Těžba kalů z lagun v Ostravě by měla začít letos, řekl Brabec

29.07.2017 6:19

Odtěžování kalů z ropných lagun po chemičce Ostramo v Ostravě, které především zápachem obtěžují obyvatele v okolí desítky let, by mělo začít ještě letos. Na tiskové konferenci v Ostravě to dnes řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Těžba kalů z lagun v Ostravě by měla začít letos, řekl Brabec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec v pořadu OVM

Ministerstvo životního prostředí by mělo do dvou týdnů vydat stanovisko k integrovanému povolení, které se této těžby týká. "Pevně věřím, že jsou vytvořeny podmínky k tomu, aby do konce roku se mohlo začít. Je to velmi optimistický, ale myslím, že reálný časový scénář. Další etapa jsou znečištěné zeminy a s tím související vody," řekl ministr.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Jejich čištění provázejí od počátku problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Smlouva byla podepsána před 21 lety, sanace začala před 13 lety a vytěženo už bylo zhruba 200.000 tun kalů. Pak se ale ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, tedy takzvané nadbilanční kaly, se kterými se nepočítalo. Nyní se začnou těžit, na starosti to bude mít firma AVE CZ, která zakázku vyhrála.

Jak se následně naloží s kontaminovanou zeminou, zatím není rozhodnuto, protože navržené varianty se nelíbily Ostravě ani Moravskoslezskému kraji. "Probíhají diskuse kolem vhodnosti a také finanční náročnosti a realizovatelnosti dvou variant. Jedna z nich je varianta stabilizace a naprosto bezpečného dvojnásobně jištěného uložení zemin na stávajícím místě v takzvaném ekokontejnmentu, druhá varianta je varianta termické desorpce," řekl Brabec.

Zástupci města i kraje už dříve řekli, že řešení musí být komplexní, aby to nezpůsobilo další problém do budoucna a aby se oblast dala využít například pro vybudování průmyslové zóny. "Zpracovává se další posudek, který si vyžádal magistrát města Ostravy, který si ještě přeje porovnat z nějakého dalšího pohledu především budoucí využití toho území, kde by k té likvidaci zemin došlo. Na základě tohoto posudku by se pak mělo rozhodnout," řekl ministr. Třetí fází bude likvidace znečištěných vod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…