Teroristé se v přestrojení za uprchlíky ze Sýrie vetřeli až do Německa. Čtěte příběh s prvky humoru

18.05.2016 8:38

Po teroristických útocích v Paříži se objevil kousek od rozervaného těla jednoho z atentátníků syrský pas. Z něj bylo vyčteno, že jeho držitel přišel do Evropy s loňskou migrační vlnou. Byl to první nezpochybnitelný důkaz, že teroristické skupiny využívají migrační krize k průniku svých bojovníků do Evropy. A teď vylézají na povrch ještě děsivější podrobnosti.

Teroristé se v přestrojení za uprchlíky ze Sýrie vetřeli až do Německa. Čtěte příběh s prvky humoru
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lidé zapalují další a další

Terorista, jehož pas se našel, se podle serveru Novinky.cz měl jmenovat Ahmad Muhammad. Pomáhal mu jeho přítel Mohammed Mahmod. Oba přátele spojovalo to, že absolvovali teroristický výcvik v Sýrii. Až po několika měsících se podařilo zrekonstruovat, jakým způsobem pozdější vrah pronikl do Evropy. Přitom se zjistilo, že teroristů, pokoušejících se proniknout s běženci, bylo více. Prokázaní jsou minimálně dva, kteří měli úkol od Islámského státu provést útoky v Paříži, ale byli zadrženi a sedí ve vězení v Rakousku.

Zmíněná čtveřice postupovala společně ze Sýrie do Turecka. Přeplavila se s pomocí pašeráků přes Egejské moře dne 3. října 2015. Společně se dvěma stovkami dalších běženců přistáli na řeckém ostrově Leros.

Uprchlická vlna právě kulminovala a Leros byl tak jako další ostrovy imigranty zaplaven. Přesto tamní úředníci dokázali zaregistrovat téměř všechny, kteří připluli. Na důkladné prověření, požadované evropským právem, však už neměli čas.

Díky tomu si nikdo nevšiml, že pozdější terorista Muhammad předložil pas patřící zabitému vojákovi vládních syrských sil. A jeho přítel Mahmod předložil zfalšovaný pas, jehož číslo se již několikrát předtím objevilo na jiných dokladech. Přesto bez problémů prošli a Evropou následně doputovali až do Paříže, kde splnili úkol.

Dva jejich komplici neprošli, a to poté, co nedokázali projít skutečně zběžným pohovorem. Jednalo se o Alžířana a Pákistánce, přičemž oba tvrdili, že jsou ze Sýrie (v té době se respektovala doktrína Angely Merkelové, že uprchlíci ze Sýrie by měli být přijati všichni – pozn. PL). Jenže první „Syřan“ vůbec neuměl arabsky a druhý zase neměl ani základní povědomí o městě Aleppo, které měl přitom v dokladech uvedené jako rodiště. Úředníci začali jejich doklady zkoumat důkladněji a zjistili, že patří k sérii nevyplněných syrských pasů, které ukradli vojáci Islámského státu při vítězném tažení zemí. Následně se do nich vpisovaly potřebné údaje.

Oba „Syřané“ tak byli zadrženi. Nikoliv však kvůli napojení na Islámský stát a terorismu, ale z důvodu použítí falešných dokumentů. Tomu odpovídalo i další zacházení. Dne 27. října dostali oba úřední příkaz, ať do třiceti dnů opustí Řecko. Oba si příkaz převzali a Řecko skutečně opustili – s migrační vlnou směrem do Evropy. A nezdržovali se ani předepsaných třicet dní. Již druhého dne byli v Makedonii a přes aplikaci WhatsApp poslali svým šéfům do Sýrie vzkaz: „Potřebujeme peníze.“

O dva týdny později jejich kolegové v Paříži spáchali teroristické útoky. Z nalezeného pasu teroristy Muhammada bylo rychle vypátráno, že dorazil 3. října na ostrov Leros a následně byli odhaleni i oba „Syřané“, kteří připluli s ním. Bylo po nich vyhlášeno pátrání, ovšem bez výzvy k zatčení. Sehnat je bylo složité, protože oba několikrát změnili totožnost. 4. prosince se na rakouském přechodu Spielfeld již vydávali za severoafričany, byli zaznamenáni v azylovém centru na Mnichovské ulici v Salcburku. Dostali se do vysněného Německa, ovšem hned za hranicemi byli zadrženi. Německo zvolilo klasický postup – vrátilo je do Rakouska, kde byli registrováni na svou poslední identitu.

To se však již o nich vědělo a 10. prosince je zatkla jednotka rakouské policie Cobra. Na poslední chvíli – již předtím oba na internetu pátrali po nejvhodnější jízdence do Paříže. Usvědčilo je nalezené číslo na jejich kontakt na IS –- stejné, jako měli pařížští atentátníci. A toto číslo, mimochodem, bylo turecké.

Oba bojovníci následně při výslechu přiznali svou pravou totožnost a vypověděli, že je naverboval Islámský stát pro útoky ve Francii. Není však vůbec jasné, kolik dalších podobných dorazilo. Údajný organizátor pařížských útoků měl před svou smrtí uvést, že do Evropy dorazil s devadesáti dalšími teroristy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…