Tisk: Vnitro chystá repatriaci skupiny volyňských Čechů z Ukrajiny

01.12.2014 6:13

Česká republika chystá přesídlení skupiny volyňských Čechů z Ukrajiny zpět do původní vlasti. Ministerstvo vnitra pracuje na plánu, jak do ČR v řádu týdnů dostat 30 až 50 lidí z donbaské oblasti na východě Ukrajiny, kde se bojuje a tamní území ovládají proruští separatisté. Napsaly to dnes Lidové noviny.

Tisk: Vnitro chystá repatriaci skupiny volyňských Čechů z Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Ministerstvo vnitra podle informací LN rozeslalo dotazníky, kterými mohou jejich adresáti z řad volyňských Čechů potvrdit "vážný zájem o přesídlení". S prosbou, aby řešení situace krajanů napomohl, se na ministra vnitra Milana Chovance v říjnu obrátil prezident Miloš Zeman. Ministerstvo zahraničí je z přesídlení českých krajanů z válečné zóny momentálně vyřazeno, píše deník.

Premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek byli dosud proti repatriaci s argumentem, že by ji mohla zneužít ruská propaganda. Drtivá většina Ukrajinců hlásících se k českému původu žije na západě Ukrajiny, kam boje na východě země nedosahují. Mezi ministerstvy vnitra a zahraničí ale podle LN mělo dojít k dohodě na zúžení pomoci jen na krajany z válečné oblasti, což by mělo získat podporu ve vládě. V Českém spolku Donbasu je registrováno 18 rodin, píše deník.

Prezident Zeman, který podporuje repatriaci volyňských Čechů z Ukrajiny, vyjádřil v minulosti nespokojenost s prací velvyslanectví v Kyjevě. Ambasáda podle prezidenta k volyňským Čechům nemá dobrý vztah. Zeman kritizoval především velvyslance Ivana Počucha, který podle něho původně Prahu informoval, že přání přesunout se do Česká mají jen tři krajanské rodiny, Hrad ale následně obdržel žádost od 232 lidí. Ministerstvo zahraničí se ale už dříve za velvyslance i ambasádu opakovaně postavilo a jakýkoli nátlak nebo špatnou práci z jejich strany odmítlo.

Krajanům pomůžeme, byty rozdávat nebudeme

Zeman v říjnu předal Chovancovi seznam žadatelů o přesídlení a další dokumenty. Vnitro poté s ministerstvem zahraničí a dalšími úřady vytvořilo pracovní skupinu. V listopadu dostalo vnitro a diplomacie dalších 50 žádostí o repatriaci od krajanů z Ukrajiny.

Chovanec už dříve uvedl, že Ukrajinci, kteří mají skutečně český původ a cítí se na Ukrajině ohroženi, mohou očekávat pomoc nad rámec udělení trvalého pobytu. "Budeme nabízet určitě ubytování na přechodnou dobu, budeme nabízet celkový servis," řekl ministr. Zmínil se také o možnosti poskytování kurzů češtiny nebo pojištění, vyloučil ale přidělování bytů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…