Tluchoř a spol. nechtějí prozradit, kolik žádají po státu jako odškodnění za vazbu

21.01.2014 14:58

Tři bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, jejichž stíhání v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové bylo zastaveno po zásahu Nejvyššího soudu, podali minulý týden žádost o odškodnění. ČTK to řekl mluvčí Ministerstva spravedlnosti Robert Schuster. Jakou částku za své stíhání či vazbu požadují, však odmítl sdělit. Podle informací ČTK jde o milionové částky u každého z nich. Na vyřízení nároku na náhradu škody má úřad šest měsíců.

Tluchoř a spol. nechtějí prozradit, kolik žádají po státu jako odškodnění za vazbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

"Můžeme potvrdit, že Ministerstvo spravedlnosti ČR obdrželo v minulém týdnu žádosti o odškodnění od pánů Ivana Fuksy (žádost napadla 17. 1.), Marka Šnajdra (žádost napadla 16. 1.) a Petra Tluchoře (žádost napadla 16. 1.). S dotazy na obsah žádostí se, prosím, obracejte na samotné žadatele, případně na jejich právní zástupce," uvedl Schuster.

Nejvyšší soud poukázal na poslaneckou imunitu

Kolik exposlanci žádají, ale nechtěl prozradit ani advokát Fuksy Tomáš Gřivna. "Klienti si to chtějí ohlásit i odůvodnit sami," řekl ČTK. Podle něho tak hodlají učinit tento týden, možná i dnes. Šnajdr, Fuksa ani Tluchoř telefon nezvedají, na SMS zatím nezareagovali. Podle státního zastupitelství tři tehdejší poslanci přijali úplatek v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování zákonů. "Trafiky" ve státních společnostech jim údajně nabízel tehdejší předseda vlády Petr Nečas (ODS).

Nejvyšší soud ale později rozhodl, že jsou chráněni poslaneckou imunitou až do chvíle, než se vzdali mandátu, tudíž je jejich stíhání prakticky vyloučené. U Nečase ale naopak řekl, že z pravomoci policie a žalobců vyňat není, jeho stíhání tak možné je. Zatím však někdejší premiér obviněn nebyl. Trojice exposlanců strávila od půlky loňského června ve vazbě více než měsíc, propuštěna byla po zásahu Nejvyššího soudu. Stíhána byla zhruba o dva týdny déle.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V současné době jsou v případu obviněni pouze bývalá šéfka vládního kabinetu Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

V další větvi případu jsou pak spolu s Nagyovou kvůli údajnému sledování Nečasovy někdejší ženy Radky stíhání bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …