Tlak politiků na ČT se začíná podobat slavné "televizní krizi". Slavný komentátor Hvížďala varuje

18.04.2015 11:32

Tištěná média nemají na veřejné mínění tak silný vliv, zato televize je v tomto ohledu téměř všemocná. Čeští politici to dobře vědí, a tak ze všech stran okopávají Českou televizi, kterou by chtěli mít daleko poslušnější, než je nyní, tvrdí v komentáři, který vyšel v dnešní Mladé frontě Dnes, novinář, dramatik a spisovatel Karel Hvížďala. Zmiňuje výhrady, které má k veřejnoprávní televizi Miloš Zeman i předseda SPO, senátor Jan Veleba. A naznačuje, že systém, jakým jsou řízena česká veřejnoprávní média, je činí příliš závislými na politicích.

Tlak politiků na ČT se začíná podobat slavné "televizní krizi". Slavný komentátor Hvížďala varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest před budovou ČT na Kavčích horách proti objektivitě zpravodajství. Protestujících se sešlo kolem stovky

Při té příležitosti popisuje, jaký je vlastně úkol veřejnoprávních médií. Měla by překládat ptydepe politiků do obecného jazyka. „Nabubřelé zjednodušeniny PR agentur do obecného jazyka, emoční výplody bulváru do obecného jazyka stejně jako odborné jazyky s přiměřeným zjednodušením do obecného jazyka,“ píše novinář s tím, že tímto veřejnoprávní média „umožňují ve veřejném prostoru horizontální komunikaci napříč všemi sociálními vrstvami“.

Pak porovnává systém řízení veřejnoprávních médií u nás a v Německu. Tamní systém totiž tomu českému posloužil jako předloha. Ve Spolkové republice stejně jako u nás jsou do rad veřejnoprávních médií voleni zástupci jednotlivých organizací. V Německu si prý ale tyto organizace své zástupce do rad veřejnoprávních médií volí samy. Parlamenty jednotlivých spolkových zemí, většina z nich má totiž vlastní veřejnoprávní média, je prý schvalují jen formálně.

Funkce v radách německých veřejnoprávních médií jsou neplacené

V Německu jsou ale, na rozdíl od Česka, funkce v radách neplacené. „Německé rady se scházejí většinou třikrát až čtyřikrát do roka a jejich povinností je určovat programovou linii a sledovat plnění veřejné služby: nesuplují ředitele a nevyřizují žádné stížnosti na vysílání či ředitele. A mají právní subjektivitu: mohou sami rozhodovat o penězích, zadávat audity, nemusejí o ně žádat u ředitele, jako je tomu u nás,“ podotýká Hvížďala.

Nicméně připomíná, že v Německu kromě těchto rad existují ještě správní rady veřejnoprávních médií, v nichž politici sedí. Jejich hlavní úkol prý spočívá v dohlížení na hospodaření managementu, především intendanta, což je vlastně funkce generálního ředitele a jeho náměstků. Správní rady také stanovují hospodářské plány, roční uzávěrky a řeší vnitřní konflikty s intendantem.

Výši poplatku stanovují parlamenty jen formálně

Další rozdíl oproti situaci u nás je v koncesionářských poplatcích. U našich západních sousedů je musí od roku 2013 platit každá domácnost, jejich výše se řídí podle parametrů spotřebního koše. „Takže když jde o několik procent nahoru, navýší se také poplatky a parlament opět rozhoduje pouze formálně,“ tvrdí Hvížďala. Oproti tomu u nás je podle něj vedení veřejnoprávních médií vydíratelné v okamžiku, kdy parlament rozhoduje o výši koncesionářského poplatku.

Proč nemůže v Německu nastat televizní krize

Další odlišnost spočívá v tom, že v Německu může ředitele odvolat pouze soud, jinak je neodvolatelný stejně jako členové rad. Také je ve Spolkové republice u veřejnoprávních médií oddělena struktura ředitelská a šéfredaktorská. „Za obsahy a obsazení redakce odpovídají šéfredaktoři, v tom si nejsou navzájem podřízeni. Ředitel jim nemůže říci, koho mají přijmout nebo co mají vysílat,“ píše Hvížďala. Neshody mezi vedením a redakcemi řeší redaktorský a dramaturgický kodex, který stanovuje přesná pravidla, jak neshody řešit. To je prý důvod, proč v Německu nemůže dojít k tomu, co se u nás nazvalo televizní krizí.

Závěrem Hvížďala uvádí, že u nás by se mohla kdykoliv opakovat. „Proto hlavním úkolem dneška je uchránit ve veřejném prostoru místo pro pohled zvnějšku na systém,“ uzavírá své zamyšlení Karel Hvížďala.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…