Teroristickému útoku v Česku nic nenasvědčuje, domnívá se starosta Dobříše

16.12.2015 15:04

Od teroristických útoků v Paříži uplynul již více než měsíc. Jak s odstupem vnímá tragickou událost Stanislav Vacek (STAN)? A jak podle jeho mínění ovlivní svět do budoucna? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, zhodnotil nejen uplynulý rok a upozornil na plánované investice. Nakoukli jsme ale i pod pokličku hospodaření radnice.

Teroristickému útoku v Česku nic nenasvědčuje, domnívá se starosta Dobříše
Foto: Islám-scares-me
Popisek: Islám-scares-me

Pomalu, ale jistě se blíží konec roku. Jak byste jej ve stručnosti hodnotil?

Rok působení na radnici mně i mým kolegům ve vedení města potvrdil, že cesta, kterou jsme se vydali, jde správným směrem. Důkazem toho mohou být třeba výčet zrealizovaných větších i menších investičních akcí, vytvoření koncepčního dokumentu nazvaného „Akční plán rozvoje města pro roky 2015–2020“, odpovědné hospodaření s městskými financemi nebo provedení prvních důležitých kroků ke zlepšení péče o majetek města, zpracování projektů nutných pro realizaci našich záměrů, zlepšení informovanosti veřejnosti o naší práci i možnost operativně řešit problémy, na které občané upozorní.

Co nového naopak plánujete ve městě v příštím roce? Čekají Dobříš nějaké větší investiční akce?

Jak už jsem uvedl, zpracovali jsme akční plán rozvoje města. V něm jsou naše projekty rozloženy do celého volebního období a některé je i přesahují. Pro nejbližší období plánujeme např. rozšíření kapacity základních škol s rekonstrukcí stravovacího provozu a úpravou šaten, rozšíření kapacity mateřských škol, rozšíření kapacity sběrného dvora, změnu technologie chlazení na zimním stadionu a další. V plánu máme zrekonstruovat a obnovit inženýrské sítě v další části Mírového a Komenského náměstí, po kterých budou následovat úprava povrchů a zeleně i pořízení nového městského mobiliáře. Zpracovány jsou projektová dokumentace pro územní řízení na akci „Společenský dům“ a objemová studie na rekonstrukci sportovní haly a pasport zeleně intravilánu jako podklad k podání žádosti o dotaci ze SFŽP.

S investicemi je úzce spjat rozpočet. Máte jej již schválený? A prozradíte nám, jaký bude?

Rozpočet prozatím schválený nemáme. Jeho projednání bude předmětem jednání zastupitelstva města 17. 12. 2015. Příjmy jsou navrženy ve výši 153 838 tis. Kč, výdaje ve výši 166 320 tis. Kč. V souvislosti s rozsahem plánovaných akcí bude rozpočet předložen k projednání s rezervou v objemu asi 12,5 mil. Kč. V našem akčním plánu uvažujeme použít k dofinancování důležitých investičních akcí peníze získané částečně z přebytku hospodaření z předchozího roku (ten činil 29 mil. Kč) a v dalších letech také z úvěru. Předpokladem je nepřekročení roční výše splátek v částce 5 mil. Kč.

Kdyby měly obce zajištěn dostatek financí z rozpočtového určení daní, nemusela by většina dotačních titulů jednotlivých resortů vůbec existovat s výjimkou projektů s celostátním významem. To jsou vaše slova. Jaký vliv tak měla na město novela RUD, kterou schválila ještě Nečasova vláda?

Dění kolem výše podílu obcí na RUD je v současné době velmi žhavé. Musím se přiznat, že po krocích vedoucích ke stavu před rokem 2012 i k následným pozměňovacím návrhům projednávaným v Senátu PČR jsem velmi skeptický a obávám se, že situace nebude ani nadále pro obce a města příznivá. Jako krok správným směrem jsem chápal kompromisní návrh pana senátora Vystrčila, který však nebyl schválen. Obce a města nemají příliš mnoho příležitostí svoje rozpočty doplňovat příjmy z prodeje majetku, z pronájmů nebo z podnikatelské činnosti. Na druhé straně přibývá obcím mnoho dalších povinností. Díky změně v RUD ve prospěch krajů přijde město Dobříš až o několik milionů korun ročně.

Jak jste se po volbách svěřil pro naše stránky, rád byste, aby se město odpovědně staralo o svůj majetek, což se vašim předchůdcům příliš nedařilo. Jaké kroky jste tak podnikl pro nápravu, případně jaká opatření plánujete?

Po nástupu na radnici jsme spolu s kolegy ve vedení města zmapovali stav městského majetku i naše možnosti při zlepšení jeho správy. Bylo provedeno stavebně-technické zhodnocení nejzchátralejších budov v majetku města, které naši předchůdci zanedbali. Jde zejména o šest let neprovozovaný zimní stadion, zpustlou budovu bývalého kina, dožívající sportovní halu, neudržované silnice a chodníky, zplanělé záhony růží a další. Naše konkrétní kroky vedou k zásadní změně v péči o svěřený majetek. Je zpracována projektová dokumentace na výstavbu tzv. Společenského domu místo zchátralé budovy kina, vhodné pouze k demolici, do provozu jsme uvedli zimní stadion a podali žádost o dotaci na změnu technologie s minimalizací chladicího média, kterým je čpavek. Byla zpracována projektová dokumentace na rozšíření kapacity základní školy a podána žádost na rozšíření kapacity škol mateřských. Podali jsme žádost o rozšíření sběrného dvora, zpracovány jsou podklady pro podání žádosti o rekonstrukci zeleně v centru města atd. Podle mého názoru bude mít také velký význam uvolnění jedné ze členek rady pro dohled nad majetkem města, bezpečnostní problematikou a řízením městské policie. Oblast péče o majetek je jednou z našich priorit.

Zásadní rekonstrukce by se měl také v příštích letech dočkat zimní stadion. Co nového by mohl nabídnout návštěvníkům?

Jak už jsem uvedl, zimní stadion je po šestileté odstávce opět v provozu. Je to jedna z nezbytných podmínek pro získání dotace na rekonstrukci stávající technologie. Po šesti letech pochopitelně ustala činnost všech oddílů ledního hokeje, a co nás nejvíce mrzí, skončila zcela činnost dětských oddílů. V Dobříši však i nadále žije dost nadšenců a příznivců ledního hokeje, kteří spatřují v práci s mládeží velkou perspektivu znovuzrození ledního hokeje v našem městě. V každém případě nabídne zimní stadion občanům další příležitost k rozšíření nabídky na smysluplné využití volného času.

Problém s parkováním trápí řadu měst včetně Dobříše. Pokud se nepletu, od Nového roku tak plánujete zásadní změnu parkovacího systému. Co znamená pro občany a co přinese městu?

Je pochopitelné, že nemůžeme nová parkovací místa „vytáhnout z rukávu“. Naším cílem je hlavně využít, také v souvislosti s rekonstrukcí a revitalizací městské zeleně, současné možnosti, jako tomu bylo např. v případě rekonstrukce ulic Školní a Fričova současně s přilehlým vnitroblokem, kde přibylo téměř 30 parkovacích míst. Další místa přibudou postupně v několika lokalitách blízko centra města. Změna parkovacího systému obsahuje zejména odstranění původních parkomatů a jejich nahrazení klasickými parkovacími automaty, které vydávají parkovací lístky. Rozdíl je v tom, že ve větší části náměstí bude umožněno parkování půl hodiny zdarma, ovšem s povinným umístěním parkovacího lístku za oknem vozidla, v části další i parkování na dvě hodiny zdarma s použitím parkovacích hodin. Zrušena bude i větší část vyhrazeného parkoviště za radnicí, kde zůstane vyhrazeno pouze pět parkovacích míst pro potřeby úřadu, ostatní zůstanou v režimu stejném jako v hlavní části náměstí. Přejeme si, aby návštěvníci města více využívaly nové parkoviště P+R v blízkosti Střediska zdraví, s.r.o., a dobříšského zámku.

Má zvyšující se počet aut i negativní dopady na dopravní infrastrukturu ve městě?

Není dávno doba, kdy většina dětí docházela do školy pěšky. Dnes je každodenní realitou dlouhá řada aut projíždějících pomalu jednosměrnou Školní ulicí a dovážejících děti až k budově školy. Velkým problémem je také kamionová doprava využívající komunikace v Dobříši jako nejkratší spojení mezi dálnicí D5 a R4, potažmo D1, to vše bez nutnosti platit mýtné. Připravili jsme několik kroků vedoucích k přesměrování dopravy v některých lokalitách a zároveň také chystáme zjednodušení organizace dopravy formou křižovatek s kruhovým objezdem. Všechny předpokládané kroky máme prozatím prodiskutovány s Krajskou správou a údržbou silnic Středočeského kraje i dopravní policií, vše bez zásadních námitek a připomínek. Bude záležet jen na dostatku finančních prostředků, kdy se všechny tyto kroky podaří uskutečnit.

Od tragické události v Paříži, při níž zemřelo 130 lidí a desítky dalších byly zraněny, uplynul již měsíc. Jak události 13. listopadu vnímáte s odstupem času vy sám? A co tragický útok v Paříži udělá podle vás s Evropou?

Události z Paříže, stejně jako předtím v Bostonu, New Yorku i jinde ve světě, mnou pochopitelně hluboce otřásly. Je těžké najít pro takovou hrůzu slova… Netroufám si odhadovat budoucí vývoj ani to, co tragický útok může „udělat s Evropou“.

Bojíte se podobného teroru v České republice?

Podobného teroru se v České republice neobávám, alespoň prozatím něčemu podobnému u nás nic nenasvědčuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…