Válí se tam jak kravské ocasy, a my je živíme, stěžoval si občan prezidentu Zemanovi. A ten nabídl řešení, které možná vyvolá rozruch

02.11.2015 20:01

Prezident Miloš Zeman dnes vyrazil na svých cestách po republice do obce Zámrsk na Orlickoústecku. Odpovídal zde na dotazy obyvatel a hned první otázka přišla od dvou pánů v kominickém úboru, kteří s sebou měli velké červené trenky.

Válí se tam jak kravské ocasy, a my je živíme, stěžoval si občan prezidentu Zemanovi. A ten nabídl řešení, které možná vyvolá rozruch
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Anketa

Kdyby dnes byly prezidentské volby, volili byste Miloše Zemana?

90%
10%
hlasovalo: 18830 lidí

Na úvod Zeman připomněl přítomnost pánů s trenkami a vyzval je, že až domluví, budou mít právo první otázky, a svému slibu i dostál. Mluvil o dopravní situaci a místní takzvané křižovatce smrti a přislíbil občanům, že spolu s panelem dopravních expertů se pokusí přijít se zlepšením a případně i se stavbou dálnice R35.

Hned první dotaz přišel od Miloše Víchy, občana nedalekých Dobřichovic a majitele velkých červených trenýrek. Ten vyjádřil podporu činu umělecké skupiny Ztohoven a nabídl prezidentovi trenýrky jako náhradní standartu. Následně se zeptal na budoucnost hradního kancléře Mynáře a celou situaci označil za ostudu pro pana prezidenta.

Foto: Radim Panenka

„Začal bych tím, že nemohu říkat, že prověrka bude co nejrychleji, protože jak dobře víte, o tom nerozhoduje prezident republiky. O tom rozhoduje ředitel NBÚ a nikdo jiný,“ vysvětlil Zeman a slíbil, že Mynáře odvolá, pokud s odvoláním neuspěje. „Jestliže to odvolání neskončí pozitivně, tedy pozitivně ve prospěch pana Mynáře, pak budu mít jiného kancléře,“ řekl Zeman.

Zdeněk Horáček ze Slatin chtěl po prezidentovi vědět, jak to bude s muničním skladem v jeho vesnici. Ten totiž stojí v bývalém kravíně uprostřed vesnice a úřady s ním nic nedělají. Zároveň se obrátil i na hejtmana Netolického, aby zjistil, jak se celý proces vyvíjí.

Zeman sdělil, že od Netolického dostal nějaké základní informace, a rozesmál publikum, když připomněl rozhodnutí místního soudu, že v případě muničního skladu ve Slatinách jde o „přidruženou výrobu“. „No patrně zemědělská, takže já si nedovedu představit, že Semtex vyrábím jako přidruženou výrobu,“ řekl Zeman a předal slovo hejtmanovi Netolickému, jenž se rozhodl sklad vyklidit.

„Martin Netolický nečeká na žádnou tašku, Martin Netolický nečeká na žádnou dohodu,“ spustil Netolický ve třetí osobě a vysvětlil, že problém muničního skladu ve Slatinách je problémem celé České republiky. „Protože pokud stavební úřad ve Vysokém Mýtě vykládá tento nelegální sklad munice, který nesplňuje naprosto nic, jako přidruženou zemědělskou výrobu, tak se ptám, jak může toto vůbec někdo říct, když víme, co tento sklad obsahoval,“ řekl Netolický a začal jmenovat kritéria, bez kterých by neexistoval sklad v nedaleké Květné u Poličky.

Následně uvedl, že v současnosti dostal majitel skladu výzvu k vyklizení a že v České republice se musejí zákony dodržovat. A také že si touto cestou rozhodně nedělá reklamu. „Upozorňuji vás na další skutečnost, že pokud se domníváte, že jsem si tím dělal laciné PR, tak nikoli, to je principiální spor,“ uvedl Netolický.

Setkání s občany Zámrsku, který Miloš Zeman navštívil jako vůbec první prezident v historii. Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezidenta se také ptali na povinnou předškolní výchovu dětí, která by měla platit od roku 2017. Ta je podle něj zaměřená jako pomoc, ne jako diskriminace, dětem, které nejsou schopné zvládnout první ročník základní školy a nemají například ani hygienické návyky. „Kromě toho se domnívám, že bychom měli chápat, že v romských rodinách se často mluví pouze romsky, ne u všech, a že ty děti, které za to nemůžou, za to můžou jejich rodiče, tak mají handicap, protože nerozumějí učiteli, který samozřejmě mluví česky,“ řekl Zeman.

Jednoho místního pána také zajímalo, zda budou mít jeho děti ještě v budoucnu domov, a na to prezident řekl, že je na čase narovnat páteř a „neposlouchat na slovo jakýkoliv vnější tlak, který zejména v této době graduje, protože je právem každého suverénního státu rozhodnout, zda, kolik a jaké občany, myslím tím nové občany, imigranty, bude nebo nebude mít na svém území. A stát, který se dobrovolně tohoto práva vzdává, přestává být suverénním státem.“

Stačí prý, že musíme živit naše české vězně. „V dnešní době v těch basách tam leží jak kravské ocasy a my je tady krmíme a každý ten lump a darebák, který tam je, nás stojí tisíc korun,“ řekl tazatel a Zeman na to reagoval tím, že by české věznice mohly fungovat jako například ve Švédsku. Tedy že by vězni měli práci a vytvářeli by hodnoty, a tudíž by alespoň vykonávali nějakou prospěšnou činnost, je to však hlavně právě na šéfech jednotlivých věznic. Když je chtěl pan tazatel poslat na Sibiř či do Thajska, Zeman mu vysvětlil, že ne všichni jsou odsouzeni na smrt a na Sibiři by mohli umrznout, kdežto v Thajsku by je spláchla přílivová vlna.

Na otázku, zda dokáže odhadnout, jak bude Česká republika vypadat za třicet let, odpověděl Zeman následovně: „Já na tuhle otázku odpovídám jednou krásnou historkou, která trvá dvě a půl minuty. Doufám, že ji vydržíte. Je to historka, již vykládal americký sociolog Daniel Bell a je to tak trochu židovská anekdota. K rabínovi přijde chlapec a drží v zavřených dlaních živého slavíka. Říká: ‚Rabi, o tobě se říká, že jsi moudrý a umíš předpovídat budoucnost. Tak mně řekni, jestli je slavík v mých dlaních živý, nebo mrtvý.‘ A sám sobě ten chlapec řekl: ‚Když rabín řekne, že slavík je živý, tak dlaně stisknu a rychle toho slavíka zabiju. Když rabín řekne, že slavík je mrtvý, tak dlaně rozevřu a nechám slavíka odletět. V každém případě toho rabína znemožním.‘ A víte, co ten rabín udělal? Chvíli se na chlapce díval a potom řekl: ‚Záleží to na tobě.‘ A jaká bude Česká republika za třicet let, záleží na nás.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…