět do spekulací, ale hledejme za tím vzdorovitost občana,“ poznamenal.

„Je tam prvek terorismu. Je to vlastně chování, které je vysoce nebezpečné,“ dodala Stehlíková. „Myslím si, že pachatel chtěl cíleně vylekat, nebo se jednalo třeba o selhání zařízení, nebo byla jiná příčina, která způsobila, že nejsou oběti na životech,“ spekuloval Rožek. 

Co situace může znamenat pro občany? „Jednoznačně je to šok. Jsme všichni zvyklí, že žijeme v bezpečné společnosti. Tady ten šok, z toho se bude město dlouho vzpamatovávat. Dostala jsem desítky e-mailů,“ hovořila Stehlíková. „Můžeme se pokusit omezit nošení střelných zbraní,“ dodala. „Nelze s tím úplně souhlasit, vidím to z jiného pohledu. Výbušninu si dokáže vyrobit i školák,“ podotkl Rožek. „Nenavádějte,“ napomenula ho Stehlíková. 

„Nevyřeší to regulace legálních držitelů zbraní,“ podotkl Rožek. Pachatel si podle něj zbraň vždy obstará. „Důležité je pracovat s veřejností, aby si lidé všímali podezřelých osob. Jít cestou restrikcí legálních držitelů, to není správná cesta,“ dodal.

„Bohužel tady znovu vidíme systémové selhání. Člověk, který je závislý na drogách, je nebezpečný a patří do uzavřeného psychiatrického zařízení,“ sdělila své vidění světa Stehlíková a podivila se, že sousedé nezavolali policii již dříve. „Systémové selhání vidím v psychiatrické péči,“ podotkla.

„Neexistuje jediná osobnost teroristy, existují skupiny psychopatů, kdo pod vlivem dlouhodobé myšlenky je schopen zapojit se do sítě. Ale zde mluvíme o vlku samotáři, který učinil pomstu vůči světu. Ten poslední krok je vždycky překvapivý, jak jednají bezcitně,“ poznamenala dále Stehlíková a dodala, že lidé by si měli dávat pozor na člověka, který se liší od běžných sociálních norem.

 

 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…