To bude smrtící. Připravte se na nejhorší. Ať jdou Turci do… Babiš, kníže, Okamura a Keller k tomu, že Turecko nám vážně hrozí vpuštěním uprchlíků do Evropy

22.08.2016 18:07

ANKETA Turecký velvyslanec v Německu Selim Yenel řekl pro Die Welt, že pokud Turci nedostanou do konce roku bezvízový styk s EU, přestanou přijímat z EU uprchlíky zpět. Turecko chce podle něj vstoupit do EU před rokem 2023. EU si prý nemusí dělat starosti o demokracii v Turecku a měla by dát jasněji najevo, že stojí na straně prezidenta Erdogana.

To bude smrtící. Připravte se na nejhorší. Ať jdou Turci do… Babiš, kníže, Okamura a Keller k tomu, že Turecko nám vážně hrozí vpuštěním uprchlíků do Evropy
Foto: Filip Brokeš
Popisek: Život v Istanbulu měsíc po nevydařeném puči proti prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoğanovi

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz pro Rheinishe Post řekl, že by hranice na balkánské trase měla zůstat trvale uzavřena a „sebevědomá, silná Evropa musí umět chránit vlastní hranice“ a nespoléhat na nespolehlivé Turecko.
 
„Liberalizace vízového styku musí přijít ještě před koncem letošního roku, rok 2017 není přijatelný,“ řekl turecký velvyslanec. Yenel pohrozil, že pokud Turci bezvízový styk nezískají, Ankara přestane plnit březnovou dohodu s EU o společném řešení migrační krize. „V takovém případě bychom neposílali do Evropy autobusem miliony uprchlíků, jak si někteří představují. Přestali bychom ale přijímat zpátky syrské uprchlíky z EU,“ řekl.
 
„Turecká vláda chce do EU vstoupit před rokem 2023,“ informoval též. „EU si nemusí dělat starosti o demokracii v Turecku. Není k tomu žádný důvod,“ tvrdí Yenel. Velvyslanec podle ČTK také vyjádřil přání, aby Unie dala jasněji najevo, že pokus o puč odsuzuje a že stojí na straně prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.  
 
Ministr Sebastian Kurz podle ČTK zdůraznil, že příchod běženců lze brzdit jen v případě, že se podaří hranice na balkánské trase udržet zavřené. Kurz také zopakoval dřívější vyjádření, že EU nesmí při řešení migrační krize spoléhat na Turecko, které ministr považuje za nespolehlivého partnera.
 
ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o vyjádření tureckého velvyslance Yenela a rakouského ministra zahraničí Kurze myslí. Drtivá většina politiků se domnívá, že by se evropské státy neměly spoléhat na Turecko, hranice by měla střežit EU a Turecku by neměl být umožněn bezvízový styk ani členství v EU. V případě, že Turecko k nám bude pouštět migranty, padl návrh na zavedení sankcí proti této zemi.

EU je v řešení migrační krize dlouhodobě bezzubá, nedůsledná a slabá. Ať jdou Turci do…

„Naprosto souhlasím se slovy rakouského ministra zahraničí Kurze. Evropa měla už před rokem a půl uzavřít svou vnější hranici a být schopna se sama uchránit vlastními silami. Tak by se nikdy nedostala do situace, že ji může Turecko vydírat. Ke všemu to Turecko, kde pravidelně jednou za několik let dochází k politickým převratům a kde neplatí principy západní demokracie. Od takové země se Evropa nechává kvůli své neschopnosti vydírat. Evropa si ani nezvládla vyjednat takové podmínky, aby měla za své miliardy eur pořádnou kontrolu nad tokem běženců přes Turecko a Řecko. EU je v řešení migrační krize dlouhodobě bezzubá, nedůsledná a slabá,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš.

„Dlouhodobě říkám, že jako Evropská unie musíme spoléhat sami na sebe, takže s názorem ministra Kurze souhlasím. Jsem rád, že se Rakousko v názorech posunulo tak, že prakticky má shodný názor se skupinou V4. Je třeba společné ochrany schengenské hranice. Zaráží mě, že někteří naši občané, kteří jsou v drtivé většině pro to, abychom se bránili přílivu migrantů, odmítají společnou evropskou ochranu, která by sice byla na bázi národních armád, ale musela by mít společné velení. Toto je ale nejjistější cesta. Za současné situace, která v Turecku je, nevěřím, že Turecko nám dokáže dlouhodobě garantovat ochranu, a myslím si, že migranty bude používat jako nátlakovou ekonomickou, politickou a sociální kartu. Bezvízový styk nepřipadá v úvahu. Ani v časech, kdy se zdálo, že by se to v Turecku vyvíjelo přijatelně. Dlouhodobě turecká mentalita a jejich chápání demokracie jsou velmi odlišné od chápání a používání demokratických principů v Evropě,“ řekl redakci předseda senátu Milan Štěch z ČSSD.

„Z mé celoživotní zkušenosti vyplývá, že člověk nikdy, nikdy nemá podléhat vydírání, neboť potom se požadavky jenom stupňují. Takže jasně říci Turkům zdvořilými slovy: ‚Takto se s námi nemluví, jděte do háje.‘ Snad se najde zdvořilejší forma, ale obsah musí být tento. Rakouský ministr zahraničí má v zásadě pravdu, ale pokud vím, tak žádné rakouské loďstvo, které by hlídalo řecké ostrovy, není. EU by měla hájit své hranice, to ano. Ale o tom by měly hovořit příslušné instituce,“ řekl ParlamentnímListům.cz čestný předseda TOP 09 a předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg.

„Že má být balkánská trasa uzavřena, to je životní zájem Rakouska. Podařilo se balkánské státy k ochraně hranic přemluvit, ovšem zda to budou balkánské státy nadále dělat, aniž  jim více pomůžeme, to je otázka. Princip ‚dělejte špinavou práci za nás a my jsme vám sice slíbili, že vás přijmeme do EU, ale nespěcháme s tím‘, není správný. Když jsem byl ministrem zahraničí, na každém zasedání jsem říkal, že máme uspíšit přijetí západobalkánských států do EU. To jsme neudělali, tudíž máme potíže. Musí se s tím něco udělat. Představa, že oni pro nás něco musejí udělat a my nemusíme udělat nic, je podle mého názoru poněkud mylná,“ dodal Schwarzenberg.

Předseda ODS Petr Fiala na dotaz nereagoval.

Dohoda s Tureckem může být pro Evropu smrtící. Vyhlašme sankce proti Turecku

„Od samého začátku jasně říkám, že dohoda s Tureckem může být pro Evropu smrtící. Tureckou snahu vydírat Evropskou unii pokládám za naprosto nepřijatelnou. Do jisté míry si za to může Unie sama. Sázka pouze na jednu tureckou kartu posílila geopolitickou sílu této země, která nám nyní v plné kráse ukazuje, že pro nás není a ani nemůže být důvěryhodným partnerem. Turecko prostě nikdy nebylo a nebude Evropa! Tato země také dosud nevyvrátila spekulace o své spolupráci s Islámským státem a bude nám vzkazovat, ať se o to nestaráme?! Na členství v Evropské unii by měli tato země a evropští politici velice rychle zapomenout. O tom, v jakém stavu je tamější demokratické zřízení, nemůžeme ani mluvit, protože v Turecku žádná demokracie není!  Evropa potřebuje jediné, a to je blokáda tureckého pobřeží, aby se k nám nedostávaly lodě pašeráků plné nelegálních imigrantů. Vnější hranice si měla Evropská unie chránit už dávno. Je neuvěřitelné, do jakého stadia to nechali evropští představitelé dospět. Už dávno mělo dojít k vybudování detenčních center mimo Evropu, kde bude řádně rozhodnuto o azylovém řízení migrantů,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Od počátku jasně říkám, že Turecko do Evropy nepatří. Je to země, která se stále silněji islamizuje. Pokud nebude Turecko brát zpět imigranty, kteří do EU proudí z Turecka, je namístě ihned použít ekonomické a politické sankce vůči Turecku. Turecko může islámské migranty vyhostit do dalších zemí mimo Evropu, hlavně do zemí jejich původu, tedy do Afriky, Pákistánu, Afghánistánu či Sýrie. To ovšem Turecko samozřejmě záměrně nechce,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Pravdu má rakouský ministr. V poslední době to mimochodem není zdaleka poprvé, kdy Vídeň zaujímá důstojně suverénní pozici stylem, který jí my v Praze můžeme jen závidět. Turecko nám nemělo co poroučet už v dobách, kdy to byl ‚jenom‘ hlavní průchoďák teroru do Sýrie i okolních zemí. Teď jsme ještě dál. ‚Totáč‘ už není jen nálepkou ostouzející dějiny pokroku. Právě se totiž rodí na ‚jižním křídle‘ NATO.  Praštěná byla už dohoda EU s Ankarou, přihazující jí miliardy eur za výměnu migrantů jedna ku jedné. Nejenom členství Turecka v Unii, ale i bezvízový styk připustit samozřejmě nelze. Evropskou honoraci dohánějí následky vlastní diletantské slepoty. Bezpečnost kontinentu musí být na Ankaře naprosto nezávislá. Včera bylo pozdě,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.    

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Oba výroky jsou určeny především pro občany jejich zemí. Je otázkou, co si ministr představuje pod uzavřením hranic. Posílení Frontexu již probíhá, ale víme, že uhlídat řecké a italské hranice je nemožné. Spíše než výroků je třeba diplomatických jednání,“ myslí si místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová.

Merkelová se zapíše jako osoba, která zničila evropskou křesťanskou kulturu

„Dávám plně za pravdu rakouskému ministru zahraničí, Evropa se o sebe musí umět postarat sama. Aby se tak ale konečně začalo dít, musí odejít ta politička, která má lví podíl na současné situaci, do níž se Evropa dostala a z níž se bude léta vzpamatovávat, pokud se vzpamatuje vůbec. Musí odejít německá kancléřka Merkelová, která není schopna reálného pohledu na věc a která přijímá rozhodnutí za celou EU a porušuje všechny demokratické principy. Je mně to líto, ale její analytické schopnosti a psychické dispozice jsou podobné jako jistého vůdce před sedmi desítkami let. Ten posílal na smrt poslední mladé muže v situaci, kdy na obklíčený Berlín dopadaly granáty Rudé armády. Ta zarputilost a neschopnost vnímat realitu jsou u kancléřky bohužel stejné, i když v jiné době a v jiné situaci. Proto musí odejít, čím dříve, tím lépe. V opačném případě se zapíše do dějin jako ta, která zničila evropskou křesťanskou kulturu,“ míní předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Nejsem pro bezvízový styk s Tureckem ani pro vstup Turecka do EU. Ale vyjadřuji pouze osobní názor. Nejsem si jistý, zda současný režim v Turecku lze považovat za demokratický,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Říkali jsme od začátku, že Turecko do EU nepatří. Po nezdařeném puči – a hlavně po reakcích prezidenta Erdogana v podobě čistek – to platí dvojnásob. Nebo snad někdo chce mít v Unii prezidentskou diktaturu na bázi politického islámu? Protože přesně tam teď podle mě Turecko směřuje. Vyděračské vzkazy směrem k EU to rozhodně nezlepší. Pokud vím, v civilizovaném světě platí, že vyděračům se neustupuje. S rakouským ministrem lze jen souhlasit,“ míní místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa uvedl, že osobně odmítá jakýkoli nátlak či vyhrožování ze strany Turecka, týkající se plnění či neplnění dohody o vrácení uprchlíků. „Pokud jedna strana si své podmínky neplní, pak tuto dohodu nelze akceptovat. Zároveň se ukazuje, že je nutné uzavírat dohody projednané ve všech členských státech EU, a to se spolehlivými partnery. Není to první dohoda, která má problémy s naplněním. Připomenu například readmisní dohodu EU s Ukrajinou, která byla jednou z příčin Majdanu. Takto by orgány Evropské unie neměly nadále postupovat. Co se týká dalšího postupu ve vztahu k migraci, pak je nutné zajistit ochranu vnější hranice Schengenu, a to za použití všech možných a dostupných prostředků,“ dodal Seďa.

Turecko je trojský kůň postupující islamizace EU. Proč naši předkové vojensky vyhnali Turky před nemnoha lety z Evropy, když teď by přišli jako vítaní členové EU?

„Výroky tureckých představitelů včetně velvyslance Yenela jsou vyděračské. Jenom posilují mé přesvědčení, že Turecko do Evropy nepatří. Je to trojský kůň postupující islamizace. Dlouhodobě tvrdím, že je nutné zcela uzavřít schengenskou hranici. Okrajové státy EU, které toho nejsou schopny anebo k tomu nejsou ochotny, nemohou být v Schengenu. Výroky rakouských představitelů jsou velmi sympatické. Co takhle rozšířit V4 na V5?“ uvedl poslanec ANO Zdeněk Soukup.

Podle europoslance ČSSD Jana Kellera je jasné, že Turecku nemůže být umožněn bezvízový styk. „Stejně tak je jasné, že Turecko se nemůže stát členem EU. I pokud by Brusel ignoroval situaci v Turecku a otevřeně ignoroval hodnoty, o kterých neustále mluví, stejně by to Turky neuspokojilo a bránu pro migranty by mohlo kdykoli znovu otevřít dokořán. Opatření k ochraně hranic a k vyhošťování těch, kdo nezískají azyl, by stály EU méně než nekonečné ustupování Turecku. Je jen škoda, že Angela Merkelová, která dnes bez mandátu chce rozhodovat za celou Evropu, neumí počítat,“ vysvětlil Keller.

„Potvrzuje se to, co jsem veřejně řekl před několika měsíci: nevěř Turkovi. Tenkrát však nikdo nevěřil mě. Politici ve slavné EU vše vsadili na jednu kartu, aniž alespoň připravovali plán B. Turecko, ale hlavně Erdogan, to ví, a proto si může klást další ultimátní podmínky. A europolitici, kteří už hájí jen sami sebe a své europrebendy, se budou snažit mu ustupovat a ještě nám tvrdit, že to je pro nás výhodné. Politici, kteří to mají blíže ke svým voličům a občanům své země, však musejí zákonitě začít vystupovat tak jako rakouský ministr zahraničí. Ten se také ještě snaží hájit EU jako celek, ale pokud se EU od základů nezmění, a v to já nevěřím, tak to povede k jejímu postupnému rozpadu,“ upozorňuje poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Složité věci mají vždy jednoduché řešení. Je třeba říci tureckému prezidentovi čistou pravdu. A to, že jeho výhrůžky nic neurychlí. A že do Evropy pošle další uprchlíky? To není nic nového. Jedna cesta se přivřela, další se otevřely. Navíc už nikdo nepochybuje o úloze Turecka v probíhající válce. Že konečně některý rozumný politik říká pravdu, k tomu už mělo dojít daleko dříve. Vždyť k čemu jsou hranice suverénního státu a její ostraha, když neslouží k tomu, aby se zabránilo vstupu do země cizím osobám, které obyvatelé země zde evidentně nechtějí. Kde je státní suverenita? Kde je státní moc? Jak dlouho to budou občané ještě snášet? Proč naši předkové vojensky vyhnali Turky před nemnoha lety z Evropy, když teď by přišli jako vítaní členové EU?“ diví se senátor Miloš Malý.

„Souhlasím s rakouským ministrem zahraničí. Musíme se spoléhat sami na sebe a zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta HDP,“ říká poslanec ODS Jan Zahradník.

„Evropská unie opravdu musí především chránit vlastní obyvatele. Podmínkou je ochrana vnějších hranic. Evropská pobřežní a pohraniční stráž, která vzniká a má mít 1 500 členů, to nemůže zcela zvládnout. Tedy toto opatření je nedostačující. Je tedy třeba se připravit na ochranu vlastních hranic. Prodlužování deadlinu pro uvolnění vízové politiky pro Turecko je hrou o čas. Vstup Turecka do EU je z mého pohledu problematický. Měli bychom si uvědomit, že se vstupem Turecka do EU přijímáme kromě 80 milionů Turků také necelé tři miliony migrantů, a to jistě nechceme,“ připomíná poslankyně ANO Ivana Dobešová.

Vzpomeňme na Jiřího z Poděbrad

„Nejen Evropa, ale hlavně ČR by měla více dbát na slavné tradice. Nu a náš rodem poslední český král Jiří z Poděbrad své evropské spoluvladaře vyzval ke společné obraně proti osmanskému nebezpečí. Jak vidno i po více než 500 letech, nic se nezměnilo. S Rakušanem v tomto souhlasím a tvrdím to už dávno. Jen soudruzi v Bruselu neslyší, nevidí. Snad alespoň myslí. Tedy i na něco jiného než jen na sebe. To pomíjím, že současné dění v Turecku spíše naznačuje vznik dalšího autoritářského režimu. Je to pochopitelně jejich věc. Tedy měla by být, nejen u Turků. Holt jiný kraj, jiný mrav. Ale cožpak právě my podobné tak rádi ‚humanitárně‘ nebombardujeme? Ve vší úctě, EU už je nyní uměle poslepována. Asie do ní jistě nepatří. Nejen geograficky,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Jsem stejného názoru jako rakouský ministr zahraničí,“ sdělil senátor ODS Jiří Burian.

Vstup Turecka do EU jepo dle poslance ANO Matěje Fichtnera nereálný. „Předpokládám, že minimálně ČR by jej stejně zablokovala. Pokud jde o dohodu s Tureckem o navrácení uprchlíků, měla by se EU řídit zlatým pravidlem, že je třeba doufat v nejlepší scénář a připravovat se na ten nejhorší. Čili EU má před sebou úkol zajistit vnější hranice proti vlně migrantů z Turecka. Nyní mohou lídři EU projevit svou akceschopnost, pokud nějakou mají,“ myslí si Fichtner.

„Bezvízový styk s Tureckem vnímám jako bezpečnostní riziko a věty velvyslance jako vydírání. Rakouský ministr se vyjadřuje rozumně. Vnější hranice EU mají být střežené a pro nelegální migraci uzavřené. Jinak panuje anarchie,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„S názorem pana ministra zahraničí Rakouska souhlasím. Čekám obdobné jednoznačné vyjádření k vydírání ze strany Turecka i od našich vládních představitelů,“ reagoval poslanec ANO Karel Rais.

„Turecko a EU? To nejde dohromady. Nebo EU bez nás, to je také řešení. Unie si pořádek na svých hranicích nezařídí, uprchlíci budou stále plynout do Evropy. Ať s Tureckem, nebo bez Turecka,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

Ten, kdo to připravil, chce rozvrátit Evropu a její tradiční hodnoty. Mimořádně odpudivé jednání Turecka

„Je pro mne nepřijatelné, aby se Turecko stalo členem EU. To by byl v konečném důsledku totiž její konec. Nesouhlasím s bezvízovým stykem s Tureckem. Podporuji uzavření schengenské hranice EU, okamžité zastavení současného nekontrolovatelného pronikání uprchlíků na evropské teritorium. Ten, kdo vymyslel, připravil a realizuje odchody lidí ze zemí postižených válkou do EU, podpořených ‚vítačskou politikou‘, chce rozvrátit Evropu. Usiluje o zničení hodnot, tradic a zvyků naší tradiční společnosti,“ varuje poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Již mnohokrát jsem říkal, že reálně dohoda s Tureckem nikdy nefungovala a nezabránila přílivu migrantů. Byl to jen mediální trik Merkelové a spol. k uklidnění veřejného mínění! Protože Turci a Řekové se nejsou schopni domluvit (dokud se nevyřeší Kypr), takže nemůže žádná podobná pseudodohoda fungovat. Vyjádření rakouských politiků dávám do kontrastu s jejich sprostými vyjádřeními proti maďarskému plotu. Asi je jejich vlastní občané donutili otevřít oči a najednou je pevný plot vynikajícím řešením rakouských a evropských problémů. Kdy konečně někdo vyvodí zodpovědnost za porušení migračních předpisů EU a poženou Merkelovou k soudu? Pouze přísné a bezvýjimečné uplatnění současných předpisů může zabránit katastrofě. Vybudovat záchytné tábory a donutit země původu migrantů je zpět přijmout je jediné řešení. A tam, kde se stále válčí, je podle Vídeňských konvencí povinnost válčících stran budovat bezpečné oblasti pro civilisty a všechny státy, které tam shazují bomby, by to měly plnit bez výjimek! A to ze zisku zbrojařských koncernů,“ míní poslanec KSČM Leo Luzar.

„Vyjádření Turecka jsou nesmyslná a nereálná. Souhlasím s tím, že EU by měla umět uzavřít sama hranice a na nikoho nespoléhat,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„No, k tomu lze leda konstatovat, že vydíráním se do nějakého klubu zajisté dostat dá, ale to neznamená, že se tam potom s vámi bude někdo bavit, nebo vás dokonce respektovat. Takto respekt spojenců a sousedů prostě nezískáte. Ze strany Turecka jde o nehorázný požadavek a bezprecedentní jednání v rámci evropské integrace, který nemá obdoby. Turecko se domáhá něčeho, na co zjevně nesplňuje v současnosti nároky (a to jak v souvislosti s vízy, tak v souvislosti s eventuálním členstvím), neboť pravidla bezvízového styku jsou zcela jasná a pevná. A domáhá se toho natolik odpudivým způsobem, že člověku zůstává rozum stát. EU je společenství založené na dobrovolném členství a spolupráci všech svých členů. Žádný stát v něm není nucen setrvat, jak nám v poslední době ukázala Velká Británie. Turecko si hypoteticky může vynutit své přijetí, ale kdo mu zaručí, že v EU zůstanou za této situace ostatní, nebo že s ním budou spolupracovat?“ uvedla europoslanykně KSČM Kateřina Konečná.

„Když Turecku teď přistoupíme na rozvolnění vízového režimu, i když nesplňuje zákonné předpoklady, co přijde ze strany Turecka příště? Co mu zabrání nás za půl roku vydírat znovu kvůli něčemu jinému? Notabene pokud by bylo řádným členem, s čímž by přišla řada práv v legislativním procesu. Takové chování není hodno chování spojence. Co se týče problematiky uprchlíků, k jejímu řešení Turecko zajisté potřebujeme, nicméně ne za každou cenu. Lze se tak plně ztotožnit s tím zmíněným výrokem rakouského ministra zahraničí. Budeme si prostě muset konečně poradit sami, jestli situace, kterou Turecko vyhrožuje, nastane. V tomto kontextu bude zajisté zajímavé sledovat to, jak se k tomu, že by jeden jeho člen (to ještě jeden z těch největších) úmyslně zhoršoval bezpečnostní situaci v zemích svých spojenců tím, že by na jejich území hromadně propouštěl možné bezpečnostní hrozby, postaví NATO,“ dodala Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Ve zmiňovaném roce 2023 může být již samotná EU v troskách

„Zcela souhlasím s ministrem Kurzem. EU si musí umět své hranice ochránit. To za nás Turecko neudělá,“ reagovala europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová

„Podstatné je, že Turecko je významným členem NATO a mělo by hrát podle stanovených pravidel. Pokud nehraje, měla by být přijata opatření včetně vojenských. Turecko si musí ujasnit, co vlastně chce, a totéž si musí ujasnit Evropa,“ soudí poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„K tomuto problému jsem se několikrát vyjadřoval obdobně jako prezident Zeman. Čas ukazuje, že jsme situaci odhadli celkem přesně, ale náš tisk se neodváží dát panu prezidentovi za pravdu. Zeptejte se raději paní Merkelové, až bude v Česku, ta byla u dohod s Tureckem a ví více než ostatní,“ reagoval senátor KSČM Václav Homolka.

„Zastávám názor, že si Turecko musí nejdříve vyřešit své problémy a netlačit na otevření hranic do EU, což bude zákonitě znamenat nekontrolovaný pohyb uprchlíků. Proto jednoznačně jsem pro odložení diskusí na téma bezvízový styk,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Bohužel vydírací potenciál Turecka, nabytý v  souvislosti s migrací, je nesporný a země se ho také snaží, ne nepochopitelně, využívat. Lze jím do jisté míry kompenzovat při jednáních o vstupu do EU demokratický deficit a jiné vnitřní problémy Turecka. Musím však dodat, že ve zmiňovaném roce 2023 může být již samotná EU v troskách, a proto mně toto datum připadá nyní jako irelevantní. Vše odvisí od proaktivního přístupu představitelů Unie k řešení migrační otázky a k posilování prevence rozpadu evropských kulturních vzorců. S návrhem rakouského ministra lze jen vřele souhlasit!“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Konečně rozumné slovo z německého prostoru,“ reagoval na výrok rakouského ministra poslanec ANO Pavel Plzák.

EU si pro zrušení víz s Tureckem stanovila celkem 72 podmínek, které se týkají mimo jiné zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebírání migrantů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…