Tlak na neočkované. ,,Kontroly!" Ale Babiši: Zpřísnění? Přišla výhrůžka

13.07.2021 10:18 | Zprávy

Prezident České lékařské komory Milan Kubek na vlnách veřejnoprávního Českého rozhlasu důrazně vyzval spoluobčany, aby se nechali očkovat proti nemoci covid-19. „Na neočkované lidi je třeba vytvářet tlak a vyžadovat ty testy,“ volal ve studiu. Vláda zamýšlí od 1. září covidové testy nehradit. Podle experta Pirátů pro oblast zdravotnictví Ondřeje Dostála by je proto měla přestat vyžadovat. Volá tedy po pravém opaku toho, co Kubek.

Tlak na neočkované. ,,Kontroly!" Ale Babiši: Zpřísnění? Přišla výhrůžka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní očkovací centrum zřízené v multifumkční hale O2 universum

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš s velkou slávou oznámil, že v Praze byla otevřena dvě očkovací centra, kam budou moci lidé vyrazit i bez registrace a dostanou vakcínu proti covidu. Prezident České lékařské komory Milan Kubek hlasitě všechny spoluobčany nabádá, aby využili jakékoli možnosti, která se jim naskytne a aby se nechali očkovat. „Zahráváme si,“ hřímal v Českém rozhlase.

„Česká republika je stále pod průměrem EU v počtu naočkovaných, což určitě není ideální vizitka,“ upozorňuje Kubek s tím, že už u původní varianty koronaviru se počítalo se vznikem kolektivní imunity až při 70 procentech plně naočkované dospělé populace. „Vzhledem k tomu, že teď máme mnohem nakažlivěší variantu delta, tak lidé, kteří tomu rozumějí, odhadují, že je třeba naočkovat 85 až 90 procent obyvatel. A to je meta, která je nám zatím neskutečně vzdálená,“ varuje Kubek.  

„Vidíme, co rozvolnění protiepidemických opatření udělalo. Vidíme narůstající počty nakažených. Ona ta absolutní čísla zatím nijak alarmující nejsou, ale ty mezitýdenní nárůsty v procentech jsou skutečně vysoké,“ pokračoval Kubek. Až se covid bude znovu šířit mezi seniory, Česko se podle prezidenta ČLK opět dostane do vážných potíží. Jedinou účinnou obranou je podle něj naočkovat co nejvíce lidí co nejrychleji. „Myslím si, že není od věci zavést motivační kampaně v podobě různých loterií, bonusů a benefitů,“ pravil Kubek.

Předseda vlády Andrej Babiš začal především mladé lidi lákat na to, že pokud se nechají očkovat, mohou vyhrát tenisky nebo mobilní telefon.

„Ale zároveň je třeba vytvářet určitý tlak na neočkované lidi, aby se očkovat nechali. To znamená důsledně vyžadovat ty testy a vyžadovat ta platná protepidemická opatření. Já mohu říct z vlastní zkušenosti, já jsem měl minulý týden dovolenou, trávil jsem ji v Čechách a viděl jsem, že na venkově se v restauracích a v obchodech nedodržuje prakticky nikde vůbec nic. To znamená, že si stále zahráváme,“ dodal Kubek.

Zdůraznil také, že by se měly očkovat i děti, jinak prý se covidu stejně nezbavíme. „Nespoléhejte na své pevné zdraví. Běžte se radši všichni očkovat,“ žádal Kubek v závěru rozhovoru.

Pirátský expert pro oblast zdravotnictví Ondřej Dostál však ohledně koronavirové pandemie nabídl trochu jiný pohled než Kubek. Zatímco prezident ČLK vzkázal vládě, že by stále měla trvat na testování na covid, aby to neočkované lidi donutilo k očkování – podle Dostála by vláda měla od vyžadování koronavirových testů ihned ustoupit, pokud není ochotna je proplácet.

„Vládě došly naše peníze a od září zruší úhradu covid testů. Doufám, že nejpozději k témuž dni zruší veškerá opatření, která podmiňují testem návštěvu kultury, sportu, restaurací či služeb. Jinak budou de facto jen pro bohaté, což před soudy nemůže obstát,“ upozorňuje Dostál.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Proč neřeknete, jak to je?“ Svolali schůzi kvůli zapalovači autobusů. Jenže dostal slovo Babiš

12:27 „Proč neřeknete, jak to je?“ Svolali schůzi kvůli zapalovači autobusů. Jenže dostal slovo Babiš

Premiér Petr Fiala (ODS) vystoupil před poslance s podrobnostmi o žhářském útoku v Praze. České repu…