Tluchoř odmítl vypovídat. Vyfasoval dvacet tisíc pokuty a zase šel

25.03.2014 22:10

Bývalý poslanec Petr Tluchoř (ODS) dostal pokutu 20.000 korun za to, že při dnešním výslechu odmítl odpovídat na otázky státního zástupce. Řekl to jeho advokát Marek Nespala, který proti uložení pokuty podal stížnost. Tluchoř byl vyslýchán v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové, tentokrát ovšem jako svědek, nikoliv jako obviněný. Podle Nespaly nemá Tluchoř povinnost na otázky státního zástupce odpovídat.

Tluchoř odmítl vypovídat. Vyfasoval dvacet tisíc pokuty a zase šel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř

„Pokuta je zcela nesmyslná. Poslanec i senátor má právo odepřít svědectví o skutečnostech, které se dozvěděl v souvislosti s výkonem svého mandátu, a to i poté, kdy přestal být poslancem nebo senátorem," reagoval Tluchoř.

Tluchoř byl loni společně s dalšími exposlanci ODS Markem Šnajdrem, který byl dnes podle České televize také u výslechu, a Petrem Fuksou obviněn, že přijal úplatek v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování zákonů. „Trafiky" ve státních společnostech jim údajně nabízel tehdejší předseda vlády Petr Nečas (ODS). Nejvyšší soud ale později rozhodl, že jsou chráněni poslaneckou imunitou až do chvíle, než se vzdali mandátu, tudíž je jejich stíhání prakticky vyloučené. 

Rozzlobený státní zástupce?

Nespala nicméně míní, že procesní postavení Tluchoře v celé kauze je stále nejisté. „Řízení nebylo odklizeno, takže můj klient je stále v procesním postavení podezřelého, a každý podezřelý je ohrožen trestním stíháním, takže nemá povinnost vypovídat," řekl ČTK advokát. Odkazuje se také na říjnový verdikt Nejvyššího soudu, který stíhání exposlanců zrušil. „Rozhodnutí výslovně zakazuje státním zástupcům ve věci dále vést dokazování a zkoumat okolnosti, za kterých došlo ke vzdání se mandátu," podotkl Nespala.

„Myslím, že státního zástupce spíše rozzlobilo, když jsem do protokolu uvedl, že jsem přesvědčen, že dochází ze strany státního zástupce k vědomému nerespektování rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR. Ten jasně řekl, že 'nelze zkoumat ani okolnosti a pohnutky, za kterých došlo ke vzdání se poslaneckých mandátů, a vést v tomto směru dokazování'," uvedl Tluchoř. 

I bývalý poslanec může odmítnout výpověď ohledně mandátu

Bývalý poslanec podle Nespaly vypovídat neodmítl, ale vedl monolog, kde popsal některé okolnosti případu. Na případné další otázky ale už odpovídat nechtěl. „Na to bylo okamžitě reagováno tím, že dostal razantní pořádkovou sankci," uvedl Nespala. Na místě okamžitě podal proti pokutě stížnost, kterou bude posuzovat Vrchní soud v Olomouci.

České televizi (ČT) Nespala sdělil, že podle článku 28 Ústavy může bývalý poslanec kdykoli odmítnout vypovídat před jakýmkoli orgánem o skutečnostech, které souvisí s výkonem jeho mandátu. „A tady to o ničem jiném než o výkonu mandátu poslance PSP ČR není," řekl ČT advokát.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V současné době je v případu obviněn Nečas, bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku. Občanští demokraté dnes ale podali ve věci obvinění Nečase ústavní stížnost, která souvisí s možností olomouckého vrchního státního zastupitelství ponechat si věc ve své kompetenci.

V další větvi případu jsou spolu s Nečasovou (dříve Nagyovou) kvůli údajnému sledování Nečasovy někdejší ženy Radky stíhání bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.

Kvůli úniku informací z Bezpečnostní informační služby (BIS) je pak mimo jiné obviněna Jana Nečasová, lobbista Ivo Rittig nebo jeho obchodní partner a právní poradce Tomáš Jindra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…