To bude řev! Jména vás jistě napadnou. Poláci chystají brutální řez médii

22.07.2020 17:02

Polští zákonodárci se chystají omezit moc zahraničních vlastníků médií v Polsku. Vládnoucí strana v Polsku Právo a spravedlnost podle agentury Reuters dlouhodobě kritizuje zahraniční média za údajné vměšování do polských záležitostí. „To se nám podaří udělat mnohem rychleji, alespoň na legislativní úrovni, ale úspěch tohoto procesu je spojen s mnoha změnami, kterých musíme v naší zemi dosáhnout,“ odpověděl předseda PiS Jarosław Kaczyński na dotaz, zda se změny Polsko dočká do dalších parlamentních voleb. Podobný návrh již před třemi roky kritizovali Reportéři bez hranic.

To bude řev! Jména vás jistě napadnou. Poláci chystají brutální řez médii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda navštívil Česko a sešel s prezidentem Milošem Zemanem

V sousedním Polsku vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS), jejíž kandidát Andrzej Duda vyhrál nedávno prezidentské volby, chce v blízké době předložit návrh zákona na omezení koncentrace zahraničně vlastněných médií v zemi. V neděli to v rádiu oznámil předseda strany Jarosław Kaczyński.

Na podobnou událost již před třemi lety upozorňovali Reportéři bez hranic. Pro návrh se vžil název repolonizace. „Poté, co se státní média proměnila v nástroje propagandy a vláda finančně škrtila noviny, které se postavily proti jejím reformám, nyní vláda plánuje „repolonizovat“ vlastnictví polských sdělovacích prostředků v cizím vlastnictví, které zaměstnávají novináře kritické vůči vládě,“ psali tehdy Reportéři bez hranic.

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22633 lidí

Celý článek Reportérů bez hranic je ZDE:

O nejnovějším vývoji v Polsku informoval například Reuters. Návrh zákona na omezení zahraničního vlastnictví médií by měl být předložen do parlamentních voleb v roce 2023. Vládnoucí strana v Polsku Právo a spravedlnost podle Reuters dlouhodobě kritizuje zahraniční média za údajné vměšování do polských záležitostí. Dále prý tvrdí, že by polská média měla mít v Polsku silnější místo. Andrzej Duda například během prezidentských voleb nařkl zahraničím vlastněná média z dezinformací veřejnosti.

Celý Reuters článek ZDE:

V nedělní rádiové relaci dostal Kaczyński otázku, zda se mu podaří prosadit zákon do konce volebního období. „To se nám podaří udělat mnohem rychleji, alespoň na legislativní úrovni, ale úspěch tohoto procesu je spojen s mnoha změnami, kterých musíme v naší zemi dosáhnout, stejně jako s mezinárodními vztahy,“ odpověděl Kaczyński.

Členové PiS podle Reuters uvedli, že jakýkoliv zákon by dodržoval pravidla Evropské unie, která by mohla bránit politickému cíli omezení zahraničního vlastnictví domácích médií, jako je například televizní stanice TVN vlastněná společností Discovery. Kaczyński uvedl, že případná pravidla jsou stále „analyzována a o této záležitosti se diskutuje.“ Představitel PiS Reuters uvedl, že začátkem tohoto týdne bylo zvažováno mnoho možností. Jednou z těchto možností je odkup regionálních novin, z nichž mnohé jsou v německém vlastnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…