Tihle mají přijít do ČT? Ne! Komplikace Lipovské: Soud a nařčení

24.11.2020 8:47

V Radě České televize je stále živo. Stálá komise České biskupské konference se bude zabývat tím, jak v Radě ČT vystupuje Hana Lipovská, kterou do tohoto orgánu nominovala právě ČBK. Biskupové jako Václav Malý nebo Tomáš Holub nejsou s prací Lipovské spokojeni. Mezitím může nastat složitá situace i v Radě ČT, která v tuto chvíli nemá předsedu a Dozorčí komisi ČT. V tomto důležitém orgánu veřejnoprávní televize může kartami zamíchat soud.

Tihle mají přijít do ČT? Ne! Komplikace Lipovské: Soud a nařčení
Foto: archiv H. Lipovská
Popisek: Hana Lipovská

Po tom, co koalice reprezentovaná novými radními Hanou Lipovskou a Pavlem Matochou odvolala Dozorčí komisi ČT, se čestný předseda Karel Schwarzenberg a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek obrátili na české biskupy a požádali je, aby Hanu Lipovskou vyzvali k rezignaci. Ekonomku, která spolupracuje i s Institutem svobody a demokracie Jany Bobošíkové, navrhla do Rady ČT Česká biskupská konference.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí

Biskupové však dali od počínání Lipovské ruce pryč a konstatovali, že mladá žena je členkou Rady sama za sebe a své kroky se zástupci katolické církve nekonzultuje.

Podle Deníku N však přesto biskupové počínání Lipovské řeší.

„Paní Lipovská patří k těm členům Rady ČT, kteří vyvolávají napětí a vzbuzují nedůvěru vůči České televizi. To není odpovědná služba v zájmu společnosti,“ napsal Malý Deníku N. Kriticky se k Lipovské staví i plzeňský biskup Tomáš Holub. „Požádal jsem, aby se daným tématem v úterý zabývala Stálá rada ČBK. Do té doby se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl.

Jednotlivými postoji Lipovské se bude zabývat Stálá rada České biskupské konference.

Server Info.cz k tomu poznamenává, že napjatá situace kolem České televize může mít i soudní dohru, protože odvolaní členové původní Dozorčí komise ČT se hodlají obrátit na soud. Pokud radní mezitím zvolí komisi novou, k čemuž se chystají už ve středu, může nastat situace, kdy po rozhodnutí soudu bude mít veřejnoprávní televize dozorčí komise dvě. Členové staré komise jsou přesvědčení, že nebyli odvoláni v souladu se zákonem a své pochybnosti o postupu Lipovské a jejich kolegů mají i mnozí poslanci napříč politickým spektrem.

Komise má sloužit mimo jiné jako poradní orgán k ekonomickým otázkám a těch se zrovna teď nabízí hodně, protože radní by měli projednávat mimo jiné finanční výhled ČT na léta 2021 až 2024.

Proto je podle serveru dobré podívat se, kdo by mohl usednout v nové Dozorčí komisi ČT.

„Hana Lipovská do dozorčí komise navrhuje Oldřicha Lichtenberga a Václava Musílka. Odůvodňuje to takto: první jmenovaný má být přední český producent, manažer a právník se zkušenostmi jak ze soukromé sféry, tak i ze státní správy. Ten druhý pak zkušený pracovník veřejnoprávních i soukromých médií a právník s přesahem do samosprávy. Lichtenberg je skutečně producent, který ale už skoro dvacet let provozuje pražské Divadlo Broadway, jenž se do dějin české kultury zapsalo čistě komerčními muzikály. Musílek je zase bývalý mluvčí ODS, který později prchl k Janě Bobošíkové, byl místopředsedou její Suverenity, nyní zastává post ředitele kanceláře jejího Institutu svobody a demokracie,“ dal dva příklady nominantů na členy budoucí komise server.

Zdrží se také volba nového předsedy Rady ČT. Dosavadní předseda René Kühn rezignoval v reakci na odvolání zmíněné komise. Předsedou Rady by se pravděpodobně rád stal nový radní ČT Pavel Matocha a místopředsedkyní se může stát ekonomka Hana Lipovská. Volba nového vedení Rady ČT se ale odkládá až na prosinec. Na tom, kdo bude novým šéfem, zatím zřejmě nepanuje shoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…