Tlak Benešové! Tak zdůvodňuje nejvyšší státní zástupce Zeman svůj odchod

14.05.2021 17:45

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se vzdal funkce, jeho mandát zanikne ke 30. červnu. Novinářům to po dnešním zasedání vlády řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) s tím, že kabinet vzal Zemanovo rozhodnutí na vědomí. Zeman svůj krok oznámil dopisem, ve funkci skončí po deseti a půl letech. Na tiskové konferenci následně Zeman sdělil, že cítil tlak od ministryně spravedlnosti Marie Benešové, což mu bralo sílu.

Tlak Benešové! Tak zdůvodňuje nejvyšší státní zástupce Zeman svůj odchod
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

„Tlaky jsou poměrně velké. Ne že bych byl někdo, kdo by se bál, ale když věnujete většinu času těmto půtkám, tak si myslím, že je to celkem zbytečné,“ poznamenal Zeman ke svému odchodu. Píšou to mimo jiné například Novinky.cz. Jako hlavní tlaky uvádí právě ty od šéfky resortu justice Marie Benešové. 

Odejít chtěl již dříve, zůstával však kvůli vyšetřování vrbětické kauzy. Ve chvíli, kdy je již zveřejněná, se Zeman nebojí, že by se to celé „zaseklo“. Věří i v to, že státní zastupitelství bude pracovat dál stejně jako pod jeho vedením.

Zeman funkci zastává od začátku roku 2011, kdy nahradil Renatu Veseckou. Předtím působil na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni a následně na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství. V roce 2004 se stal prvním zástupcem ČR u Eurojustu, kde byl nejmladším zástupcem ze všech členských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…