Tisíc lidí a jeden protestující na náměstí. A ČT k němu hned přiběhla, protože to je pro ni zajímavé, posmíval se Zeman z pódia

17.02.2017 13:40

Prezident Miloš Zeman se závěrem své návštěvy Královéhradeckého kraje setkal s občany Nové Paky. I přes sychravé počasí jich na setkání přišlo několik set.

Tisíc lidí a jeden protestující na náměstí. A ČT k němu hned přiběhla, protože to je pro ni zajímavé, posmíval se Zeman z pódia
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

„Jsou politici, kteří se shovívavým úsměvem vám říkají "obyčejní lidé". A já si myslím, že to je papalášství. Nikdo není obyčejný. Někdo zplodil dítě, někdo zasadil strom, někdo postavil dům,“ sdělil úvodem Zeman s tím, že rád s občany diskutuje. I proto nikdy nechce mluvit dlouho.

První dotaz pak směřoval k bývalému Zemanovu poradci Miroslavu Šloufovi. „S Mirkem Šloufem jsem přibližně čtyři roky nemluvil. A z toho vyplývá, že nevím, co si o mé kandidatuře myslí. Nejsem spiritista, a tak to opravdu nevím,“ řekl Zeman muži, který se ujal mikrofonu jako první s tím, že není Zemanův volič ani fanoušek.

Dále se vyjádřil i k rozprodávání zlatého pokladu České republiky, o němž v minulých dnech informovala média. „Zlaté rezervy ČNB prodal její bývalý, vlastně předbývalý guvernér, který se jmenoval Josef Tošovský. Pozdější předseda vlády, který v současné době pracuje v bance pro mezinárodní platby v Basileji. Teď už není co prodávat. Teď už je jen malý zbytek, který se používá pro ražení mincí a podobně. Ale protože naše televize je občas sto let za opicemi, tak si toho všimla s více než desetiletým zpožděním,“ uvedl k tomu.

Zmínil se i o tom, že by měl být ruským agentem. „Včera jsem viděl docela pozoruhodný transparent. Na jednom z náměstí, které jsem navštívil, bylo asi tisíc lidí a jeden protestující. Hned k němu přiběhla ČT, protože pro ni je to zajímavé. Ten transparent ukazoval Donalda Trumpa, mě a Vladimira Putina. Podle tohoto transparentu jsem ruský agent, čínský agent, i když čínský prezident na něm nebyl, a americký agent. I když jsem pro přátelské vztahy s Ruskem, Čínou i USA, jsem a budu agent ČR,“ sdělil. Vyjádřit se k tomu, zda bude znovu kandidovat na post prezidenta, nechtěl. „Až 10. března,“ uvedl.

Našel jste Peroutkův článek? Ano, pět

„Nalezl se již údajný článek novináře Ferdinanda Peroutky o nacistickém vůdci Adolfu Hitlerovi?“ zeptal se další návštěvník náměstí. „Našlo se dokonce pět Peroutkových článků. Ten jeden, Hitler je gentleman, se zatím bohužel nenašel. Našlo se zbývajících pět. A já vám z nich ocituji jednu větu. ‚Německá půda ještě nikdy nezrodila tak velkou osobnost, jako je Adolf Hitler.‘ Podepsán Ferdinand Peroutka. Soudce těchto pět článků přečetl a konstatoval, že jsem měl pravdu v tom, že Peroutka byl fascinován nacismem. Odsoudil mě také k omluvě za to, že se ještě nenašel článek Hitler je gentleman. Je důležité znát všechna fakta,“ řekl k tomu Zeman s tím, že se ale omluví až tehdy, bude-li zamítnuto jeho dovolání.

Když se jej další návštěvník zeptal na to, co mu říkají Romové, odvětil. „Romové jsou jedna z etnických skupin. Jsou potíže s jejich integrací do české společnosti. A je snaha tyto potíže řešit různým způsobem. Můj způsob spočívá v tom, že každý, kdo odmítá práci, má být pouze na existenčním minimu, a to nezávisle na tom, jestli je Rom, nebo není Rom. Já znám i spoustu bílých flákačů,“ řekl.

Sako nakřivo

Malý školák se pak prezidenta zeptal, proč měl nakřivo sako v den, kdy přednášel své Vánoční poselství. „Měl jsem nejen sako nakřivo, ale měl jsem i kravatu nakřivo. Příliš mně lichotíš,“ sdělil Zeman.

„Proč v Americe vládne Donald Trump?“ zeptal se další školák. „Amerika je taková zvláštní země, kde probíhají svobodné volby. Už několik staletí. A koho si občané zvolí ve svobodných, tajných volbách, tak ten pak vládne Americe,“ řekl Zeman a vysvětloval školákovi i systém volitelů.

Závěrem pak Zeman podepsal pamětní knihu a připnul pamětní stuhu prezidenta republiky na prapor města. „Slunce v duši,“ popřál lidem před převzetím daru – obdržel kamenný strom a výrobky z novopackého pivovaru.  

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …