Tisíce stoupenců jednotné Ukrajiny prchají ze separatisty ovládaného východu

02.06.2014 9:13

Ze separatisty ovládaných oblastí na východě Ukrajiny prchají v těchto dnech do Kyjeva či do Lvova tisíce stoupenců jednotné Ukrajiny. Informuje o tom server iDnes.cz s odvoláním na informace amerického publicistického magazínu The New Republic. Situaci ilustruje na případu osmadvacetileté Eugenie, která donedávna žila v přístavním městě Mariupol v Doněcké oblasti.

Tisíce stoupenců jednotné Ukrajiny prchají ze separatisty ovládaného východu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

„Lidé jako já tam mizí ze dne na den. Na vlastní oči jsem viděla, jak uprostřed ulice zastavilo auto, vystoupili z něj nějací chlapi a unesli proukrajinského aktivistu," cituje server Eugenii, která je jedním z tisícovek běženců, kteří nyní žijí v Kyjevě u přátel.

Své příjmení odmítla zveřejnit, obává se totiž o svoji matku, která v přístavním městě zůstala. A prý by ráda viděla Mariupol jako součást jednotné Ukrajiny, přestože je etnická Ruska.

Podle serveru se na východě Ukrajiny necítí bezpečně nejen novináři a lidsko-právní aktivisté, ale i židé. Například jen v Doněcku jich žije zhruba 15 tisíc. V dubnu se mezi nimi začaly šířit výhrůžné letáky. „Pokud se prý nezaregistrují, nepodají majetková přiznání a nezačnou platit speciální daň, mohou podle nich přijít o občanství. Radikálové jim v takovém případě hrozí i zabavením majetku,“ uvedl server s odvoláním na informace britské BBC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…