Tisk: Odpor k Zemanovi paradoxně Čechy spojuje

18.11.2014 6:10

Odpor k prezidentovi Miloši Zemanovi paradoxně Čechy spojuje, přestože sám Zeman svými radikálními výroky společnost rozděluje, píší dnes české deníky. Tisk tak komentuje pondělní oslavy výročí demonstrací proti totalitě ze 17. listopadu 1989, které překryly aktuální protesty proti Zemanovi.

Tisk: Odpor k Zemanovi paradoxně Čechy spojuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeden z transparentů na Národní třídě

Zeman v posledních týdnech čelí z různých stran kritice, třeba kvůli vulgárním výrokům v rozhlasu nebo zpochybňování tvrdosti policejního zákroku proti demonstrantům v listopadu 1989. Vše vyvrcholilo v pondělí, kdy v Praze a Brně proti prezidentovi protestovaly dohromady tisíce lidí a na pražském Albertově lidé prezidenta vypískali a házeli po něm vajíčka. „Obecně můžeme říci, že na prezidenta se vajíčka neházejí. Ale současně těžko někomu vymluvíme, že se Zeman chová pramálo jako prezident," píší Hospodářské noviny. „Prezident má být svorníkem společnosti, Zeman společnost aktivně a agresivně rozděluje," míní.

Právě v kritice prezidenta však česká společnost nachází spojující téma, které jí v poslední době chybí, poznamenávají ve svém komentáři Lidové noviny. „České společnosti schází nějaký společný étos, kolektivně a solidárně sdílený systém hodnot i výklad nejnovějších dějin," uvádí deník. To může být podle LN příčinou apatie ve veřejném životě.

Sjednocení v negaci je smutné

„Část společnosti nyní sjednocuje odpor vůči prezidentovi - vzhledem k tomu, co dělá a jak se chová, zcela oprávněný," doplňují LN. „Ale sjednocení se v odporu vůči Zemanovi, tedy v negaci, je vlastně dost smutné. Příčinu protestů totiž tvoří hulvátství hlavy státu a její inklinace k autoritářským režimům, zejména k tomu ruskému. Což lze politicky vnímat jako revival časů před listopadem 1989," píší.

Někdo by mohl podle MF Dnes považovat pískot a házení vajíček za hulvátství, ale pro jiné by mohly pondělní protesty představovat „hlas svobody, sice neohrabaný, možná i zoufalý, ale upřímný". „V zemi, kde lidé už už přestali chodit k volbám, najednou tisícovým davům záleží na tom, aby prezident nemluvil - a nechoval se - sprostě, aby neustupoval od obhajoby svobod a zásad, které považují za důležité a souladné s českými tradicemi, a aby nepřekrucoval historická fakta. To je přece docela živý odkaz listopadu 1989, ne?" uvádí deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…