Text, který Janu Kavanovi s Jaroslavem Foldynou odmítli otisknout v novinách. Je v něm například zásadní přiznání prezidenta Bushe ohledně Iráku

24.01.2015 8:45

Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan a poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna společně sepsali text varující před paušálním odporem ke všem muslimům a upozorňující, že v boji proti terorismu musí být umírnění muslimové našimi spojenci. Obsáhlé zamyšlení, které prý odmítl otisknout deník Právo, se nakonec objevilo na webu Britské listy.

Text, který Janu Kavanovi s Jaroslavem Foldynou odmítli otisknout v novinách. Je v něm například zásadní přiznání prezidenta Bushe ohledně Iráku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest před budovou ČT na Kavčích horách proti objektivitě zpravodajství. Protestujících se sešlo kolem stovky

Svoboda je podle obou autorů významnou hodnotou, kterou je třeba bránit. Není však možné umožnit komukoliv, aby ji zneužíval, a proto musí být spojena se zodpovědností a respektem k druhým. Jakkoliv je třeba odmítnout útoky na redakci Charlie Hebdo, je nutné také uznat, že některé karikatury v tomto týdeníku mohly urazit i velmi umírněné muslimy.

Proto je prý nejvíce znepokojivé, jak někteří po těchto vraždách začali rozdmýchávat xenofobní postoje. Je prý správné, že před tím varuje například předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček svými slovy, že "bojujeme s terorismem, ne s islámem“.

Celý text si přečtěte ZDE.

Autoři k tomu poznamenávají, že nejzběsilejší islámští radikálové z Islámského státu nejbrutálněji útočí na muslimy, odmítající jejich fundamentalistickou interpretaci koránu. K tomu dodávají, že tito fanatičtí džihádisté často pocházejí z řad bojovníků proti Kaddáfímu a Assadovi, které nadšeně podporoval Západ. IS rovněž dostal podporu od některých zemí, které se prezentují jako spojenci Západu v regionu. Zato Írán, donedávna prezentovaný jako "říše zla“, dnes posílá vojáky na pomoc před Islámským státem.

Jaroslav Foldyna, jeden z autorů, prozrazuje že byl překvapen, když v debatě na ČT upozornil na skutečnost, že k rozmachu Islámského státu významně přispěla americká invaze do Iráku v roce 2003. Jeho oponent, lidovecký poslanec Ivan Gabal, odmítl podíl USA a zdůraznil, že za Islámský stát může až situace v Sýrii.

Na to autoři reagují výčtem západních novinářů, kteří už podíl "Bushovy války“ na rozmachu islámského terorismu připustili. Zlatým hřebem je v tomto výčtu doznání samotného George W. Bushe, který uvedl, že těchto důsledků irácké invaze lituje.

"Jsme přesvědčeni, že nelze opakovat chyby a pak jen přitakávat. To věci nejen neřeší, ale nesmírně komplikuje,“ končí oba sociální demokraté svou úvahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…