Tibet ano, duha ano, Izrael ne. Vlajkový král Hřib to schytává

16.05.2021 12:57

V reakci na eskalující ozbrojený konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás vyvěsily v uplynulých dnech Pražský hrad, Úřad vlády a celá řada pražských radnic izraelské vlajky jako důkaz solidarity. Překvapivě pozadu s tímto gestem zůstává pražský magistrát, který – jak je obecně známo – k vyvěšování vlajek jako k určité formě podpory přistupuje jinak velmi často. Pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) pro jeho „pokrytecký“ přístup česká internetová obec nešetří, sklízí jeden výsměch za druhým.

Tibet ano, duha ano, Izrael ne. Vlajkový král Hřib to schytává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Na Nové radnici pražského magistrátu zavlála například v roce 2019 duhová vlajka. U příležitosti zahájení devátého ročníku festivalu Prague Pride, který je věnován lesbám, gayům, bisexuálům, transsexuálům (LGBT) a dalším minoritním komunitám. Vyvěsilo ji zde vedení magistrátu.

Letos v březnu rovněž opakovaně vyvěsil magistrát Prahy za asistence primátora Hřiba tibetskou vlajku, v rámci tradiční akce Vlajka pro Tibet. Gesto upozorňovalo na porušování lidských práv v čínské autonomní oblasti.

Pražský primátor Zdeněk Hřib si i jinak zakládá na efektní prezentaci. Slavné je jeho dvojjazyčné „politické školení“ v pražském metru o významu NATO, ale například i bizarní příběh, kdy se hrdě chlubil na sociálních sítích, že místo piety za československé parašutisty v Resslově ulici raději trénuje práci se sbíječkou na slavnostní výkop nové linky metra.

Mnozí se proto ptají, proč v době, kdy většina pražských radnic vyjadřuje v konfliktu s Palestinci podporu našemu spojenci Izraeli v podobě vyvěšení jeho státní vlajky, zeje budova Nové radnice prázdnotou. Primátor Hřib se k dění v Izraeli vyjádřil pouze na svém twitteru:

„K situaci v Izraeli a Palestině: Jednoznačně odsuzuji teroristické útoky na civilní obyvatele, prováděné militantními náboženskými fanatiky,“ uvedl výmluvně.

V následné diskusi pod tímto tweetem jej lidé za jeho obojakost a „nesympatie k Izraeli“ sepsuli.

„Tohle jsou ty chvíle, kdy Pirát tápe a neví, jakou vlajku vyvěsit vedle té s lebkou a hnátama,“ povzdechl si František Matějka, předseda spolku Centrum nezávislosti České republiky a ředitel Národního střeleckého centra.

„Aby se koza nažrala a vlk zůstal celej, zdá se, že nám vyrůstá další slizký politik, který ve jménu korektnosti vyleje vaničku i s dítětem,“ konstatoval další přispěvatel do diskuse.

„Je na houby, když půlku vašich voličů tvoří salonní levičáci, kteří adorují Palestince, a vy musíte psát tweety tak, aby jste je nenaštval, co?“ poznamenal diskutér Peter Mitchell.

„Proklamace jsou snadné a nestojí žádné úsilí. Laciný populismus je druhé já pana primátora,“ vzkázal Hřibovi poté Jan Neubauer.

„To je tedy dobře dvojznačný Tweet...,“ konstatoval Tomáš Drobík.

Na často pokládaný dotaz, zda Hřibova slova znamenají, že izraelskou vlajku vedení Prahy vyvěsí, už pražský primátor nijak konkrétně nezareagoval.

Izraelskou vlajku už vyvěsila například Praha 1. „Jako důkaz solidarity se Státem Izrael, který čelí v posledních dnech řadě útoků na své území a obyvatele, vlaje od dnešního dne na naší radnici izraelská vlajka,“ oznamuje na Twitteru radnice.

 

 

Přidala se k ní také Praha 5 a Praha 6. „V reakci na aktuální obnovení ozbrojených střetů mezi Izraelem a Pásmem Gazy přistupuje Praha 6 k symbolické podpoře Izraele, stabilního spojence České republiky,“ vysvětlují radní, proč vyvěsili izraelskou státní vlajku.

 

 

Stejné gesto udělala také Praha 9. „Z mé kanceláře vlajka samozřejmě pověšena je. Jsem ale nemile překvapen, že po debatě před dvěma lety se tomu tak neděje na budově Nové radnice,“ napsal znepokojeně starosta Prahy 9 Tomáš Portlík.

Kritikou na primátora Hřiba nešetřila ani poslankyně Jana Černochová (ODS). „Kde stojíme jako koalice SPOLU, je jasné. Kde stojí pan primátor Hřib, brzy uvidíme,“ poznamenala politička.

 

 

Nad Hřibovým postojem se pozastavuje i Patrik Nacher (ANO). „Současné vedení Prahy si libuje ve vyvěšování vlajek na budovu magistrátu. Vyvěsí tedy primátor Zdeněk Hřib tu izraelskou?“ tázal se a poznamenal, že nyní by to bylo na místě.

 

 

Izraelskou vlajku v neposlední řadě vyvěsil Pražský hrad z rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, vyměnil ji dočasně za vlajku EU. Zeman již tento týden Izrael podpořil také telegramem. 

 

 

Vlajka na podporu Izraeli je k vidění i před budovou Strakovy akademie, kde sídlí Úřad vlády ČR. Izrael podpořil také ministr zahraničí Jakub Kulhánek, podle kterého má plné právo bránit své občany.

 

 

Mezi Izraelci a Palestinci v posledním týdnu opět narůstá napětí. Podle českého velvyslance v Izraeli je situace nejhorší od roku 2014. Střety podle něj vyprovokovalo teroristické hnutí Hamás. Česká diplomacie se v této situaci jasně postavila na stranu Izraele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…