Tisíce bezdomovců na ulicích, zoufalí starostové. Na ČT o nové úpravě ubytoven promluvili Kubera či Nečasův exministr Mlsna

23.06.2015 22:43

Zastupitelka Moravskoslezského kraje Liana Janáčková (NEZ.) si připadá jako pokusný králík kvůli sporům s Ministerstvem vnitra o ubytovny pro sociálně slabé spoluobčany. Hrozí nám, že se budou po Česku pohybovat tisíce bezdomovců, kdyby obce skutečně mohly ubytovny zakázat? Janáčková ani primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera (ODS) si to nemyslí. Druhý jmenovaný zmínil šťastného bezdomovce a „slavnou EU“.

Tisíce bezdomovců na ulicích, zoufalí starostové. Na ČT o nové úpravě ubytoven promluvili Kubera či Nečasův exministr Mlsna
Foto: ČTK
Popisek: Liana Janáčková

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, který dříve působil jako ministr ve vládě Petra Nečase (ODS), senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) a zastupitelka Moravskoslezského kraje Liana Janáčková (NEZ.) rozebírali v úterních Událostech, komentářích spor o dávky na bydlení. Ministerstvo vnitra tvrdí, že obce nemohou jen tak stopnout lidem dávky na bydlení. Starostové se však bouří.

Připadám si jako pokusný králík

Mlsna postup Ministerstva vnitra hájil, určité nedorozumění je třeba hledat v kreativní práci sněmovních poslanců, ministerstvo pak jen řešilo, co s možnými vzniklými problémy. Kubera to ale viděl trochu jinak. „Víte, původní nápad byl dobrý, ale reálný výsledek je opět smutný,“ zdůraznil s tím, že tady jde o klasický konflikt samosprávy a státní správy. „Je to celé špatně, tam se to mělo týkat ubytoven, a ne jednotlivců,“ zdůraznil.

Mlsna konstatoval, že obce mohou vydat negativní stanoviska k výplatě dávek, ale půjde toliko o doporučení. Úředník však také doporučil přijetí novely, která by situaci vyjasnila. Janáčková v tom ale byla poměrně nekompromisní.

„Připadám si jako pokusný králík. Desítky hodin práce pracovníků úřadu jsou prakticky vniveč. To, že by se mělo rozhodování vrátit na úřady práce, je pro nás nepřijatelné. Nám šlo o zřizování ubytoven, ne o výplatu dávek,“ řekla jasně dáma. Kdyby město mohlo jasně říci, že ubytovny nebudou, tak by stejně pomáhalo těm, kdo o to projeví zájem, např. jim město najde byt. „Ale my nechceme pomáhat lidem, kteří jen sedí na ubytovně a nic nedělají,“ uzavřela své vystoupení Janáčková.

Kubera ji v tom podpořil, bezdomovectví je zkrátka problémem celého světa. „Ani ta slavná Evropská unie to nevyřešila,“ poznamenal senátor a primátor. „Ale i bezdomovec může být šťastný člověk, protože nemá občanku a stát ho nemůže buzerovat, jako buzeruje nás ostatní,“ poznamenal senátor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…