Tisk ve třetí říši... Jiří Ovčáček se neudržel nad německými novinami, vyzývajícími ke klidu

23.07.2016 22:05

Komentátor Ulf Poschardt v komentáři pro Die Welt poděkoval policii za profesionální zásah při masakru v Mnichově. Útočníkům, ať už bývají jejich základní motivy jakékoli, jde zpravidla i o rozsévání strachu. To se jim v dnešním světě daří především přes sociální sítě. V Mnichově však zdejší policie sociálních sítí skvěle využila k udržení klidu ve společnosti. Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček k tématu též napsal své.

Tisk ve třetí říši... Jiří Ovčáček se neudržel nad německými novinami, vyzývajícími ke klidu
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Když se v pátek večer v Mnichově ozvala střelba, řada lidí si nepochybně vzpomněla na masakr v Nice. Odtud byl jen krůček k bobtnání strachu a následnému šíření paniky přes sociální sítě. Napjaté situace dokonce využila Alternativa pro Německo (AfD), jež dokonce na sociální síti uveřejnila předvolební heslo své strany. Tento tweet však brzy ze sociálních sítí zmizel. Nejen o tom píše Ulf Poschardt v komentáři pro Die Welt.

Mluvčí německé policie Marcus da Gloria Martins však dokázal zachovat klid a nejednou odpovídal na dotazy novinářů věcně a odmítal komentovat jakékoli spekulace. Znovu a znovu opakoval, že prozatím policie nemá dost informací a dokud to nebylo jinak, zachovával klid a mlčenlivost. Německá policie využila sociálních sítí k šíření klidu, vyzývala občany, aby zůstávali ve svých mnichovských bytech a nevycházeli na ulici, dokud nebude dopaden pachatel či pachatelé.  

Celý text v němčině naleznete zde

„Pro zahraniční obyvatele a návštěvníky města byly informace publikovány také v angličtině, francouzštině, španělštině a turečtině. ... Teprve pozdě v noci bylo v policii jasné, co se doopravdy stalo,“ píše dál komentátor. Teprve potom ověřené informace zveřejnila. Z profesionálního postupu a rozvahy bychom si měli vzít příklad.

„Budeme se muset naučit žít se strachem a hrozbami. Stane se z toho smutná rutina. Až bude jasné, co pachatele motivovalo k činu, musíme si položit otázku, jak vrátit bezpečí do země, která je přes všechny své starosti šťastná, spokojená a žila v míru a svobodě. Dokud však nebude jasné, proč přišlo o život devět nevinných lidí, platí za nejvyšší občanskou ctnost každého občana zdrženlivost a klid. Dlužíme to sami sobě. Není ostatně v rozporu udržet si srdnatost a obezřetnost současně,“ uzavírá autor.

Slova Ulfa Poschardta okomentoval na sociální síti Facebook mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček: „Tisk v Říši již vyzývá obyvatelstvo k rozvážnému klidu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…