To USA nepotěší. Šéf německé a ruské diplomacie si prý notovali ohledně Sýrie

13.09.2015 7:12

Nové mezinárodní rozhovory o politickém řešení syrské krize prosazoval německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier během sobotní schůzky se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Oba politici se shodli na tom, že by měla vzniknout nová kontaktní skupina, která by se touto věcí zabývala. S odvoláním na zdroje z německých diplomatických kruhů to napsala agentura DPA.

To USA nepotěší. Šéf německé a ruské diplomacie si prý notovali ohledně Sýrie
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Steinmeier a Lavrov se sešli v Berlíně na okraj dnešní schůzky šéfů diplomacií Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny. Podle zdroje agentury Reuters měli dlouhou výměnu názorů. "Oba ministři se dohodli, že poskytnou pevnou politickou podporu vyslanci OSN pro Sýrii (Italu Staffanu) de Misturovi a jeho záměru na vytvoření syrské kontaktní skupiny," uvedl zdroj Reuters.

De Mistura vybídl znepřátelené strany v Sýrii, aby se zapojily do pracovních skupin pod vedením OSN, jejichž prostřednictvím by se zabývaly politickými, vojenskými, bezpečnostními a dalšími otázkami.

Schůzka ministrů zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny měla být věnovaná ukrajinské krizi. Očekávalo se, že ministři budou jednat i o více než čtyři roky trvající válce v Sýrii, odkud do Evropy přicházejí tisíce uprchlíků.

Německá kancléřka Angela Merkelová před setkáním ministrů prohlásila, že její země a další západoevropské mocnosti musejí na řešení syrské krize spolupracovat s Ruskem stejně tak jako se Spojenými státy. Steinmeier v rozhovoru s domácími médii varoval Rusko, aby v Sýrii nejednalo na vlastní pěst. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov mezitím dnes potvrdil přítomnost ruských vojáků v Sýrii.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…