Teroristický útok v Česku? Bezpečnostní expert řekl jasné stanovisko

13.12.2018 17:12

Bezpečnostní expert David Rožek promluvil o teroristickém útoku ve Štrasburku. Útočník, který se schová v davu, má prý velkou výhodu i na místě, kde hlídkují policisté. Může se mu podařit utéct i policejní ostraze takřka pod nosem. Teroristický útok z vánočních trhů ve Francii se prý bohužel může zopakovat i v České republice.

Teroristický útok v Česku? Bezpečnostní expert řekl jasné stanovisko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Petr Rožek nepochybuje o tom, že v Česku může dojít k podobnému teroristickému útoku, jaký v úterý večer zažil předvánoční Štrasburk.

„Já si myslím, že rozhodně ano, u nás je takových cílů taky několik, a to ať se jedná o symboly nějakých svátků, či symboly města nebo politické moci. Na druhou stranu si nemyslím, že Česko je terčem nějaké teroristické organizace jako třeba Štrasburk, kde sice ještě nebylo prokázáno, že by se jednalo o teroristický útok nějaké konkrétní organizace, obecné znaky toho činu však napovídají tomu, že se jednalo o teroristický útok. Nicméně u nás je spíše pravděpodobnost, že se tímto inspiruje někdo z lokálních lidí,“ poznamenal Rožek v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.  

Anketa

Obáváte se, že ,,vánoční" teroristické útoky zasáhnou i Českou republiku?

73%
hlasovalo: 8004 lidí
Když už k něčemu takovému dojde, ať už ve Štrasburku, v Paříži nebo v jakémkoli jiném městě, útočník se může v davu velmi dobře schovat. Pokud ho policisté na místě nezneškodní, když se k útoku chystá např. s tasenou zbraní, těžko ho zastaví po střelbě. Pokud agresor po útoku odhodí svou zbraň a dá se spolu s davem na útěk, policie jen těžko rozezná útočníka od obětí. Strážcům zákona v tom může pomoct kamerový systém, ale ani ten není všespásný.  

I když policisté agresora po útoku identifikují, v davu musí velmi vážit, zda spustí střelbu. Existuje velké riziko, že by strážci zákona mohli zranit v davu nevinnou osobu. Nebo hůř. To by si měli uvědomit i civilisté, kteří při sobě mají legálně drženou zbraň. I oni by si v takovém případě měli třikrát rozmyslet, než svou zbraň tasí. Civilisté by se v takovém případě měli chovat podle pravidla: uteč – schovej se – bojuj.

„Velmi záleží na tom, kde je a jak daleko se nachází od útočníka. Pokud se nachází v dostatečné vzdálenosti, měl by to místo co nejrychleji opustit, případně pomoci lidem s omezenou pohyblivostí, jako jsou vozíčkáři, maminky s kočárky, lidé s berlemi a podobně. Pokud se člověk nachází příliš blízko útočníkovi, je od útočníka na dohled a na jeho dostřel, tak je potřeba toho útočníka nezaujmout, to znamená, že pokud už je člověk velmi blízko, tak si lehnout. Pokud to lze, tak se schovat za nějaký předmět, tak aby člověka útočník alespoň neviděl,“ doporučil Rožek

„Poté by se měl člověk snažit z místa co nejrychleji odejít nebo utéct. Následně může spolupracovat s integrovaným záchranným systémem na odstraňování škod, například tedy na poskytování první pomoci či donášce pitné vody. To jsou věci, které úplně běžně fungují ve vysoké koordinaci v USA,“ pokračoval Rožek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …