Těším se, až ve vládě skončím, přiznal Rusnok v televizi. Jinde mu prý bude lépe

18.11.2013 19:27

Povolební vyjednávání jsou v plném proudu a postupně se začínají rýsovat matné obrysy nové vládní koalice. Podle názoru premiéra v demisi Jiřího Rusnoka však před ČSSD, ANO i KDU-ČSL leží mnoho práce a nejedno složité vyjednávání, aby nalezli shodu. Prohlásil to v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT24.

Těším se, až ve vládě skončím, přiznal Rusnok v televizi. Jinde mu prý bude lépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Na úvodní otázky moderátorky pořadu Drtinové, zda už si balí věci, odvětil s úsměvem: „Já se sbalím rychle, moc jsem se ani nevybaloval.“ Kdy skutečně post předsedy vlády bude muset opustit, ale netuší. Proces vytváření koalice totiž podle něj bude ještě složitý, protože vzniká z různorodých politických uskupení. Přiznal ale, že se těší, až jeho vládní angažmá skončí. „Určitě mi bude lépe, až budu někde jinde,“ podotkl.

Vláda v demisi se do konce svého funkčního období bude zabývat podle jeho slov běžným chodem jednotlivých ministerstev a záležitostmi, které nesnesou odkladu. Zmínil například přípravu rámce pro evropské fondy na rok 2014 či různé novely zákonů, které spadly ze sněmovny pod stůl, ač se jedná o naléhavé věci, jako se tak stalo v oblasti vojenské legislativy.

„Myslíme si, že jsme dokázali situaci na politické scéně stabilizovat,“ zhodnotil působení své vlády a věří i tomu, že dostál svému slovu o nestranickém a nepolitickém kabinetu. A to i přes to, že mnozí z ministrů kandidovali ve sněmovních volbách v barvách SPOZ. Podle Rusnoka však jen jako občané naplnili své právo být voleni. „Rozhodně nereprezentujeme politiku žádné strany, ani žádnou stranu neprosazujeme, byť média jsou kreativní a ve svých komentářích tvrdí něco jiného,“ zdůraznil.

Před volbami však přesto někdo odeslal z Ministerstva dopravy dopis, který vyzýval voliče k tomu, aby volili právě SPOZ. Rusnok to okomentoval tím, že lidé zkrátka selhávají, v tomto případě tedy konkrétní ministerský úředník. Na otázku, kdo jmenovitě za tím stál, ale nechtěl odpovědět. „To se mě ptáte moc. Co bych na tom zpětně mohl změnit? Vyjádřil jsem svoji nevoli, žádné volby už v době existence mé vlády nebudou,“ odvětil.

Intervence českou ekonomiku nakopnou

Po jmenování vlády prezidentem Milošem Zemanem Rusnok uvedl, že jeho kabinet nebude provádět žádná důležitá rozhodnutí. A svému slibu prý dostál. Četné personální změny, které jednotliví ministři za dobu svého působení už stihli provést, totiž považuje za nezbytné. „Například na Ministerstvu dopravy to už byl hotový Augiášův chlév,“ kroutil hlavou. Sešli se na něm prý bohužel někteří lidé, kteří si nic nedělali z toho, že se dopouštěli nepoctivého jednání.

Devizové intervence České národní banky rozvířily odbornou i laickou veřejnost. Rusnok patří na rozdíl například od Zemana či exprezidenta Václava Klause k zastáncům tohoto kroku. Dle jeho mínění to totiž posílí konkurenceschopnost české ekonomiky a bude už jen na ní samotné, zda toho bude umět využít či nikoli. „Toto opatření českou ekonomiku nevyléčí, ale dá jí možnost se nadechnout,“ míní premiér v demisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…