Tíhnou k rychlým řešením, říká psycholog o mladých politicích

08.06.2010 10:40

Po volbách omládne nejen obsazení Sněmovny, ale mladé tváře se účastní i koaličních jednání. Není ani vyloučeno, že padne i rekord nejmladšího ministra, uvádí MF Dnes.

Tíhnou k rychlým řešením, říká psycholog o mladých politicích

Voliči opravdu vyměnili politiky, a tak se není co divit, že v nově zvolené Sněmovně usedne dvanáct poslanců, kterým ještě nebylo 29 let. Ještě markantnější je příliv mladé krve při pohledu na složení týmů vyjednávajících o koalici. Jednání se účastní pětadvacetiletá tvůrkyně programu Věcí veřejných Kristýna Kočí a stejného věku je i Lenka Andrýsová, která má na starosti protikorupční program. Osmadvacetiletý Viktor Paggio za VV ladí detaily v oblasti podnikání.

„V tom věku lidé tíhnou k rychlým řešením. Hrozí, že rychle vyhoří," uvádí pro MF Dnes psycholog Jeroným Klimeš. „Mladým určitě chybějí životní zkušenosti," říká Karel Březina, který se stal v osmadvaceti letech vůbec nejmladším ministrem. Na druhou stranu mohou podle něj mladí přinést dravost a neotřelá řešení. Podle lídra ODS Petra Nečase jsou dvacátníci na ministerský post mladí, protože jim chybí lidská zralost, zkušenosti a pokora.

Zkušení politici potřebují dodat při jednáních mladický entuziasmus

Mladí nováčci ve Sněmovně to nebudou mít snadné, jak potvrzují ti, co do poslaneckých lavic také zasedli v nízkém věku. „Budou si muset všechno daleko více nastudovat a daleko více naučit, aby byli schopni před staršími kolegy něco prosadit," myslí si komunistka Kateřina Konečná, která se poprvé stala poslankyní v jedenadvaceti letech.

Kočí i Andrýsová ale odmítají, že by jejich pětadvacet let mohlo být v politice nevýhodou a nechtějí dělit společnost na mladé a staré. „Ve svém věku mám velké ideály, které se s vervou snažím prosadit. Když jednají politici, kterým je padesát šedesát let, potřebují mít za sebou mladický entuziasmus. A to si myslím, že jsem schopna přinést," věří si Andrýsová.

Mladí mohou propadnout triumfalismu, opojení z moci a důležitosti

Podle psychologa Klimeše ideály do politiky patří a mladí lidé za nimi dokážou stát pevněji než staří. „Chybí jim ale nadhled, který přichází až se získanými zkušenostmi. To nelze nahradit sebelepším vzděláním. V jejich věku také hrozí velké nebezpečí, že propadnou triumfalismu - opojení z nečekaně nabyté moci a důležitosti," varuje Klimeš.

Nedávná historie nabízí příklady mladých politiků, kteří jsou roli zvládli, jako třeba exministr školství Ondřej Liška. Jedním z těch, kdo naopak pohořeli, byl třeba Jan Morava. Ten si spletl práci poslance s kariérou tajného agenta, když sháněl kompromitující informace na kolegyni. Rezignoval předloni a přetrhl si tak v devětadvaceti letech rozjetou politickou dráhu.

Související:

Prezidentka či ministryně? Na to mám spousty času, tvrdí Andrýsová 

Mladé političky z Věcí veřejných stojí za předsedou Johnem 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…