Tisk komentuje ústavní žalobu na prezidenta pro velezradu

05.03.2013 6:06

Osmatřicet senátorů se v pondělí rozhodlo pohnat před Ústavní soud prezidenta Václava Klause pro velezradu. Jako by mu chtěli dokázat, že jsou s ním ochotni plně spolupracovat v jeho nepřehlédnutelném úsilí posledních týdnů učinit odchod druhého českého prezidenta tak nedůstojným, jak to jen jde, píšou dnešní Hospodářské noviny (HN). Jenže tohle hrdinství mělo podle listu přijít dřív. Minimálně tak před dvěma lety, odkdy má levice v Senátu většinu.

Tisk komentuje ústavní žalobu na prezidenta pro velezradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Wagnerová hlasovala pro

Podle úterních Lidových novin (LN) je žaloba Senátu pro velezradu atomová zbraň ústavního práva. Byla konstruována jako krajní pojistka - s předpokladem, že nikdy nebude použita. V pondělí ji však Senát odjistil. Ústavní soud patrně žalobě nevyhoví. Přišla pozdě, důvody mu nebudou stačit. Zbraň je venku proto, aby ji viděl nastupující prezident Miloš Zeman a cítil respekt.

LN upozorňují na to, že velezrada není totéž co vlastizrada, kterou může spáchat každý. "Ale lidé oba termíny často zaměňují - a není se jim zas tak moc co divit. Od ohrožení svrchovanosti a celistvosti státu není ke spolčení s cizí mocí proti vlastnímu státu tak daleko," naznačuje list.

Autor komentáře v dnešní Mladé frontě Dnes (MfD) se domnívá, že prezidentova velezrada, jak si ji představuje 38 senátorů, vynese republice stejnou hanbu jako pád vlády uprostřed předsednictví České republiky v EU. Z politického hlediska jde o stejné činy, jako když Kocourkovští nosili do domů světlo v pytlích.

Mobilizuje příznivce

Ale celá žaloba, včetně soudního jednání, se může lehce obrátit proti žalobcům. I sám prezident Klaus, který je mnohem vzdělanější než někteří žalující senátoři, je může dost zesměšnit. Za pár dní nebude už prezidentem, zato bude mít volné ruce, podotýká MfD. Dodává, že využít rozpor mezi slovy "velezrada" a "nepodepsal" či "otálel", to je pro intelekt prezidenta přímo výzva.

Podle komentátora HN má odcházející prezident jednu pozoruhodnou vlastnost: nejvíc síly nabírá, pokud je považován jednou provždy za poraženého nebo alespoň za outsidera. "Je to jeho mistrovská role, mobilizující jeho příznivce: zrazený a ponížený hrdina se znovu zvedá. Pokud měl Senát v úmyslu tohle představení na Klausově dalším začátku zinscenovat, povedlo se to dokonale," uzavírají svůj komentář dnešní HN.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…