Teroristé z IS prý mají špičkovou výzbroj, ale rychle jim ubývá munice. A proto...

07.12.2015 16:16

Islámský stát má ohromný arzenál zbraní – od automatických pušek přes granátomety až po tanky. Chybí mu však munice, která velmi rychle mizí, a proto se ji teroristé snaží opatřit kde mohou. Především pak na černém trhu, kde mimo jiné kupují i součástky pro tvorbu výbušnin. Informuje Aktuálně.cz.

Teroristé z IS prý mají špičkovou výzbroj, ale rychle jim ubývá munice. A proto...
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Obchodník se zbraněmi Abú Alí měl původně pracovat pro Islámský stát. „Nakupují jako šílení. Nakupují každý den: ráno, odpoledne i v noci,“ tvrdil muž, který místo této teroristické organizace zásoboval šíitské milice, jež proti nim bojují.

Zbraně, které Islámský stát vlastní, pocházejí především z dobytých oblastí Sýrie a Iráku. Například dobytím iráckého města Mosul si údajně „přišli na výzbroj v hodnotě stovek milionů dolarů“. A ta čítá dokonce i americké tanky Abrams.

Turecko mimo jiné Rusové obvinili ze spolupráce s teroristy, s tím, že od nich dokonce kupují i ropu. „Víme, kdo v Turecku obchoduje s teroristy a umožňuje jim páchat útoky proti nám. Právě v Turecku se skrývali a dostávali morální a materiální podporu ozbrojenci, kteří bojoval na Severním Kavkazu,“ řekl ruský prezident Putin ve svém každoročním projevu k vládě.

Nejdůležitějším dovozním artiklem je ale samotná munice, kterou IS získává jak v Sýrii, tak i skrze zásobovací cesty, které vedou přes území Turecka. Údajně stejnými cestami, které využívají i pro obchod s ropou.

Podle serveru Financial Times podporují Islámský stát i některé turecké firmy a byznysmeni. Jeden takový jim údajně posílal trubky a hnojiva. Ten však po odhalení této skutečnosti zmizel neznámo kam.

Velký problém pak představuje hranice mezi Sýrií a Tureckem, která je v tuto chvíli natolik propustná, že není možné kontrolovat tok zboží pro Islámský stát. K tomu se mimo jiné vyjádřil i americký prezident Barack Obama, který kritizoval tureckou stranu za neochotu plně zabezpečit své hranice.

Islámský stát měsíčně utratí kolem jednoho milionu amerických dolarů jen za samotnou munici, kterou získává skrze každodenní zásobování. A to přichází jak z Turecka, tak i například z Iráku či Libanonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…