Tímto nás Sobotkova vláda obšťastní v letošním roce. Zejména Válková s Marksovou si prý užijí

03.01.2015 9:36

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) má před sebou další rok působení a MF Dnes shrnuje, jaké úkoly ji čekají. Nejvytíženější prý budou její tři ministryně. Premiér Sobotka označil za jeden z hlavních cílů vlády čerpání eurodotací pro rok 2015. Ministr financí Andrej Babiš pak zase na podnikatele chystá elektronickou evidenci tržeb a zákon o majetkovém přiznání.

Tímto nás Sobotkova vláda obšťastní v letošním roce. Zejména Válková s Marksovou si prý užijí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podpis koaliční smlouvy

Nejnaléhavější úkoly jsou před ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou z ANO. Mluvil o nich už i premiér, když konstatoval, že Válková má před sebou „několik důležitých úkolů a zatím se jí je nepodařilo dotáhnout do konce“. Patří mezi ně novela občanského zákoníku, kritizovaný zákon o státním zastupitelství, opatření v oblasti exekucí nebo novela insolvenčního zákona. Normy ale vzbuzují emoce a očekává se proto politický střet. Válková podle MF Dnes hodlá připravit trestní řád a chce dovést do konce podobu vězeňství do roku 2025.

Napilno bude mít i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD. Nyní se spekuluje o tom, že na březnovém sjezdu sociální demokracie by mohla zvítězit v boji o post místopředsedkyně strany, ale i tak jí nezbude, než se vypořádat s úkoly svého rezortu. Podle MF Dnes se chce také zviditelnit, a proto se údajně pustila do zákona o zálohovaném výživném. Nový systém by měl ulehčit situaci zejména samoživitelkám, které nedostávají výživné od svých expartnerů. V plánu má také připravit zákon o sociálním bydlení. Čekají ji i jiné složité úkoly. Například vyřešit situaci na Úřadu práce ČR. Podle MF Dnes se jí ještě nepodařilo vysvětlit koaličním partnerům, proč odvolala jeho respektovanou ředitelku Marii Bílkovou. A musí rovněž vyřešit tendry v hodnotě přes miliardu korun na systém pro vyplácení sociálních dávek.

Elektronická evidence tržeb by měla fungovat do roka

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) má jasné zadání. Bohuslav Sobotka totiž označil efektivní čerpání evropských dotací za prioritu vlády. Hraje se o dotace ve výši téměř 700 miliard korun.

Šéf hnutí ANO a v tomto případě zejména ministr financí Andrej Babiš už avizoval, že hodlá připravit projekt elektronické evidence tržeb. Pokladny obchodníků by už od příštího roku měly být podle Babiše napojeny na internet a finanční úřady by tak okamžitě obdržely informaci o každé transakci. Podnikatelé bez připojení k internetu budou muset vést elektronickou evidenci tržeb, kterou budou každý týden odesílat daňové správě. Ministr má také mimo jiné připravit očekávaný zákon o majetkovém přiznání.

Vláda by se podle MF Dnes měla ve druhém roce svého vládnutí rozhodnout i pro zásadnější reformy. Například ve zdravotnictví nebo v sociální politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…