Tisk: Firmy, které v Praze pouze sídlí, úřad přestěhuje

29.11.2014 6:16

Generální finanční ředitelství letos nebo začátkem příštího roku nuceně změní tisícům firem oficiální pražské sídlo a vystěhuje je zpět do měst, ve kterých skutečně působí. Píšou to dnešní Lidové noviny. V metropoli je podle deníku nyní vzhledem k vysokému počtu firem daňová kontrola méně pravděpodobná než v krajích, kde má sídlo oficiálně nahlášeno méně společností.

Tisk: Firmy, které v Praze pouze sídlí, úřad přestěhuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

"Pokud má firma centrum ekonomického zájmu například v Plzni, protože tam má kancelář, účetní, má tam svůj byznys a jenom si nechala napsat IČO na některý office house v Praze, tak její adresu vrátíme," řekl LN šéf finančního ředitelství Martin Janeček. Vystěhování firem, takzvanou delegaci, už roky umožňuje daňový zákon, Janeček se ho nyní chystá uplatnit co nejdřív, uvádí deník. Daňová správa navíc podle LN nabírá nové inspektory.

LN píšou, že Praha se stala "rájem podnikatelů", kteří chtějí pozornosti kontrolorů uniknout. V minulých letech prý do hlavního města hromadně přesouvali sídla, přestože jinak jejich centrály a výroba dál fungují jinde. V celé Praze Generální finanční ředitelství eviduje 43.000 firem s virtuální adresou, ty všechny sídlí dohromady na pouhých 280 adresách. Ve zbytku republiky daňová správa eviduje takové adresy "jen" u 10.000 firem, dodává list.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…