Tito politici nechtějí, abyste měli právo rozhodovat o přijímání uprchlíků vy sami, a tito zase ano. Podívejte se na vlastní oči

24.06.2015 16:42

Premiér Slovenské republiky Robert Fico oznámil, že Slovensko v případě, že EU schválí povinné kvóty na uprchlíky, zváží vypsání referenda, čímž by se podle něj mohlo vyhnout tomuto rozhodnutí EU.

Tito politici nechtějí, abyste měli právo rozhodovat o přijímání uprchlíků vy sami, a tito zase ano. Podívejte se na vlastní oči
Foto: ReproFoto: Youtube
Popisek: Ilegální imigranti ve francouzském Calais naskakují do čekajících kamionů

„Za vládu Slovenské republiky chci oznámit, že budeme zvažovat i možnost vyhlášení referenda prostřednictvím usnesení Národní rady. Možná je to cesta, jak se vyhnout důsledkům rozhodnutí Evropské komise, s nimiž vláda Slovenské republiky souhlasit jednoduše nemůže,“ řekl podle ČTK Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie má ve slovenském jednokomorovém parlamentu pohodlnou většinu. Evropská rada, která bude rozhodovat o kvótách, se sejde na summitu v Bruselu ve čtvrtek a v pátek.

Kdo neodpověděl, zda máte rozhodovat o uprchlících ve své zemi

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda jsou pro vypsání referenda v České republice, pokud Evropská unie schválí povinné kvóty na uprchlíky. Někteří politici referendum podporují, někteří ale říkají, že by politici měli přijmout sami odpovědnost. Podle dalších referendum kvótám nezabrání.

ParlamentníListy.cz daly možnost vyjádřit se k velkému množství politiků. Předáci vládní koalice na dotaz vůbec nereagovali. Neodpověděli premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš a ani vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Z lidovců celkově neodpověděl nikdo, ačkoli jsme oslovili většinu poslaneckého klubu (včetně místopředsedy sněmovny Jana Bartoška, předsedy klubu Jiřího Miholy, ministra kultury Daniela Hermana), většinu senátorů (například Jiřího Čunka, Jiřího Carbola či Stanislava Juránka) i všechny europoslance strany.

Stejně nereagovali ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr vnitra Milan Chovanec či ministr obrany Martin Stropnický. A z ODS, kde jsme oslovili většinu jejích zástupců v Parlamentu, reagovalo málo politiků. Neodpověděli kupříkladu předseda ODS Petr Fiala, první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil, místopředseda strany a poslanec Martin Novotný, místopředseda strany a senátor Miloš Vystrčil, předseda senátorského klubu Jaroslav Kubera, předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, první místopředsedkyně poslaneckého klubu Jana Černochová a další.

Petici proti kvótám podepsalo již více než 150 tisíc lidí

„Doufám, že jít proti důležité menšině států si Evropská komise nedovolí. To by mohlo znamenat její pád,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Nejsem pro referendum. Je to typický příklad referenda, kde referendum jenom slouží zbabělosti politiků, kteří se bojí rozhodnout, a tudíž chtějí hodit odpovědnost na lid. To je pro mě opravdu nejhorší politika, která existuje,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Nejsem pro vypsání referenda. Nechci se schovávat ze referendum a rozhodnutí občanů. Myslím, že jako volení zástupci jsme schopni sdělit své nesouhlasné stanovisko EU přímo!“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch je pro referendum. Je to podle něho jediný logický krok k tomu, jak mohou lidé vyjádřit svůj názor: „Petici proti kvótám podepsalo již více než 150 tisíc lidí včetně nás. Je to jasný názor občanů na tuto problematiku a musí být brán na zřetel. Lidé tady prostě ekonomické ilegální imigranty z Afriky nechtějí. Pomáhejme jim, ale v jejich zemích.“

„Podle vyjádření české vlády, která sice odmítá povinné kvóty pro přidělení uprchlíků, ale v rámci solidarity neodmítá dobrovolné a výběrové přijímání azylantů, by bylo podle mého názoru referendum zbytečné. To, co bude důležité, jsou podmínky výběru azylantů a nastavení celého systému azylové politiky EU. Protože již dnes se ukazuje, že řada zemí z národních důvodů opouští či omezuje společnou imigrační politiku EU. Proto stále věřím, že k povinným kvótám nedojde, jelikož by toto rozhodnutí mohlo mít fatální důsledky na společnou azylovou politiku a schengenský systém ochrany vnějších hranic EU,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Stačí, když imigrantům dá pobyt jiná země EU, a oni už k nám mohou i bez kvót

„Ano, jsem pro referendum, ostatně jako prezident,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Ano, jsme pro referendum a již jsme učinili i konkrétní kroky. Návrh na toto referendum podalo naše hnutí Svoboda a přímá demokracie minulý čtvrtek přímo na schůzi Poslanecké sněmovny a pro hlasovalo pouze 11 poslanců, takže bylo zamítnuto. Je to neuvěřitelné pohrdání názory občanů. Jen samotný boj s kvótami je bohužel absolutně zbytečný v momentě, kdy je v rámci Schengenu volný pohyb osob. Stačí, když imigrantům dá pobyt jiná země EU, a oni už k nám mohou i bez kvót. A stačí, když jeden z rodiny tu získá například živnostenský list, a má nárok na pobyt a následně na pobyt pro celou rodinu. Včetně pozdějších nároků na sociální dávky pro celou rodinu. Toto vše samozřejmě absolutně odmítám. Řešení je jediné – žádní imigranti v celé EU, tedy nulová tolerance, nebo obnovení národních hranic a také konec udělování živností cizincům ze třetích zemí mimo EU,“ upozorňuje poslanec Tomio Okamura.

„Na referenda se odvolávají jenom alibisté, kteří nemají odvahu říct svůj vlastní názor. Já jsem zvolený poslanec a jsem proti kvótám a nebojím se to říct nahlas a nepotřebuji na to referendum. Mnohem účinnější prostředek proti zavedení kvót by podle mého názoru byly žaloba k Evropskému soudnímu dvoru a jasné stanovisko české politické reprezentace, že administrativní kvóty nepřijímáme. Je třeba se bránit na úrovni zastupitelské demokracie, ne se schovávat za referenda a pak v Bruselu někomu říkat: ‚My bychom rádi, ale referendum nám to nedovolilo‘ To je alibismus, který je nedůstojný. Ať politická reprezentace na sebe vezme odpovědnost, kterou má nést,“ řekl redakci první místopředseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

Postoj pana Fica se mi jeví jako velice rozumný a pronárodní

„Co se EU týče, nikdy jsem o jejím fungování neměl přílišné iluze a nakonec v původním referendu jsem byl proti vstupu České republiky. Postoj pana Fica se mi jeví jako velice rozumný a pronárodní a já bych ho v ČR jistě podpořil. Občané musí být ti, kteří mají poslední slovo. Nicméně musí být zváženy všechny aspekty, a ne názor založit pouze na hysterii vyvolané kolem uprchlické krize. EU připomíná disfunkční rodinu, která se potřebuje dlouze domlouvat na těch nejsamozřejmějších věcech. Imigrační krize je ale zástupný problém, který je třeba řešit okamžitě a razantně, a ne zase vymyslet způsoby, jak skutečné řešení odložit o měsíce či roky,“ odpověděl místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

Podle místopředsedy TOP 09 a poslance Marka Ženíška referendum nic neřeší: „Jeho výsledek nemůže být důvodem pro zneplatnění legislativy EU na svém území.“

„Určitě ano,“ vyjádřil se pro referendum poslanec ODS Petr Bendl.

„I referendum je možnost, jak zamezit rozhodnutí EU. Tedy pokud by se rozhodovalo o jeho vypsání, byl bych pro,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Bohuslav Sobotka by si měl vzít z Roberta Fica příklad

„Premiér Fico je jeden z mála politiků, který je schopen bez lavírování a mlžení vyjádřit jasné stanovisko, a Bohuslav Sobotka by si z něho měl vzít příklad. Přesně toto je případ, kdy by se měli vyjádřit občané, neboť se jich důsledky tohoto rozhodnutí budou dotýkat,“ řekl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Je evidentní, že česká veřejnost přerozdělování uprchlíků odmítá. Na to ani není třeba referendum. Když kvóty projdou, neměla by je česká vláda respektovat a měla by se obrátit na Evropský soudní dvůr a zpochybnit oprávněnost kvót,“ myslí si předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Evropská komise povinné kvóty pro jednotlivé země přikázat nemůže, nemá k tomu kompetence,“ domnívá se místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Kvóty považuji za nesmysl. Jak jsem již řekl, v okamžiku, kdy se imigrant dostane do schengenského prostoru, může jít, kam chce. A referendum? Ano. Odmítnutí tohoto nesmyslu tímto způsobem by mohlo vést k tomu, aby ty zabedněné hlavy v Bruselu pochopily, že Evropa je na pokraji sebezničení, neudělá-li velmi rychle opatření k zamezení přístupu dalších a dalších imigrantů a nezačne je jako ilegální vracet. A nejen to, že se konečně začnou státy zabývat otázkou, jak je možné, že nedokážou zajistit nepropustnost vnější hranice EU. Jak je možné, že ilegální imigranty nevrací, naopak je div nevítá s rozvinutými vlajkami? Je to sebevražda Evropy v přímém přenosu. My tomu musíme zabránit za každou cenu,“ říká senátor Jaroslav Doubrava.

„Navrhl jsem v Poslanecké sněmovně přípravu referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie. Problém imigrace není havárii systému této evropské integrace, ale jeho zákonitým důsledkem. Referendum, které navrhuje pan Fico, je zoufalým způsobem vyhnout se zásadnímu
řešení a přitom dat lidem možnost vyjádřit se. Tím zásadním řešením je odchod z této formy evropské integrace,“ říká poslanec Svobody a přímé demokracie Radim Fiala.

„Otázka přijetí migrantů v ČR na základě centrálně stanovených kvót je nepřijatelná pro klidný život nejen v ČR, ale i v dalších členských zemích EU. Jednotlivé státy by měly zodpovědně vyhodnotit, jaké množství migrantů jsou schopny přijmout s plným vědomím odpovědnosti pro jejich aktivní začlenění do společnosti. Proto množství přijímaných uprchlíků by mělo vycházet z konsenzu mezi centrálními orgány EU a jednotlivými členskými státy. Direktivní stanovení počtu migrantů z tohoto pohledu vidím jako kontraproduktivní. V minulosti jsme přijímali uprchlíky na dobrovolné bázi. Mělo by to tak zůstat i do budoucna. Pokud dojde ke stanovení kvót, vidím jako důležité znát názor všech obyvatel ČR, a tudíž budu podporovat případné referendum k přijetí migrantů,“ uvedla poslankyně ANO Ivana Dobešová.

Soudruzi z Bruselu neuměle hasí požár až poté, co jim hoří už i střecha

Podle senátora ODS Jaroslava Zemana by referendum určitě pomohlo vládě. „Politikům ČSSD, ANO a KDU-ČSL by dalo jasný mandát, takže by měli důvod postavit se nátlaku ze strany EU. Z mého pohledu žádné referendum není třeba. Stále jsme ještě svrchovaný stát, tak máme právo říkat, koho přijmeme, komu pomůžeme a komu ne!“ uvedl senátor.

„Svolání referenda bych v takovém případě podpořil,“ sdělil senátor ČSSD Petr Gawlas.

„Z důvodu, že nejde o bagatelní problém, nýbrž o problém masivního vstupu stovek až tisíců migrantů do sociálního, zdravotního, ale i jiných systémů státu, jsem pro vyhlášení referenda. Zásadní dopady na státní rozpočet nebo například události typu humanitárních katastrof s určujícím přesahem do české společnosti by měly být vždy už ze své podstaty podrobovány institutu lidového plebiscitu – referenda,“ podotkl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Osobně se referendu k závažným problémům nikdy nebráním. Otázkou je, bude-li to něco platné. Ta byrokracie, a tím sešněrovanost EU, je v něčem až děsivá. Přitom tam, kde by měla být, chybí. Myšlenka EU je jistě úctyhodná, ale lidé, zvláště pak ‚vladaříci‘, umějí pohnojit cokoliv. Nic nového pod sluncem. Soudím, že soudruzi z Bruselu neuměle hasí požár až poté, co jim hoří už i střecha nad hlavou. Přitom ale ještě foukají do uhlíků jinde. Mimo jiné Kosovo je hlavně jejich nemanželské dítě. Hlavně že jsme humanitárně bombardovali Bělehrad. A nejen ten. Je mi líto, ale mně se vůbec nezdá, že zahraniční vměšování euroatlantického spolku je zrovna šťastné. Opak je pravdou. Ale přiznat si chyby bývá těžké. Přestože jsou do očí bijící. Pak se ale nelze divit, že k eurovolbám lidé moc nechodí,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Referendum není bohužel zárukou, že bychom se kvótám mohli vyhnout. Navíc by vše záleželo na účasti či neúčasti občanů. Preferuji proto vyjednávání a rozhodování na vládní úrovni. Česká vláda jasně deklarovala, že s kvótami nesouhlasí, a podle toho také postupuje na úrovni EU, kde se bude o kvótách teprve hlasovat. Myslím si, že má v této otázce ČR a SR v Evropě mnoho spojenců, uvidíme tedy, jak hlasování nakonec dopadne,“ říká poslankyně ANO Jana Pastuchová.

Vystoupit z EU by nebylo tak jednoduché

„Obávám se, že vystoupit z EU by nebylo tak jednoduché. Rozhodně by takovému kroku musely předcházet široká diskuse a pečlivé zvážení všech důsledků včetně těch, které nás teď třeba ani nenapadnou. Každopádně já jsem ten poslední, kdo by se referendu bránil. Občané mají plné právo si takové věci rozhodnout sami – a úkolem politiků je jim dát veškeré informace, aby jejich rozhodnutí bylo správné,“ odpověděl poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Já doufám, že k tomu rozhodnutí EU o povinných kvótách nedojde. Pokud ano, může přijít v úvahu vypsání referenda k této otázce,“ myslí si poslanec KSČM Josef Šenfeld.

„Premiér Bohuslav Sobotka bude jednat o přijetí uprchlíků tento týden v pátek a sobotu na zasedání Evropské rady. Česká republika v minulosti vždy přijímala uprchlíky na dobrovolné bázi a chceme, aby to tak i zůstalo. Je důležité, abychom dodržovali pravidla schengenské unie a rozhodovali na základě naší národní legislativy, koho do naší země přijmeme. Referendum není na pořadu dne,“ vyjádřil poslanec ČSSD Jiří Petrů.

„Nejsem pro vypsání referenda, pro opičení se po Ficovi ani pro jiné formy sebepoškozování České republiky,“ říká poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Ano, pokud EU schválí povinné kvóty pro uprchlíky, tak bych byl pro vypsání referenda v této záležitosti,“ sdělil poslanec ČSSD Pavel Ploc.

„Zřetelně jsem se při hlasování v Evropském parlamentu vyslovil proti povinným kvótám uprchlíků,“ zdůraznil europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina. „Země EU by měly zodpovědně samy určovat, kolik jich přijmou. Požadovat kvůli tomu referendum je jen další projev protipřistěhovalecké hysterie,“ dodal Jaroslav Štětina.

„Utrácet peníze za referendum, kdy mínění lidí o imigraci je téměř jednotné, je proti zdravému rozumu,“ míní poslanec ANO Milan Brázdil.

„Nemyslím, si, že referendem se musí řešit každý problém. Stanovení povinných počtů se mně nelíbí, ale vláda a parlament jsou od toho, aby rozhodly. V každém případě se musí imigranti naprosto bez výhrad a podmínek podřídit zákonům země, kde budou pobývat. Nepovolení praktikování zvyků i náboženství není omezováním osobních práv a svobod, nýbrž úctou k zemi a zákonům, kde budou pobývat. Jedině takto se dá zabránit islamizaci Evropy,“ míní poslanec Úsvitu Jiří Štětina.

Jestliže nějaký člověk vysloví „referendum“, měl by okamžitě přestat brát plat

„Připojil jsem svůj podpis pod petici proti kvótám uprchlíků, a to platí. Poslední věta textu petice iniciování referenda v takovém případě požaduje. Své názory jen tak neměním, obzvláště v tak závažném případě,“ řekl poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Určitě jsem pro referendum,“ informoval poslanec ČSSD Josef Novotný.

„Jsem proti přímé demokracii v jakékoli podobě. Jestliže nějaký člověk vysloví ‚referendum‘, měl by okamžitě přestat brát plat, neboť tím říká: ‚Já nechci rozhodovat‘, tedy nechce dělat svou práci,“ říká poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Referendum nic neřeší. Problém s imigranty se musí řešit komplexně a jednotně v rámci celé EU,“ míní poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Ano, jsem pro vypsání referenda, pokud by to bylo Evropskou unií takto direktivně prosazováno,“ informoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Referendum je zbytečné. Lidé jsou jasně proti

„Myslím, že referendum je zbytečné. Podívejte se na průzkumy veřejného mínění. Jasně proti!“ uvedl poslanec ANO Miroslav Janulík.

„Referendum je zdlouhavé a drahé řešení. Záleží na odvaze politické reprezentace ČR, zda v duchu předchozích vyjádření bude mít odvahu rozhodnout suverénně sama,“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Referendum jako nástroj přímé demokracie samozřejmě podporuji. Zvláště pak v takto důležité otázce, jako jsou kvóty EU,“ uvedla poslankyně Úsvitu Jana Hnyková.

„Domnívám se, že řešení uprchlíků je důsledkem situace politiky některých států v arabském světě – konflikt v Sýrii, likvidace státního uspořádání v Libyi a podobně. V prvé řadě je nutno řešit příčinu problému, tedy nepodporovat ozbrojený konflikt v Sýrii, Iráku, eliminovat Islámský stát a tím i důvody přílivu imigrantů, kteří utíkají před nepřijatelnými životními podmínkami. Pokud se nezmění jejich životní situace tak, aby nemuseli utíkat ze svých domovů, bude jich neustále přibývat. Řešení kvót, stavění plotů a zpřísnění situace na hranicích je bezpředmětné. Uprchlíci si svůj kanál, kterým se do Evropy dostanou, vždy najdou. Jsou pro mě nepřijatelná stanoviska těch států, které tento stav zavinily jako Velká Británie, Francie, Itálie a dnes se brání kvótám. Česká republika tak musí řešit situaci, kterou nezavinila. Přístup vlády a především premiéra Bohuslava Sobotky je zatím velice uvážlivý, takže se domnívám, že referendum není na pořadu dne,“ uvedl senátor ČSSD Jan Hajda.

„Problematika uprchlíků značně rozděluje celou Unii. Preferuji s chladnou hlavou sednout ke stolu a přizpůsobit připravovanou legislativu názoru občanů. Je to jasná výzva pro unijní radu a Evropský parlament,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Svolání referenda bych v takovém případě podpořil,“ informoval senátor ČSSD Petr Gawlas.

„Obávám se, že referendem se nevyhneme direktivě,“ upozornil poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Není jisté, zda se podaří kvóty zablokovat

Podle slovenského premiéra Fica není jisté, zda členské země EU, které nesouhlasí s povinnými kvótami, jsou schopny při případném hlasování o návrhu Evropské komise ohledně kvót vytvořit takzvanou blokační menšinu. Ta by byla potřebná k tomu, aby povinné kvóty nebyly závazné pro státy evropské osmadvacítky. Slovenská ústava pro platnost plebiscitu vyžaduje, aby se hlasování zúčastnila více než polovina voličů.

Fico připomněl, že zatímco pro schválení návrhů závěrů summitu státníků členských zemí EU se vyžaduje jednomyslný souhlas, při hlasování o legislativních návrzích Evropské komise postačuje pouze kvalifikovaná většina.

Očekává se, že slovenský parlament hlasy vládních i opozičních poslanců schválí prohlášení, jímž kromě jiného povinné kvóty odmítne a kterým vyjádří připravenost země pomoci zvládnout příliv uprchlíků do EU na principu dobrovolnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…