Teroristé, lumpové, šmejdi... Generál vytáhl ohromující tvrzení ve věci Zeman a BIS

12.12.2018 9:54

Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šádor vystoupil v pořadu Jak to vidí... v Českém rozhlasu. Mimo jiné se vyjádřil ke slovům prezidenta Miloše Zemana ohledně zpravodajců, které Zeman nazval čučkaři.

Teroristé, lumpové, šmejdi... Generál vytáhl ohromující tvrzení ve věci Zeman a BIS
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Generál Andor Šándor v Ostravě

Úvodem se Šándor vyjádřil k tomu, že vláda by měla opětovně navrhnout prezidentu Zemanovi povýšení ředitele BIS Michala Koudelky do generálské hodnosti. „Mně to přijde tak trochu dětinský, protože si myslím, že pan prezident by se měl povznést nad osobní, a zřejmě je to osobní, antipatie. Neboť vláda, aspoň tak nám to sděluje, je s prací BIS, a tím pádem samozřejmě i ředitele Koudelky jakoby spokojená,“ zmínil jasně Šándor. 

Anketa

Obáváte se, že ,,vánoční" teroristické útoky zasáhnou i Českou republiku?

73%
hlasovalo: 8004 lidí

„Pan prezident má nárok na svůj názor. Faktem je, že BIS není podřízena panu prezidentovi. BIS je podřízena vládě, celé vládě, tak jak to říká zákon 153. A pokud teda vláda i pan premiér zase říká, že je dobrá BIS, že je s její prací spokojen, tak tu je rozpor, ale říká to ten, kdo stojí v čele sboru ministrů, pod níž spadá BIS. Myslím si, že mě by osobně, jako premiéra, docela jaksi mrzelo, kdybych v pořadu Václava Moravce sdělil, že mi pan prezident slíbil, že pana Koudelku povýší, a pak ho nepovýší. Mám takový pocit, že tady už ani příliš nefungují gentlemanské dohody a to by bylo asi něco, nad čím by bylo asi dobře, aby ti pánové přemýšleli, nějaký signál to vysílá pro nás obyčejné voliče,“ dodal následně k problematice Šándor. Poukázal tak na to, že Zeman měl premiéru Andreji Babišovi slíbit, že Koudelku do generálské hodnosti povýší, ale následně slib nedodržel. 

Na otázku, proč prezident Miloš Zeman bagatelizuje obsah výroční zprávy BIS varující před špiony, Šándor odvětil: „To nevím, to je samozřejmě otázka pro pana prezidenta, proč to bagatelizuje.“

Následně pak i celou zprávu rozebral a rozhovořil se o tom, zda to, co se píše ve zprávě, není vážná hrozba. „Je trošku rozpor v tom, že tajná služba vydává veřejné zprávy, protože v nich přichází s řadou tvrzení, která samozřejmě běžní občané vnímají znepokojivě. Ta tvrzení nemají žádný důkaz, jakkoliv to BIS, samozřejmě ani pro veřejnost nebude dělat, aby dokladovala svá tvrzení, ale BIS dává stejnou zprávu vládě v režimu tajném. Nevím, zda tam vláda dostává nějaké důkazy těchto tvrzení. Ale faktem je, že vláda by měla jednat na základě této zprávy. To tvrzení o té aktivitě ruských a čínských špionů si myslím, že není postaveno úplně ideálně,“ podotkl Šándor.

Původní text ZDE

„Víte, když řekne jeden z nejvyšších ústavních činitelů, příjemce zpráv, že BIS jsou ‚čučkaři‘, že jejich informace o ničem nejsou, tak je to, jak když řeknete všem šmejdům, lumpům, darebákům, teroristům, tady u nás se vám povede ledacos, protože ti, co nás mají chránit před vámi, jsou čučkaři, nic neumí, a my to říkáme proto, že my to víme, neboť my jsme příjemci jejich zpráv. A já si myslím, že to je opravdu velmi nešťastná kombinace a že takto by to v tom mediálním prostoru prostě zaznívat nemělo,“ řekl dále Šándor ke slovům prezidenta Zemana. Dodal také to, že si nepamatuje, že by někdy nějaký představitel demokratického světa kritizoval vlastní zpravodajskou službu.

Tajné služby pak podle něj vlastně pomáhají vládám vládnout. „Tajné služby jsou orgán státu, stát si zřizuje tajné služby proto, aby své vládě pomohly lépe vládnout, protože jim přináší informace. Takto by to mělo být. A tak si myslím, že je to správný postup,“ sdělil Šándor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…