Think-tank Evropské hodnoty varuje před větší integrací EU. Mohla by vést k odchodu dalších států

24.06.2016 9:40

Největší chybou by poté, co britští voliči rozhodli o odchodu své země z EU, byla snaha o větší integraci a federalizaci Unie. To je jeden z pěti závěrů, které think-tank Evropské hodnoty vyvozuje z britského referenda.

Think-tank Evropské hodnoty varuje před větší integrací EU. Mohla by vést k odchodu dalších států
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Snaha o větší integraci a federalizaci by podle Evropských hodnot vedla pouze k posílení odstředivých tendencí a v důsledku k odchodu dalších států.

Think-tank také předpokládá, že radikálně euroskeptické strany a politici ve všech státech Unie začnou požadovat referendum o vystoupení. Seriózní strany by proto měly zahájit a vést debatu o reformě EU a případně i úpravě podmínek členství ve svých zemích.

Prioritou vícerychlostní integrace

Evropské hodnoty také doporučují vícerychlostní integraci, která by měla být preferovanou cestou, jak udržet všechny státy s různými zájmy a různou dynamikou domácí politické debaty v jednom klubu.

V zájmu všech států Evropské unie prý také je vyjednat s Velkou Británií co nejtěsnější vztahy včetně jejího setrvání na vnitřním trhu. „Snaha o exemplární potrestání ‚dezertéra‘ by z dlouhodobého hlediska nikomu neprospěla,“ podotýká think-tank.

Členství v EU je pro nás geopolitickou kotvou

Za nesmyslné považuje otevírání debaty o vystoupení České republiky z EU. „Česko profituje ze svého členství na vnitřním trhu a dalších oblastech hospodářské spolupráce a EU je pro něj spolu s NATO i geopolitickou kotvou vůči snahám Ruska rozšiřovat svou sféru vlivu,“ tvrdí Evropské hodnoty. Namístě je podle nich ale seriózní diskuse o zapojení do některých politik EU, kde by si ČR mohla vyjednat opt-out. Příkladem prý může být Společný evropský azylový systém.

Jakub Janda z Evropských hodnot pak na svém facebookovém profilu podotkl, že bude zajímavé sledovat, kdo se z brexitu raduje. Brexit je totiž podle Jandy „objektivní a neokecatelná ztráta pro české geopolitické, politické i ekonomické zájmy“.

Janda k tomu dodal, že z Camerona bude premiér, který nejenom odvedl Británii z EU, ale také rozložil Velkou Británii. „Až vystoupí Skotsko i Severní Irsko. Bohužel,“ poznamenal Jakub Janda.

Celý text příspěvků Jakuba Jandy na jeho facebookovém profilu:

Bude zajímavé sledovat, kdo se z brexitu (tedy objektivní a neokecatelné ztráty pro české geopolitické, politické i ekonomické zájmy) raduje.

Dívejte se a naslouchejte.

Z Camerona bude premiér, který nejenom odvedl UK z EU, ale rozložil Velkou Británii.

Až vystoupí Skotsko i Severní Irsko.

Bohužel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…